Hirmagazin.eu
Főoldal » Három hétig volt lélegeztetőgépre kötve az idős, koronavírusos férfi: a halál torkából hozták vissza az orvosok az új vérplazma-terápiának köszönhetően
Egészség - betegség

Három hétig volt lélegeztetőgépre kötve az idős, koronavírusos férfi: a halál torkából hozták vissza az orvosok az új vérplazma-terápiának köszönhetően

Magyarország — Egy új, kísérleti terápiával mentették meg két súlyos koronavírus-beteg életét a Semmelweis Egyetemen.

Más, gyógyult betegek vérplazmáját adták be nekik infúzióként, és eddig úgy tűnik, a módszer bevált.

Kozma Dominik (29) vb- és Eb-bronzérmes úszó nagyon lelkes lett a hírre.

Kozma Dominik lelkes lett, hogy a vérplazma-terápiaműködni látszik, gyógyult koronavírusosként ő is adott. / Fotó: Pozsonyi ZitaKozma Dominik lelkes lett, hogy a vérplazma-terápiaműködni látszik, gyógyult koronavírusosként ő is adott. / Fotó: Pozsonyi Zita

– Ez egy igazi győzelem, először is azért, mert sikerült megmenteni egy ember életét, és azért is, mert bebizonyosodott, hogy az új magyar módszer működik. Talán azt is mondhatom, kis kárpótlás ez most, hogy mi, a medencében egyelőre nem érhetünk el sikereket. Erőt viszont meríthetünk ebből a nagyszerű hírből, és persze örülünk, ha mi, úszók akárcsak a legkisebb mértékben hozzájárulhattunk a véradással a terápia fejlesztéséhez. Ezúton is szeretnék mindenkit arra kérni, hogy ha átesett a fertőzésen, kövesse a példánkat, adjon vért, ezzel újabb betegeknek segíthet felgyógyulni! – üzent lelkesen a sportoló.

Rajzunk azt mutatja, hogyan hat a betegekre a gyógyultak vérplazmájaRajzunk azt mutatja, hogyan hat a betegekre a gyógyultak vérplazmája

Iványi Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egyetemi docense óva int mindenkit az idő előtti ünnepléstől. Egyelőre senki nem jelentette be, hogy megtalálták volna a koronavírus elleni gyógyszert, ugyanis nem tudni, pontosan hogyan is hat a terápia. A gyógyszerként alkalmazott vérplazmában tucatnyi összetevő található, mindegyik másképp, másra hat, és nem biztos, hogy más plazmával, más betegeknél is pontosan így működhet.

– A terápia lényege, hogy aki már átesett a betegségen, annak a szervezete legyőzte a vírust, és az így termelt ellenanyag még ott van a vérplazmájában. A súlyos állapotú betegek szervezete valamiért nem tudja előállítani ugyanezt a vírusölő anyagot, ha viszont beadják nekik, az segít rajtuk. Tulajdonképp ez egy másik emberi testben képződött, nagyon sok elemből álló természetes gyógyszer – magyarázta a terápia lényegét a Blikknek Iványi.

Grafikánk azt ábrázolja, hány áldozat volt, április 20-án haltak meg a legtöbbenGrafikánk azt ábrázolja, hány áldozat volt, április 20-án haltak meg a legtöbben

Az egyetem kéri azokat, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből, hogy adjanak vérplazmát, mert lehet, hogy meg tudnak menteni másokat. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, a korábbi betegek 10 százalékának a vérplazmája gyógyhatású. Igaz, ezt még csak ennél a két páciensnél tudták igazolni, de ők mindketten kigyógyultak a fertőzésből. Egyikükről már szinte lemondtak az orvosok, a koronavírus végzetesen legyengítette a szervezetét.

 Három hete tartottuk lélegeztetőgépen, úgy tűnt, elveszítjük. De miután megkapta a plazmainfúziót, napról napra javult az állapota, egy hét alatt eltűnt a gyulladás és a vírus a szervezetéből. A másik, sikeresen kezelt páciensünk már nem szorul intenzív ellátásra – avatta be a Blikket a docens.

Jelenleg nem kezelnek ennyire kritikus állapotú betegeket ebben a kórházban, de ha szükség lenne rá, korlátozottan újra alkalmazhatnák a terápiát.

Megismétlik a tesztet

Nyolcezer emberből 2 koronavírus-fertőzöttet találtak a Semmelweis Egyetem országos tesztjén. Az eddigi eredmény meglepte a kutatókat, de figyelmeztetnek, ettől még nem hárult el a járványveszély, hiszen több ezer fertőzött jár-kel az országban. Később is megismétlik a kutatást, hogy lássák, hogyan befolyásolta a kijárási korlátozások enyhítése a vírus terjedését.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Borban az orvosság… Az egyik legrégebbi természetes antibiotikum

Mazsi

Végre nem tilos az alkohol! 10 jó ok, hogy leguríts egy pohár sört

Mazsi

Patika a föld alatt – ha gyógyulni szeretne, ebben hazánk a legjobbak közt van

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------