Image default
Belföldi hírek

Hallgassaátok élőben Orbán Viktor beszédét, és olvassátok el, mi történt eddig! Oszd meg!

Hallgassátok élőben az InfoRádióban vagy kövesse figyelemmel az Infostart.hu folyamatosan frissülő élő, szöveges tudósítását a március 15-i beszédről.

A Nemzeti Múzeum kertjében Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a nemzeti ünnepen. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.

A beszédet élőben hallgathatják az InfoRádióban, illetve az interneten az Infostart.hu audiolejátszóján is, és követhetik a folyamatosan frissülő, szöveges tudósításunkat is.

Tartsanak velünk 10 óra 30 perctől!

Itt vannak a részletek:

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A díszünnepséget – amelyen a magyar és a lengyel miniszterelnök is beszédet mond – idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.

ORIGO

11:08

Rengeteg a magyar zászló a Múzeumkertben

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
ORIGO

11:02

Újabb kép az állami ünnepségről

Rátóti Zoltán színművész az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a MúzeumkertbenFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
ORIGO

10:58

Ilyen volt a huszármenet

Huszármenetet kísérő katonazenekar az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Budapesten, az Alkotmány utcábanFORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS
ORIGO

10:55

Szijjártó Péter: Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékműve mellett beszélt erről csütörtökön, a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.A múlt felidézése nagy lehetőség annak megmutatására, hogy a magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa – közölte Szijjártó Péter. Az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a “szívünk, gerincünk”. Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak. Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni – jelentette ki.

ORIGO

10:53

Az ország szinte minden részéből érkeztek a Múzeumkerthez

Az ország nagyon sok részéből érkeztek a múzemkerti megemlékezésre.

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-énFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
ORIGO

10:49

Nagyon sokan vannak az állami ünnepen

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-énFORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
ORIGO

10:46

Kövér: 1848 a jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett

A magyarság számára a szabadság ezer esztendeje ugyanazt jelenti: nem mások, hanem saját értékeink és érdekeink szerint megszervezni az életünket szülőföldünkön – mondta az Országgyűlés elnöke még csütörtökön Vasváron,ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező városi megemlékezésen mondott ünnepi beszédet. Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar szabadság legfőbb biztosítékát mindig a független, önrendelkező és cselekvőképes magyar állam jelentette, ezért harcolt az évszázadok során Bocskai és Rákóczi, ezért küzdöttek az 1848-49-es forradalomban, amely már nemcsak az állami függetlenségből, de az igazságosság és jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett.

ORIGO

10:43

Színdarabbal emlékeznek a forradalom kitörésére

A Múzeumkertben most egy rövid színdarabbal emlékeznek a forradalom kitörésére.

ORIGO

10:38

A Himnusz éneklésével megkezdődött az ünnepség

A Múzeumkert előtt összegyűlt tömeg a rendezvény kezdetén elénekelte a Himnuszt.

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség kezdete előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-énFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
ORIGO

10:35

Bevonulnak a történelmi zászlók

A történelmi zászlók vonulnak be a Nemzeti Múzeum előtti ünnepségen. Ezzel megkezdődött az állami ünnepség a Múzeumkertben.

ORIGO

10:34

Orbán Viktor: Mindjárt kezdünk.

Mindjárt kezdünk – címmel töltött fel képet a közösségi oldalára Orbán Viktor miniszterelnök.

ORIGO

10:29

Katona: A forradalommal a mai demokrácia alapelveinek szereztek érvényt

A reformkor maga nem volt nagyszerű, de a reform gondolata igen – mondta Katona Csaba történész. A forradalom kitörése előtt Magyarországon a nemes és a nem nemes nem volt egyenlő a törvény előtt, nem volt közteherviselés, nem volt önálló magyar kormány, sajtószabadság – közölte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.

Mindez ma egy európai, működő demokráciában evidencia – tette hozzá, megjegyezve, hogy a reformkor legjobbjai ezen alapelveknek igyekeztek érvényt szerezni. Létrejött például az Országgyűlés, ahová már nem követeket küldtek, hanem képviselőket, lett önálló magyar kormány, eltörölték a jobbágyság intézményét, megkezdődött a közteherviselés kialakítása, nemzeti bankként kezdett működni a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, létrejött az önálló magyar pénz, a Kossuth-bankó – sorolta a történész.

ORIGO

10:27

Felvonták a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen, pénteken. A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az eseményen részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták.

Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján az Országház előtti Kossuth térenFORRÁS: MTI/BRUZÁK NOÉMI
ORIGO

10:22

1848 március 15-ére emlékeznek

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A díszünnepséget – amelyen a Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszédet mond – idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.

Nyitókép: Origo
Forrás: infostart.hu, origo.hu, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eddig 44 693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon

Edit

Gálik: nyugati vezetők már korábban kimondták, hogy hibáztak

info

Százezrek vettek részt az ünnepi programokon

Edit