Hirmagazin.eu
Főoldal » Hányás, hasmenés – bajok a nyaralás alatt
Egészség - betegség

Hányás, hasmenés – bajok a nyaralás alatt

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket…

Sokan azonban így is bizonytalanok maradnak azzal kapcsolatban, hogy kisgyerekkel nekivághatnak-e egy nagyobb utazásnak, és milyen egészségügyi óvintézkedéseket érdemes tenni a picik védelme érdekében. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. Az Utazaselott.hu összeállítása.

Mielőtt nekivágnánk gyermekünkkel egy nyári utazásnak, mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunkat, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről. Egy éves kor alatti gyereket kifejezetten kockázatos magunkkal vinni, számukra ugyanis még nem ajánlott bizonyos védőoltásokkal történő védekezés, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegséggel szemben. Egy nagyobb utazás esetén azzal is érdemes számolni, hogy a hosszabb utat a kicsik nehezen viselik, ajánlott tehát hazánkhoz közeli célországot választani. A magyar családok szívesen utaznak nyáron Horvátországba, Olaszországba, Görögországba, Törökországba, Bulgáriába, Tunéziába, Egyiptomban, vagy Ciprusra. A fenti országok mindegyikében ajánlott a hepatitis A és B elleni védekezés. Hastífusszal csak Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban kell számolni a gyermekekkel utazó családoknak.

Mit tegyünk hasmenés ellen?

Utazás során az egyik legfőbb problémát a hasmenéses betegségek jelentik, melyek az utazók 30-50%-ának okoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó szenvedést. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenések emberről emberre közvetlenül nem terjednek, a hasmenés kialakulása leginkább a nem megfelelő higiéniára vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. A hasmenés pedig általában valamilyen fertőzés tüneteként jelentkezik, amelynek forrásai egy idegen helyen rendkívül változatosak lehetnek.

A nem megfelelően tisztított és kezelt ételek, a félig átsült, vagy nyers húsok, halak, kagylók, polipok és osztrigák gyakran felelősek a hasmenés kialakulásáért. De a nyers zöldségek és gyümölcsök is könnyen válhatnak a fertőzés forrásaivá. A saláták például különösen veszélyesek, fodros leveleik között ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók.

Gyümölcsök közül pedig biztonságosabb azokat választani, amelyeknek lehúzható a héja.Vigyázzunk a tejtermékekkel, hideg szószokkal és fagylaltokkal is! Ne feledjük, hogy a jégkocka szinte mindig csapvízből készül, az italokat ezért érdemesebb a hűtőben hűteni. A biztonság kedvéért vásároljunk palackozott vizet, és fokozottan ügyeljünk a higiéniára.

Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Esetükben azért lehet fokozottan veszélyes a hasmenés, mert könnyebben vezethet kiszáradáshoz, mint felnőtteknél. A kiszáradást jelzi, ha a baba bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintatú lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. Mindenképpen előzzük meg ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással, itassunk vele (palackozott) vízben oldódó ásványisó-keveréket, és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A hepatitis A jelentheti a legfőbb veszélyt

A két leggyakoribb és legveszélyesebb, szájon át terjedő betegség a hepatitis A és a hastífusz. A mediterrán országok többségében (Spanyolország, Franciaország kivételével mindenhol) a hepatitis A jelenthet saját magunk és gyermekünk számára is fokozott veszélyt. Kórokozója a hastífuszéhoz hasonló módon leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe.

Akár a tengerparti tusoló csapvize is felelős lehet a fertőzésért. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, ezért mindenképpen érdemes palackozott vizet inni, és ezt használni fogmosáskor vagy akár a cumi tisztításához is. Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertőződünk meg, hiszena jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni. Ráadásul a higiénia betartása kisgyermekek esetében igen megkérdőjelezhető, hiszen mindent a szájukba tesznek és végignyalnak, így jobban ki vannak téve egy-egy vírusfertőzésnek, így a hepatitis A-nak is.

Gyermekekre is veszélyt jelenthet a hepatitis B

Amikor gyermekeinket óvjuk a hepatitistől, azt gondoljuk, hogy a fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus rájuk nem veszélyes, mivel csak szexuális úton terjed. A hepatitis B vírus azonban nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, baleset, sebészeti beavatkozás is. A gyerekeket utazás alatt is sokkal gyakrabban éri baleset, játék közben megsérülhetnek, és a sebek ellátása rosszabb egészségügyi higiénés viszonyok között növeli a megfertőződés lehetőségét! Ne felejtsünk el gumiszandált is vinni, ezzel megakadályozhatjuk az éles kövek, kagylók és a tengeri sünök okozta baleseteket.

Hasonló hírek

Rosszul oltották be Orbán Viktort? Erre hívta fel a figyelmet dr. Novák Hunor.. – videó

Géza

Ne adjon teret a daganatnak!

Géza

Az édesanya minden nap múmiát csinál a fiából… amikor megláttam, hogy miért, majd megszakadt a szívem… – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------