Hirmagazin.eu
Főoldal » Háromszáz fecske fészkel egy délvidéki tanyán
Állatvilág

Háromszáz fecske fészkel egy délvidéki tanyán

A kétezres évek elején vált feltűnővé a fecskék rohamos fogyatkozása.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felmérései szerint 2015-re a füsti- és molnárfecske állomány a felére csökkent, a tiszai partifecskéknek pedig mindössze a 10 százaléka maradt meg a korábbiakhoz képest. Szerbiában is a felére csökkent a fecskeállomány – hangzott el az M1 Világhíradójában.

A törökfalusi család tanyáján minden reggel fecskecsivitelésre ébrednek.

Ezen a tanyán hozzávetőlegesen 300 füsti fecske lehet. Nem véletlen, hiszen csaknem hatvan szarvasmarhát tartanak. A hagyományos fagerendás istállóban pedig jó fészekelőhelyet találtak.

„Én úgy tapasztalom, hogy a fecskefészkek száma évről évre nagyobb, jelenleg 48 aktív fecskefészkünk van, tehát 48-ban laknak illetve költenek”. – mondta el az M1 stábjának Kis Bicskei Norbert.

Most a fészkekben az első költés várja a táplálékot. A fecskék évente két fészakalja tojást keltenek ki.

A néphit úgy tartja, hogy amelyik házhoz megérkeznek tavasszal a fecskék, a családra szerencsét hoznak. Erre a tanyára minden tavasszal elsőként 3-4 fecske érkezik, majd néhány nap múlva a többiek is megjönnek.

A kimutatások szerint Szerbiában a felére csökkent a fecskeállomány, éppen ezért a Szerbiai Madártani és Madárvédő Egyesület minden évben pályázatot hirdet a legfecskebarátabb családok számára. Idén Kis Bicskeiék nyerték el ezt a címet.

Egyetlen fecske itt tartózkodása alatt másfél kilogrammnyi rovart fogyaszt el, köztük a betegségeket terjesztő szúnyogokat is. Ha az elmúlt tíz évben tapasztalt arányban fogyatkoznak ezek a kecses és elegáns, de ugyanakkor nagyon hasznos madarak, akkor tíz év múlva már mutatóban is alig marad belőlük.

Fogyatkozásuk oka a klímaváltozás mellett, hogy eltűntek a kisgazdaságok és ezzel megszüntek a fészekrakásra alkalmas helyek. A felnőtt egyedek élettartama alig négy év. Az egyéves fiókák elhalálozási aránya 70-80 százalék.

A címlapfotó illusztráció.

mti, m1

Hasonló hírek

Lenyűgöző távokat tesznek meg a tigriscápák

info

3 év alatt 1300 kutyának segített új otthont találni, pedig mindössze 7 éves – videó

Géza

Vicces videó: Cicától ijed meg a medve!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------