Hirmagazin.eu
Főoldal » Harc az európai vízkészlet megőrzéséért – videó
Klímaváltozás

Harc az európai vízkészlet megőrzéséért – videó

A trappista szerzetesek 1884-ben kezdtek sört főzni Koningshoevenben. Az üzemet ma is ők működtetik – évi 145 000 hektoliter sört állít elő, óránként tízezer üveget palackoznak.

Mindennek megvan az ára: a tízezer üveg sör mellé 15 köbméter szennyvíz is legördül a gyártósorról.

– Naponta hétszer imádkozunk, reggel négykor kezdjük az elsőt. Köszönetet mondunk Istennek a teremtésért, annak szépségéért és tisztaságáért – mesélt munkájukról Izsák testvér, a sörfőzde igazgatója. – Ugyanakkor súlyosan szennyező tevékenységet folytatunk. Ezért az a célunk, hogy ezt a vizet visszaadjuk a természetnek, amihez meg kell tisztítani. A végső cél az lenne, hogy olyan vízzé alakítsuk a szennyvizet, amit akár meg is lehet inni.

https://infogram.com/futuris-water-stress-1h8n6m1xjoyz6xo

A sörfőzde szennyvizéből 200 növényfaj segítségével naponta 438 köbmétert tudnak kezelni egy speciális üvegházban. A víz a növények gyökerei között folyik keresztül, ahol 3000 baktériumfaj segíti a tisztulási folyamatot. A létesítmény hamarosan képes lesz kivonni a szenet, a nitrogént és a foszfort a szennyvízből.

– Gyakorlatilag egyfajta luxusszállodát építünk baktériumok számára, hogy elemükben érezzék magukat és a munkájukra tudjanak koncentrálni, a víztisztításra – magyarázta Koller István, a Dommeli víztisztító üzem vízkezelési tanácsadója.

A sörfőzdében elért eredmények egy európai kutatási projekt részei, amelynek a célja a vízgazdálkodás hatékonyságának javítása. A tudósok új megközelítések, megoldások és üzleti modellek kidolgozásával növelni akarják a víz szerepét a körkörös gazdaságban.

– Számos lehetőséget látunk a szennyvíz-újrahasznosításban, akár energetikai célra – hő vagy biogáz útján – vagy a vízben lévő tápanyagok újrahasznosítási célú kivonásával – magyarázta a Nextgen projekt koordinátora, Jos Frijns környezetvédelmi mérnök.

A projektnek része egy holland kertészet is, ahol négyezer tonna koktélparadicsomot állítanak évente. A vizet egy teljesen zárt rendszerben keringetik, a szennyvizet folyamatosan tisztítják és újra felhasználják. A több mint kilenc hektáros ültetvény fő vízforrása az eső.

– Az esővíz nátriumtartalma alacsony, és a nátriumra nincs szükségük a növényeknek. Ha nincs elég eső, akkor használunk vezetékes vizet, amit sótalanítunk – magyarázta a kertészet környezetvédelmi tanácsadója.

A kutatók a természetes esővíz-tározókból kiindulva új megoldásokat keresnek a vízzel való takarékoskodásra is.

weuronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Magyar agrártechnológiákkal fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

Géza

Drámai képek: százával csapnak föl az újabb erdőtüzek az Amazonas vidékén

Géza

Az óceánok óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------