Hirmagazin.eu
Külföld

Három éve hajtott egy kamion a karácsonyi vásár látogatói közé Berlinben – videó

A 2016-os, gázolásos merénylet áldozataira emlékeztek Berlinben, a terrortámadás harmadik évfordulóján.

Egy tunéziai illegális bevándorló hajtott a legismertebb karácsonyi vásár látogatói közé egy lengyel sofőrtől rabolt kamionnal. 12 ember halt meg, a nagyjából 100 sebesült közül többen még mindig ápolásra szorulnak.

Rengeteg kérdés merült fel már 2016-ban is, hogy hogyan került Európába, és miért élhetett szabadon Németországban az iszlamista támadó. Ma is vannak homályos részletek, és többek szerint Merkel kormánya sem segíti a tisztánlátást – közölte az M1 Híradója.

2016. december 19-én egy kamion száguldott bele a berlini Breitscheid-tér karácsonyi vásárába. A nagy sebességgel érkező kamion tizenegy embert gázolt halálra, százan pedig megsebesültek. A kamion fülkéjében megtalálták a lengyel sofőrt, Lukasz Urbant, de holtan. A halálát pisztolylövés és késszúrás okozta, így ő nem vezethette a kamiont. Ő volt a tizenkettedik áldozat. A valódi elkövető elmenekült.

A nyomozók másnap megtalálták a fülkében az iratait. Ez alapján elfogatóparancsot adtak ki a tunéziai származású Anis Amri ellen, aki ekkor már nem volt Németországban.

Anis Amri nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

Tunéziában öt év börtönre büntették rablásért. Ez elől Lampedusára menekült, ahol menekültstátuszt kért. 2011-ben felvétel is készült róla, mert felgyújtotta a menekülttábort. Öt évre olasz börtönbe került, szabadulása után pedig Németországába ment, ahol szintén menekültstátuszért folyamodott, amit elutasítottak.

Később kiderült, hogy a német hatóságok ekkor már figyelték, mert kapcsolatot keresett az Iszlám Állammal, de nem léptek. Anis Amri valószínűleg menedékkérelme elutasítása miatt, bosszúból hajtotta végre a berlini terrorcselekményt.

A merénylőt Milánóban lőtték le

Négy nap múlva Milánóban egy rendőrjárőr figyelt fel az észak-afrikai külsejű férfira. Igazoltatni akarták, aki erre rálőtt a rendőrökre. A rendőrök viszonozták a tüzet és lelőtték a férfit. Ekkor még nem tudták hogy Anis Amrival végeztek.

A terrortámadás harmadik évfordulóján Wolfgang Schauble, a Bundestag elnöke a német parlamentben emlékezett meg a támadásról.

Veszteség és maradandó megrázkódtatás az országnak

Ez a terrorcselekmény mély sebet ejtett a társadalmunkon, fájdalmat és veszteséget és maradandó megrázkódtatást, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sebezhető. A nyitott társadalmunk és minden egyén veszélynek van kitéve. Az életmódunk – ami az együttélésen alapul – provokálja a szélsőségeseket” – mondta Wolfgang Schauble, aki hozzátette,

tisztázni kell a felelősséget,

és ki kell küszöbölni a hatóságok együttműködésének hiányosságait.

Ugyanezt szeretné a Bundestagnak a terrortámadás kivizsgálására létrehozott vizsgáló bizottsága is, csakhogy három év elteltével sem jutottak eredményre. Tudni szeretnék például, hogy a támadó hogyan juthatott el Berlinből Olaszországba, és hogy a biztonsági szervek tisztában voltak-e a merénylő veszélyességével a támadás előtt, és ha igen, miért nem tettek semmit. A bizottság ellenzéki tagjai szerint azért nem tudnak eredményt felmutatni, mert a kormány nem segíti a munkájukat.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Németország összeszedi a világ szemetét…Oszd meg!

Géza

Két tömegsírban találtak rá az Iszlám Állam áldozataira Irakban

info

Szlovákiát elérte a járvány második hulláma, döntöttek az iskolakezdésről

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------