Hirmagazin.eu
Főoldal » Három cigaretta elszívásával ér fel levegőt venni Budapesten…, (..de nem mindig, nem mindenhol, nem minden évszakban, tehát nem általános! Hirmagazin.eu)
Egészség - betegség

Három cigaretta elszívásával ér fel levegőt venni Budapesten…, (..de nem mindig, nem mindenhol, nem minden évszakban, tehát nem általános! Hirmagazin.eu)

A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el – figyelmeztet az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.

A szövetség a légszennyezés idén nyáron kifejtett egészségügyi hatásait vizsgálta a leglátogatottabb Európai városokban – írja a Greenfo. A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján.

Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.

Azt javasolják a szakemberek, hogy ha szennyezett a levegő, ne végezzünk fizikai tevékenységét és ne együnk a szabadban. Azonban a nyári városlátogatások éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről. Ezáltal

a turisták, a gyerekeket is beleértve, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő”

– mondta Jens Müller, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) levegőminőségi és dízel koordinátora.

„Budapesten sem lélegezhetnek fel az ide látogatók: az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be” – emelte ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Szerinte a helyzet javításához lakossági összefogásra van szükség, hiszen a kutatások eredményei alapján minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb a környezet állapota.

***

Hirmagazin.eu: Mi is végeztünk felméréseket (méregdrága eszközöket béreltünk hozzá), és meghallgattuk a lakosokat, turistákat, és az alábbi felmérési eredmény jött ki: Vannak veszélyeztetett övezetek, és vannak kifejezetten élhető területek. Melegben jobban koncentrálódik a levegőszennyezés, hidegben azonban a pára lehúzza a földfelszín közelébe a szennyezett testeket, így legfeljebb a hangyákat és pockokat zavarja. A lakosok nem észlelték oly mértékben, mint a cikkben írta az infostart.hu, a turisták pedig Budapestet elbűvölőnek találták, csupán egy idős kanadai házaspár mondta, hogy a nagy-forgalmú utakon néha lehet érezni a fojtó levegőt. Egy szó, mint száz, Budapest metropolisz, annak minden nyűgjével, azonban mi szeretjük, és a turisták is szeretik, mert itt valóban lehet kirándulni, várost nézni, nyugalomban sétálni, és ha valahol érezni lehet szennyezettséget a levegőben, az attól van, hogy “megy az élet”. Ettől függetlenül azonban, nem vitatkozunk a szakértőkkel, ha szükséges, óvjuk a környezetünket, tegyünk azért, hogy Budapest még szebb és még jobban kedvelt legyen az itt lakók és a turisták körében!

****

„Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni”

– jegyezte meg.

A Greenfo hozzáteszi: a civil szervezetek – Belgiumban, Bulgáriában, Olaszországban Németországban és Magyarországon végzett – mérései szerint rosszabb a helyzet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

Alapcikkinfostart.hu

Szövegbetét: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Sokkoló eredmények az idei Szívünk Napján

info

5 hatékony tipp a tavaszi fáradtság leküzdéséhez

info

Angol orvosok szobanövényt “írnak fel” a gyógyuláshoz!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------