Hirmagazin.eu
Főoldal » Hamis, vagy igazi mézet eszel? Teszteld velünk!
Tudástár - minden érdekesség

Hamis, vagy igazi mézet eszel? Teszteld velünk!

Pár éve ha­tal­mas bot­rány volt a méz­ha­mi­sí­tás­ból, ami­kor is ki­de­rült, hogy ren­ge­teg pan­csolt, hamis méz so­ra­ko­zik a bol­tok és a nagy áru­ház­lán­cok pol­cain. Nagy­já­ból a kap­ható skála 70%-a hamis volt. Most biz­tos mód­sze­re­ket mu­ta­tunk, me­lyek­kel te is meg­ál­la­pít­ha­tod: ere­deti mézet vet­tél-e vagy pan­csol­tat.

A botrány idején sok termelőt elmarasztaltak a kifogásolható termékek miatt, de a méhészek szerint különösebb következményei nem lettek a dolognak. Ezért még mindig rengeteg hamisítványba lehet belefutni!

A méhész szakma az utóbbi években igencsak felhígult, rengetegen kezdtek el méheket tartani minimális szakmai tudással, a gyors haszon reményében. Ez a piacra vitt mézek minőségében is megjelenik. A teljes körű, országos szintű mézvizsgálatra sajnos nincs, és nem is lesz lehetőség. A jelenlegi ellenőrzések csupán töredékét tudják vizsgálni a közel 20.000 méhésznek, és főként csak a boltokban, áruházláncokban megtalálható mézekre koncentrálnak.

2015-09-29_062203

Hogyan hamisítják a mézet?

Többféle módja is ismert. Például egyszerűen összekeverik, hígítják a mézet olyan mesterséges cukorsziruppal, ami állagra, színre hasonló a mézhez, esetleg színezéket adnak hozzá. Ettől elveszti ízének és illatának jelentős részét, jellegtelen lesz. A másik mód, hogy a méhekkel cukorszirupot etetnek, így érve el átlag feletti mézhozamot. Az így keletkezett méz gyenge minőségű: a fogyasztók szinte nem is érzékelik a különbséget az eredetihez képest, de cukortartalma jóval magasabb. A harmadik trükk pedig, amikor a magyar mézhez Kínából vagy Dél-Amerikából származó, jóval olcsóbb, ócskább minőségű és kétes tartalmú mézeket kevernek, és adják el olyan cimkével, ami nem felel meg a tartalomnak. De ezeken kívül még számos más módon is hamisítják a mézet, például egyszerű vizes hígítással.

A tévhitek ellenére, a kristályosodó méz nem hamis. Minden méz egy bizonyos idő után kikristályosodik. Figyelem, az akácméz jóval később, mint a többi fajta. A hamis méz pedig megőrzi szirup jellegét!

2015-09-29_062335

Hogyan ismerhetjük fel a hamis mézet?

Forgatás-teszt: Akik erre a módszerre esküsznek, azok szerint a zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévő buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínű, hogy hamisított. Ellenőrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehűtött mézben a buborékok mozgása lelassul, a nagy melegben pedig hígabbá válik és a buborék gyorsabban mozog benne. Vagyis ez a módszer leginkább szobahőmérsékleten működik. De ha a méz hidegben is folyós, akkor gyanakodhatunk vizezésre!

Szesz-teszt: A virágmézként árult “műméz” invertcukorból aromás anyagokból, némi valódi mézből, színezőanyagok hozzákeverésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkező esetben homályos lesz és rövid idő múlva a belekevert anyag leülepedik.

2015-09-29_062443

Látvány-teszt: A méznek homogénnek kell lennie az üvegben! Nem jó, ha a teteje vizesebb, vagy esetleg más színű sáv alakul ki rajta. A méz a nagy fajsúlya miatt könnyen öntisztuló, az apró szennyeződések, esetleg idegen anyagok idővel felúsznak a tetejére. Így egy hígabb, vagy valamivel kevert méznél a tetején jelenik meg a víz, vagy a hozzákevert anyag.

Íz-teszt: A méznek nem lehet utóíze! Vannak elég erős, jellegzetes fajtamézek, mint a szelídgesztenye vagy a gyümölcsméz, melyek nem a szokásos, nagyon édes ízvilágúak, viszont kellemetlen, vagy csupán furcsa utóízük ezeknek sincs! Ha mégis furcsa, oda nem illő ízeket érzünk, kerüljük el a terméket! Azonban azok a vásárlók, akik hamis mézen nőttek fel, nehezen tudják megkülönböztetni az eredetit a hamistól, sőt egy felmérés alkalmával az alanyok fele a hamis mézről gondolta, hogy igazi, mert annak az íze közelebb állt ahhoz, amit fogyasztani szoktak.

Tapintás-teszt: Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

Mikrós-teszt: Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikróban. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi habzós, buborékos egyveleggé változik.

2015-09-29_062607

Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitől, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínű, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!

A legfontosabb: ha túlságosan is olcsó a méz, akkor ott bizony valami bűzlik!

Persze nem mindenki teheti meg, hogy a drágább kategóriákból válogasson. De ha az ember a pénzéért csak színezett cukorszirupot kap, akkor mégiscsak jobban jár, ha a drágábbat veszi! Érdemes tehát a drágább terméket venni, abból is a kisebb kiszerelést, ha kímélni akarod a pénztárcádat. Ha pedig garantáltan eredeti mézet szeretnél, akkor azt inkább a megbízható termelőktől vedd és ne a szupermarketben!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Minden korábbinál részletesebb animáció a koronavírusról – VIDEÓ

Mazsi

Neked is van bütyköd?

info

Hatalmas összegű telefonszámlát kapott egy lengyel alapítvány, mert egy gólya elvesztette azt a nyomkövetőt, amelyet a környezetvédők helyeztek rá.

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!