Image default
Életmód hírek

Hányszor kell nyírni a füvet, hogy szép dús pázsitot kapj? Függ a fű fajtájától is!

Nem mindegy, milyen rövidre vágod a szálakat.

funyiras-funyiro-no
Nyáron a kert egyik éke a vastag, üde, zöld gyep. A pázsit gondozása azonban embert próbáló feladat lehet, ha nem tudod az alapokat: hogy milyen magasra érdemes hagyni a füvet, és milyen gyakran kell vágni.

Ki ne járt volna már úgy, hogy közvetlenül vágás után a pázsit sárgásabbnak, élettelenebbnek hatott. Ezt az okozza, hogy túl alacsonyra nyírtad a gyepet, és így jobban látszanak a fű alsó, szárazabb részei.

Milyen magasra hagyd a fűszálakat?

Minden gyepfélének más a természetes magassága, így érdemes lehet utánanézni, te milyet ültettél pontosan.  Sőt, évszakonként is más magasság állhat jól a pázsitnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy az emberek sokkal alacsonyabbra vágják a gyepet nyáron, mint kellene.

funyiras-fu

A fűszálak friss, felső része néz ki a legegészségesebbnek, a legzöldebbnek, így ha ezt távolítod el, a gyep fáradtnak és sárgásnak hathat. A túl rövidre vágott gyep ezenkívül védtelenebb a napsugarakkal szemben is. Sokkal könnyebben kiég.

A fűszálak szerkezetéből adódóan nyíráskor a felső egyharmadtól érdemes csak megszabadulni. Azonban attól függően, mennyi csapadék esik, változtatni lehet a vágás magasságán. Tavasszal és ősszel általánosságban vághatod valamivel alacsonyabbra a gyepet, míg nyáron érdemes magasabbra hagyni.

Ez egy törékeny egyensúly, ugyanis ha túl hosszúra hagyod a pázsitot, a szálak lelapulnak, és nem tudnak levegőzni. Ha ez megtörténne, ne akard egyszerre levágni a túl hosszúra nőtt részt, inkább kétszer menj neki, és csippents le belőle kisebb részeket.

Milyen gyakran vágd a füvet?

Ez a kérdés attól függ, mennyi eső esik. Tavasszal elég hetente, kéthetente végigszaladni a gyepen a fűnyíróval, nyáron a heti egy nyírás tűnik a legjobb általános taktikának, de esősebb időszakban, amikor a növekedés üteme felgyorsul, akár heti két nyírásra is szükség lehet, ahogy akkor is érdemes heti két alkalmat tervezni, ha túl hosszúra maradt a fű, hogy így több turnusban, kevesebb stresszt mérve a növényre szabadulhass meg a felső részektől.

femina

Hasonló hírek

Budapestet sürgeti a Nemzetközi Atlétikai Szövetség

Géza

Brutális bosszút állt a szeretőn a feleség, vajon mit követett el a férj

Mazsi

Így lesz huncut a férfiasság pirulák nélkül! A mennyei szex titka – +18

Mazsi