Image default
Belföldi hírek

Harcba hívott civilekkel zavarhatják meg a kormánypárti eseményeket

A Soros György támogatását élvező társaság, a Szabadságjogokért Kisokosban buzdítja az aktivistákat!

Magyarországon nem adottak a szabad és tisztességes választások feltételei a Társaság a Szabadságjogokért szerint. A Soros-hálózat támogatását élvező szervezet ezért „VálaszTasz” című portálján harca szólítja fel a civil aktivistákat. Praktikus tanácsokkal és jogi segítségnyújtással biztatnak a Fidesz és a KDNP választási gyűléseinek megzavarására.

A rendbontásnak nagy hagyománya van ellenzéki oldalon: ez a kép 2016. október 23-án készült. Fotó: Havran Zoltán

Közvetett módon a választási gyűlések, pártfórumok megzavarására biztat honlapján a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata által bőkezűen támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet „VálaszTasz” című portálján jogi tanácsokkal is ellátja a civil aktivistákat, akiket a közbeszéd tematizálására, lakókörnyezetükben és az interneten kifejtett agitációra és minden, szerintük a választást befolyásoló akció dokumentálására és publikálására biztatnak.

Facebookos profiljuk üzenőfalán erre példaként a 444.hu (amelynek egyik tulajdonosa Soros érdekeltségébe tartozik) cikkét hivatkozzák be, ezzel a kérdéssel: „Szerinted választási csalás a terézvárosi önkormányzat tojásosztogatása?” A feltett kérdést nem válaszolják meg, helyette átirányítanak portáljuk „Jelentsd a választási csalásokat!” című aloldalára. Bár a „VálaszTasz”-on tartózkodnak attól, hogy akár csak egyszer is leírják a Fidesz és a KDNP nevét, a szövegkörnyezetből egyértelmű, hogy az akció célja a kormánypártok gyengítése, lejáratása. Világosan utalnak erre az olyan megállapítások, mint például „jelenleg Magyarországon nem adottak a szabad és tisztességes választások feltételei”. Ennek ellenére a választáson való részvételre buzdítanak, mint 2002-ben a Soros Alapítvány tette.

Hogy a portált a jó szándékú tájékoztatás céljával indították el, azt erősen megkérdőjelezik az efféle tanácsok is: „Gyűjts össze 5-10 embert, és állapodjatok meg egy kérdésben, amit ha kell, mind az 5-10-en is feltesztek…” Könnyű belátni, hogy ilyen helyzetben a pártrendezvények értelmüket vesztik, a felszított indulatok ugyanakkor módot adnak arra, hogy lejárassák a kormánypártokat és azok szavazóit. A botrány-, illetve hangulatkeltésre alkalmas az is, hogy az ellenzéki aktivistákat határozott fellépésre és arra buzdítják, hogy ne engedjék magukat eltávolítani a politikai gyűlésekről. Ha pedig ez mégis megtörténik, szabálysértési feljelentést tehetsz, írja a TASZ, ehhez egy mintabeadványt is készítettek. A feljelentés mellett arra is felhívják az aktivistákat, hogy minden apró-cseprő ügyet jelentsenek be az illetékes választási bizottságnál. Emellett felajánlják szakértői szolgáltatásaikat a pártoknak és az újságíróknak.

Mint arra már fentebb utaltunk, nem ez az első eset, hogy a Soros György támogatását élvező szervezetek igyekeznek a Fidesz és a KDNP számára ellenséges légkört teremteni a kampányban. 2002-ben – mint említettük – a Soros Alapítvány nagyszabású plakátakcióval buzdított és több, Orbán Viktort és kormányát lejárató könyv megjelenését finanszírozta.

Forrás: magyaridok

Képek: sorosalapitvany, Havran Zoltán

 

Hasonló hírek

Cirkuszközpont lesz az MSZMP régi épületeinek helyén

Edit

Ősztől változhat a SZÉP-kártya rendszere

info

Ma még benyújthatják hitelezői igényüket a Buda-Cash károsultjai

info