Főoldal » Hamufelhőket lövell az Anak Krakatau, emelték a riasztás szintjét
Külföld

Hamufelhőket lövell az Anak Krakatau, emelték a riasztás szintjét

Átirányította a hamufelhőket kilövellő Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) térsége felett átrepülő járatokat Indonézia csütörtökön, egyúttal a második legmagasabb szintre emelte a vulkánra vonatkozó riasztást, tilalmi zónát rendelve el a tűzhányó 5 kilométeres körzetében.

Sutopo Purwo Nugroho, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője közölte: a vulkán sűrű hamufelhőket lövellt ki szerdán, amelyeket a szél Banten tartomány Serang és Cilegon városai felé fújt. Felhívta a figyelmet, hogy a vulkáni hamu nem jelent veszélyt az emberekre, jót tesz a termőföldeknek, de ettől még javasolta az arcmaszk és a védőszemüveg használatát az érintett lakosoknak, ha kimennek az utcára.

Az év során az Anak Krakatau több alkalommal is kitört már, aktivitása pedig egyre csak fokozódik.

Múlt szombaton egy kitörés miatt a vulkán délnyugati része leomlott, a vízbe zuhant, víz alatti földcsuszamlást előidézve, ami pedig cunamit váltott ki. A szökőár este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban csaptak le a helyenként 20 méter magas hullámok.

A természeti katasztrófában legkevesebb 430 ember meghalt, több mint ezren megsérültek, valamint további ezrek váltak földönfutókká.Forrás: MTI

Hasonló hírek

Felvonulók üdvözölték a menekülteket a németországi Drezdában

Edit

Műanyagot is tartalmaz az új öteurós érme

info

Az eltűnt maláj gép egy roncsára bukkanhattak

info