Image default
Egészség - betegség

Három cigaretta elszívásával ér fel levegőt venni Budapesten…, (..de nem mindig, nem mindenhol, nem minden évszakban, tehát nem általános! Hirmagazin.eu)

A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el – figyelmeztet az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.

A szövetség a légszennyezés idén nyáron kifejtett egészségügyi hatásait vizsgálta a leglátogatottabb Európai városokban – írja a Greenfo. A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján.

Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.

Azt javasolják a szakemberek, hogy ha szennyezett a levegő, ne végezzünk fizikai tevékenységét és ne együnk a szabadban. Azonban a nyári városlátogatások éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről. Ezáltal

a turisták, a gyerekeket is beleértve, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő”

– mondta Jens Müller, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) levegőminőségi és dízel koordinátora.

„Budapesten sem lélegezhetnek fel az ide látogatók: az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be” – emelte ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Szerinte a helyzet javításához lakossági összefogásra van szükség, hiszen a kutatások eredményei alapján minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb a környezet állapota.

***

Hirmagazin.eu: Mi is végeztünk felméréseket (méregdrága eszközöket béreltünk hozzá), és meghallgattuk a lakosokat, turistákat, és az alábbi felmérési eredmény jött ki: Vannak veszélyeztetett övezetek, és vannak kifejezetten élhető területek. Melegben jobban koncentrálódik a levegőszennyezés, hidegben azonban a pára lehúzza a földfelszín közelébe a szennyezett testeket, így legfeljebb a hangyákat és pockokat zavarja. A lakosok nem észlelték oly mértékben, mint a cikkben írta az infostart.hu, a turisták pedig Budapestet elbűvölőnek találták, csupán egy idős kanadai házaspár mondta, hogy a nagy-forgalmú utakon néha lehet érezni a fojtó levegőt. Egy szó, mint száz, Budapest metropolisz, annak minden nyűgjével, azonban mi szeretjük, és a turisták is szeretik, mert itt valóban lehet kirándulni, várost nézni, nyugalomban sétálni, és ha valahol érezni lehet szennyezettséget a levegőben, az attól van, hogy “megy az élet”. Ettől függetlenül azonban, nem vitatkozunk a szakértőkkel, ha szükséges, óvjuk a környezetünket, tegyünk azért, hogy Budapest még szebb és még jobban kedvelt legyen az itt lakók és a turisták körében!

****

„Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni”

– jegyezte meg.

A Greenfo hozzáteszi: a civil szervezetek – Belgiumban, Bulgáriában, Olaszországban Németországban és Magyarországon végzett – mérései szerint rosszabb a helyzet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

Alapcikkinfostart.hu

Szövegbetét: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elképesztő: ezt árulja el rólad a vércsoportod!

Mazsi

Rengeteg betegségre és egészségügyi problémára nyújt megoldást a kókuszolaj!

Mazsi

Tedd a káposzta leveleket a lábadra és a melledre lefekvés előtt! Reggel csodálatos dologban lesz részed!

Mazsi