Image default
Életmód hírek

Harcolnak a szúnyogokkal a Balatonnál

Az egész országban nagyon sok a szúnyog, ennek oka a sok tavaszi csapadék lehet. A Balatonnál kétnapos kémiai szúnyoggyérítés kezdődött – tájékoztatott a Balatoni Szövetség elnöke.

Még egy utolsót kapnak a szúnyogok a Balatonnál. Kép: infobaja

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöké az InfoRádióban elmondta, hogy mint minden tavasszal, idén is biológiai gyérítéssel kezdtek a Balaton térségében. A biológiai gyérítés lárva állapotban lévő szúnyogok elleni védekezést jelenti, míg a kémiai gyérítés a kifejlett szúnyogok, csípőszúnyogok elleni védekezésről szól.

“Elég sok szúnyog van sajnos már a Balaton térségében, de ez nem csak balatoni probléma, hanem országosan nagyon sok a szúnyog”

– mondta Balassa Balázs. Ezt jelzi az is, hogy a katasztrófavédelem is másfél hónappal a szokásosnál előbb kezdte el az országos szúnyoggyérítési programot.

Máris kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál. Kép: ilovebalaton

A BSZ elnöke elmondta, hogy a légi kémiai szúnyogirtás pénteken is tart a Balatonnál. Ha a kijelölt két nap rossz az idő, akkor május 2-3-án végzik el a munkát.

“Ez légi beavatkozás, elsősorban lakott területeket érint, de sem emberekre, sem egyéb állatokra nem káros ez a szer, amivel a szakemberek dolgoznak”

– mondta Balassa Balázs, hozzátéve, hogy a balatoni szúnyoggyérítést tavasszal és ősszel a helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség nyáron a katasztrófavédelem irányítja, a költségeket is e szerint állják.

Idén a szúnyoglárvák fejlődésének különösen kedvező időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hétfőn megkezdte az országos szúnyoggyérítési programját, azonban a Balatonnál sürgető helyzet miatt a BSZ nem várta meg, hogy sorra kerüljön a térség, hanem maga rendelt el egy kémiai szúnyogirtást – tette hozzá.

A BSZ elnöke kitért arra, hogy a Balaton körüli tenyészőhelyeket a sokéves átlagot meghaladó mértékben borítja víz: ezért van ilyen sok szúnyog.

“Rengeteg volt a csapadék, és a Balaton térségében nagyon sok a vízzel borított rét, nádas, mocsaras rész, ez pedig táptalaja a lárváknak,

és ez ugyanúgy elmondható az ország más területeiről is, úgyhogy addig amíg ezek a lápos, vizenyős területek nem húzódnak el, addig sajnos erre lehet számítani, hogy nagyobb számban kelnek ki a szúnyogok” – mondta Balassa Balázs.

Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

A Szerbia elleni NATO bombázás huszadik évfordulójára emlékeztek tegnap

Géza

Hihetetlen, de működik: az egyiptomiak így csináltak terhességi tesztet!

Mazsi

Ki emlékszik még erre a finomságra? Egyszerűen nem lehetett belőle eleget enni! Ki tudja mi van a képen?

Mazsi