Az írországi hatóságok figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy az 2019-ben Cork megye partjainál zátonyra futott, 77 méter hosszú Alta teherszállító hajó statikai helyzete kifejezetten bizonytalan, és életveszélyes a közelében tartózkodni.

A tengeri jármű ezt megelőzően több mint egy évig, rekordtávolságot megtéve sodródott gazdátlanul az Atlanti-óceánon, amikor egy vihar véget vetett a magányos odüsszeának, és az ír partokra sodorta.

A hajó először 2018 októberében került reflektorfénybe, amikor az amerikai parti őrség a Bermudáktól 1300 mérföldre (mintegy 2200 kilométerre) kimentette annak tíz fős legénységét. Az 1976-ban épült Alta még 2018-ban indult el a görög partokról és Tahitire tartott.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk az előzményeket, miszerint egy áramkimaradás miatt működésképtelenné vált a hajó fedélzeti berendezéseinek nagy része és 20 napon keresztül irányíthatatlanul sodródott a kétségbeesett tengerészekkel a fedélzetén.

MIUTÁN A MATRÓZOKAT SIKERÜLT HELIKOPTERREL KIMENEKÍTENI, A JÁRMŰ MÉG TÖBB MINT EGY ÉVEN ÁT ÜRESEN HÁNYKOLÓDOTT A NYÍLT ÓCEÁNON, REKORDTÁVOLSÁGOT MEGTÉVE.

A Golf-áramlat kelet felé sodorta, végül pedig a Dennis névre keresztelt vihar csapta a szikláknak egy kis halászfalu, Ballycotton partjainál, az Ír-sziget délkeleti térségében. Azóta a tengeri jármű – folyamatosan romló állapotban – ott vesztegel, valóságos kísértethajóként.

Az Alta teherszállító Ballycotton partjainál. FORRÁS: AFP/CATHAL NOONAN

A Cork megyei hatóságok januárban környezetvédelmi szakértőket küldtek a hajóra, hogy feltérképezzék az esetleges szennyező anyagok, illetve veszélyes rakomány jelentlétét. Mint a csapat arról beszámolt

A FEDÉLZETEN NEM VOLT RAKOMÁNY, ELLENBEN TÖBB OLYAN ELEM AKADT – PÉLDÁUL OLAJHORDÓK -, AMELYEK HATALMAS POTENCIÁLIS VESZÉLYT JELENTENEK A KÖRNYEZŐ ÉLŐVILÁGRA.

Jelenleg a potenciálisan szennyező anyagoknak az eltávolítása folyik a hajótestből.

A MUNKÁK SORÁN AZONBAN A MÉRNÖKÖK MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY A RONCS INSTABILLÁ VÁLT,

így Mary Linehan Foley, Cork megye polgármestere közleményben figyelmezette a helyi lakosokat, hogy távolról kerüljék el a partra sodródott életveszélyes lélekvesztőt. Annak ugyanis mind helyzete, mind a benne fellelt, bizonytalan összetételű anyagok, súlyos veszélyt jelenthetnek az óvatlanul odamerészkedők számára.

A gazdátlan Alta sok fejtörést okoz az ír államnak, mert egy vonatkozó 1993-as jogszabály alapján a hajó ügyeiben Írország tengerhajózási minisztere illetékes, így az ártalmatlanítással járó hatalmas költségek is rájuk hárulnak.