Image default
Külföld

Hasogdzsi-ügy: Cinkossággal vádolja a holland királynét az ENSZ-jelentéstevő

A meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében vizsgálódó ENSZ-jelentéstevő bírálta és hallgatása miatt cinkossággal vádolta meg szombaton a holland királynét amiatt, hogy megbeszélést folytatott Oszakában Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel.

Agnes Callamard a Twitteren ironikusan úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a találkozón Máxima királyné felhozta Hasogdzsi meggyilkolását, annak kontár módon történt kivizsgálását és az ügyben zajló zárt tárgyalást.

Agnes Callamard, az ENSZ jelentéstevőjejúnius közepén nyilvánosságra hozott dokumentumában arra a következtetésre jutott, hogy Hasogdzsi meggyilkolása szándékos volt és előre kitervelték.A jelentéstevő szorgalmazta, hogy vizsgálják meg, Mohamed bin Szalmán pontosan milyen szerepet játszott az ügyben, és azt is javasolta, hogy a vádlottak perét Szaúd-Arábián és Törökországon kívül, nemzetközi bíróságon folytassák le.

Dzsamál Hasogdzsi újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusánFORRÁS: AFP/MOHAMMED AL-SHAIKH

Máxima királyné az Oszakában tartott G20-csoport csúcstalálkozójának alkalmából folytatott megbeszélést a szaúdi trónörökössel.Holland sajtójelentések szerint a találkozón a mikrohitelezésről és a nők vállalkozáskezdésének elősegítéséről beszélgettek elsősorban, és a Hasogdzsi-ügyről nem esett szó.

“Ez több mint elkeserítő” – mondta Callamard az Algemeen Dagblad című holland napilapnak adott interjúban. Az egy dolog, hogy valaki találkozik ezzel az emberrel. Az viszont már egy másik, hogy az illető csendben marad. Ezen a ponton a hallgatás a cinkossággal egyenlő– mondta az ENSZ-jelentéstevő, hozzátéve, hogy ha valaki ilyen helyzetben nem emeli fel a szavát és nem követel igazságot, akkor azzal azt a benyomást kelti, mintha nem is lennének aggályai az ügyben.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.

origo

Hasonló hírek

Erzsébet királynő elsöprő győzelmet aratott, Harry és Katalin sem tudott labdába rúgni

Géza

Merkel és pártja az összeomlás szélén

Géza

Mogyorószedő férfi a medvék legújabb székelyföldi áldozata

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------