Hirmagazin.eu
Főoldal » Három nagy veszély leselkedik az emberiségre
Életmód hírek

Három nagy veszély leselkedik az emberiségre

Az elhízottság, az alultápláltság és az éghajlatváltozás jelentik a legnagyobb fenyegetést a világ népességére – figyelmeztetett egy szakértői bizottság, amely szerint az élelmiszeripar befolyását korlátozó, kötelező erejű nemzetközi megállapodásra és több ezer milliárd dollár ráfordításra lenne szükség a problémák orvoslásához.

A mezőgazdasági, gazdasági, emberi jogi és egyéb területek szakértőit tömörítő Lancet Commission on Obesity nevű testület szerint egy egymilliárd dolláros jótékonysági alapra, valamint az élelmezéspolitikát és élelmiszertermelést célzó cselekvési programokra van szükség az emberi egészség, a környezet és a gazdasági jólét támogatása érdekében.

Az emberiség lassan kifut az időből

„Amit most teszünk, az fenntarthatatlan” – mondta William Dietz, a tanulmány egyik szerzője, a George Washington Egyetem munkatársa, hangsúlyozva, hogy azonnali cselekvésre van szükség, mert az emberiség kifut az időből.

A testület szerint a szarvasmarha-tenyésztésnek, a tejiparnak és az egyéb élelmiszeripari ágazatoknak nyújtott állami szubvenciókat világszerte a fenntartható gazdálkodás, míg a fosszilis tüzelőanyagokra fordított állami pénzeket a megújuló energiaforrások és a fenntartható szállítmányozás támogatására kellene fordítani.

A testület szerint az elhízottság, az alultápláltság és a klímaváltozás problémái egyebek között a mezőgazdasági termelés módjai, a szállítmányozás és a földhasználat révén fonódnak össze. A feldolgozott, tápanyagban szegény élelmiszerek nem csupán elhízottsághoz és alultápláltsághoz vezetnek, hanem a tömeggyártásuk során üvegházhatású gázok kerülnek kibocsátásra, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz. A mezőgazdasági termelés és élelmiszerelosztás a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével jár együtt, amely hozzájárul a globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez, az aszályokhoz és a szélsőséges időjárási viszonyokhoz.

A társadalom részéről sincs igény a változásra

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a mezőgazdasági termelés, az erdőgazdálkodás és a földterületek egyéb használata felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedéért.  A problémákat tovább súlyosbítja a törvényhozók tétlensége, a profitorientált élelmiszercégek befolyása, és hogy a társadalom részéről nincs igény a változásra.

A testület szerint éves szinten csaknem 4 millió haláleset köthető az elhízáshoz és mintegy 815 millió ember krónikusan alultáplált.

A szakértők egy a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez hasonló, kötelező erejű nemzetközi megállapodást javasolnak az élelmiszertermelés és -elosztás kezelése és fejlesztése érdekében.

forrás: MTI

Hasonló hírek

Szívszorító, ahogy a 21 éves apuka árvaságra készíti fel a kislányát

Mazsi

Isten veled hazánk! – A németek kitelepítésére emlékezünk (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Névnapok november 1-jén

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------