Hirmagazin.eu
Főoldal » Harkályok nélkül nincs egészséges erdő
Állatvilág

Harkályok nélkül nincs egészséges erdő

Hogy mennyire egészséges egy erdő, azt többek között a benne élő harkályok faj-és egyedszáma is jelzi.

Ahol harkályok élnek, ott öreg és holt fák is vannak, s ha ők megfelelőnek találnak egy élőhelyet, annak számos más faj is örülhet.

Harkályfélékkel az egész világon találkozhatunk, családjuk 254 fajt számlál. Európában tizenegy faj fordul elő, ezek közül kilenc él nálunk. A harkályokról elsőre mindenkinek a folyamatos kopogtatás jut eszébe. Azt már általános iskolában megtanultuk, hogy a harkályok anatómiai felépítése alkalmazkodott életmódjukhoz, vagyis „elég kemény a fejük”, és nem kapnak agyrázkódást a folyamatos ütögetéstől.

kozep_fakopacs_orban_zoltan_mme
A harkályok az egészséges erdő nélkülözhetetlen lakói, fotó: Orbán Zoltán/MME

Albérlők a harkályodúban

A harkályok a kopogtatással részben a fában lakó ízeltlábúakat keresik, részben odúkat vésnek, de a dobolás, a madárénekhez hasonlóan sokatmondó hangjelzés is. „A harkályok által vésett odúk az erdei életközösség szempontjából nagyon fontosak”- mondja Ónodi Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, aki elsősorban harkályfélékkel foglalkozik.

Az elhagyott odúk számos faj számára jelentenek alkalmas költőhelyet.

“A legkisebb odút, kb. 3 cm-es röpnyílással, a veréb-méretű kis fakopáncs készíti, a legnagyobbat a fekete harkály, az ő odújának röpnyílása 10 cm-nél is nagyobb lehet. A legkisebb odvakba széncinege, kékcinege, örvös és kormos légykapó költözhet bele, városokban akár verebek is.” A nagyobb harkályok, például a nagy vagy a balkáni fakopáncs odúiban már költhet seregély, de kisemlősök is szívesen foglalják el azokat, például a sárganyakú erdei egér vagy különböző pele fajok. A kék galamb és gatyáskuvik előszeretettel használja a fekete harkályok korábbi lakhelyeit, de a nyuszt, vagy akár a vadmacska is szívesen beköltözik oda.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0
A legnagyobb testű hazai harkályfaj, a fekete harkály, mellyel egyre többször lehet a városi parkokban is találkozni, fotó: Karel bartik/ADOBE STOCK

A különböző méretű harkályok felosztják egymás között a fát. Ez anatómiai különbségeikből is adódik, de abból is, hogy a táplálékért való versengés szempontjából is előnyösebb így. Például a kis fakopáncs inkább a vékonyabb ágakon mozog, a közép fakopáncs az ágak végén, legnagyobb testű fekete harkály pedig inkább a törzsön.

Forest bird, middle spotted woodpecker (dendrocoptes medius), sits on a dry branch of a tree in a clearing in a forest park in early spring.
Se nem kicsi, se nem nagy, ő a közép fakopáncs, fotó: ihelg/ADOBE STOCK

 

Minél hangosabb, annál jobb

A dobolás fontos hangjelzést a fajtársak számára, így jelölik ki a hímek saját territóriumuk határait. A nagy és a balkáni fakopáncs számára is fontos, hogy minél messzebbre hallatsszon a dobolás, mert annál jobban tudja hirdetni azt, hogy ő annak a területnek a domináns egyede. Ezért van az, hogy településeken a fák mellett mindenféle mesterséges tereptárgyat is meg-megkopogtatnak, legyen az egy fémtábla, egy motor tankja vagy egy műholdvevő antenna, hisz azok sokkal „jobban szólnak”, mint például egy platánfa.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0, 83, 83, 85, 67, 118, 51, 72, 52, 115, 73, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 69, 65, 72, 50, 82, 121, 48, 55, 68, 77, 66, 66, 70, 57, 48, 106, 56, 81, 43, 82, 49, 73, 47, 76, 111, 121, 43, 120, 65, 105, 70, 57, 103, 85, 98, 71, 89, 101, 73, 90, 50, 86, 77, 100, 71, 116, 108, 78
Az egyik legintelligensebb harkályfaj, a nagy fakopáncs, fotó: Michael Schroeder /ADOBE STOCK

1995 nyarán egy észak-amerikai harkályfaj, az aranyküllő egyedei egészen szokatlan tárgyat néztek ki maguknak. A Discovery űrsikló üzemanyagtartályát, és több mint kétszáz lyukat vájtak annak szigetelésébe, amit vélhetően fának néztek. Munkálkodásuk miatt aztán az űrsikló kilövését több nappal el kellett halasztani.

Eszközhasználók és hangyászok

Ónodi Gábor szerint az európai fajok közül a nagy és a balkáni fakopáncs a legintelligensebbek, ők ugyanis eszközt is képesek használni. „Gyakran megfigyelhető, hogy ágvillába vagy valamilyen zugba egy üllőt készítenek, ahová mogyorót, diót vagy tobozt szorítanak be, és itt, sokkal hatékonyabban tudják megmunkálni azt.”

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0
A különleges küllemű zöld küllő, melynek színezete passzol az életmódjához, hisz ő nem a fákon, hanem a fűben keresi táplálékát, fotó: javier Castro/ADOBE STOCK

Vannak olyan harkályfajok, melyek az átlagostól eltérő életmódot folytatnak. Ilyen például a zöld küllő, amely főleg a gyepszintben mozog, ahol fő táplálékára, hangyára vadászik, épp ezért is előnyös számára a zöld színezet.

A nyaktekercs ezzel szemben leginkább a fakéregre hasonlít, épp ezért hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy meglássuk. Az átlagos harkályoktól nemcsak színezetében, de életmódjában is eltér. Kevesebbet vés, inkább a kéreg alól szedegeti a táplálékot, és a nyaktekercs az egyetlen hazai harkályfaj, amely vonul, ősszel egészen Közép-Afrikáig repül.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0
Nyaktekercs, az abszolút különc, nem nagyon hasonlít a többi harkályra, ráadásul ő az egyetlen vonuló a hazai harkályfajok között, fotó: Assoonas/ADOBE STOCK

Címlapkép: nabu

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Oroszlánt kaptak lencsevégre Gabonban

info

20 állat lenyűgöző frizurával

Edit

25 állat, akik meghökkentően csókolóznak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------