Hirmagazin.eu
Főoldal » Halálos is lehet a mogyoró (Olvasd el és nézd meg!)
Tudástár - minden érdekesség

Halálos is lehet a mogyoró (Olvasd el és nézd meg!)

A mogyoróallergia sokarcú; a növényre érzékenyek között különféle tünetek jelentkezhetnek. A viszkető bőrön keresztül, a tüsszögésen át egészen az asztmatikus rohamig. Az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását. Felmérések szerint ezt a jó tanácsot egyre több embernek kell megfogadnia.

Napjaink egyik leggyakoribb, allergiát kiváltó élelmiszere az amerikai mogyoró.

Az amerikai adatok szerint 1999-ben a lakosság 0,6 százaléka volt földimogyoró-allergiás, 2010-ben a gyerekek 2 százaléka – ismertette Mezei Györgyi allergológus szakorvos.  Európában nincs ilyen nagyarányú földimogyoró allergia, de a száma nagyon érzékelhető módon nő – tette hozzá.

Az immunrendszerünk a mogyoróban található fehérjét fertőzésnek, káros behatolónak hiszi, riadót fúj, hogy elhárítsa a veszélyt. A test túlzottan védekezik az ételekben található fehérjék ellen.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

Ezek a fehérjék különböznek: van olyanok közülük, amelyik életveszélyes reakciót vált ki – ezeket magas rizikójú komponenseknek hívjuk –, és vannak alacsonyabb rizikójú komponensek. A Semmelweis Egyetemen ezeket már meg tudják határozni, tehát rizikóbecslést tudnak készíteni  – mondta Mezei Györgyi.

A mogyoró pörkölése esetén a belső rész nem kap annyi hőt, hogy a fehérje, mint allergiaforrás eltűnjön.

Életveszélyes az anafilaxia

„A földimogyoró-allergiások a földimogyoró egyes komponensei, egyes alkotóelemei ellen IGE-t termelnek, és ha találkozik a szervezet a földimogyoróval, akkor ez óriási vihart kavarva nagyon súlyos reakciókban is megnyilvánulhat” – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy a legsúlyosabb eset az életveszélyes anafilaxia.

Az extrém súlyosságú allergiás reakció akár halált is okozhat. Az anafilaxiát elsősorban a fehérvérsejtekből felszabaduló anyag, a hisztamin okozza.

Ebben az esetben az adrenalin injekció életmentő lehet.

Mezei Györgyi azt mondta: az allergiás alkat öröklődik.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

Minden allergiás betegség kialakulásánál kettőn áll a vásár, az allergiás alkaton és megszámlálhatatlan környezeti tényezőn.

Van egy nagyon érdekes, az allergológiában ablaknak nevezett helyzet: ha találkozik vele a beteg, csecsemőkorban vagy már a méhen belül, lehetséges, hogy nem lesz allergiás, hiába az erre genetikailag meghatározott helyzetben nőne fel – fogalmazott a szakorvos.

Minél hamarabb, annál jobb

Egyes kutatások szerint a szervezet korai megismertetése a mogyoróval nagymértékben csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.

Ez azért is fontos, mert a földimogyoró vitaminokban gazdag egészséges táplálék.

A múlt század elején Magyarországon is belefogtak a termesztésébe, de a kezdeti sikerek ellenére mégsem vált igazán jelentős haszonnövénnyé.

A Debreceni Egyetem agrárkarán viszont bebizonyították, hogy feldolgozni is megéri.

„A gyapot- és a narancsültetvények esete volt hasonló, az elgondolás elindult egy felfutó pályán, aztán ez abbamaradt. A 2000-es évek derekától kezdték el újra a termesztésbe vonni. Szerettük volna ipari vagy üzemi körülmények között is tesztelni, illetve az egyetemben a kutatásba bevonni, hogy a tápanyag-reakcióját, vetésidőt, illetve tőszámbeállítást vizsgáljuk” – magyarázta Balla Zoltán kutató. Az eredmények és a termésátlag kecsegtetőnek nevezhető. A földimogyoró egyike a leggazdagabb növényi olajforrásoknak.

Vannak előnyei is

Az olajpálma után a legmagasabb olajtartalmú magról van szó – 40-60 százalék az olajtartalma –, azonban tartalmaz még 26 százalék fehérjét is. B-vitamin is található benne nagyobb mennyiségben, ezenkívül E-vitamin is. A mogyoró antioxidáns hatású, a koleszterinszintet csökkenti, és van, aki a fogyókúra mellé is ajánlja.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

A benne található B-vitamin segít a koncentrációban, a memóriazavarokat kezelik vele, illetve az E-vitamin jót tesz a bőrnek – húzta alá Juhászné Tóth Réka OhD-hallgató.

Forrás: hirado.hu

Képek: https://www.hirmagazin.eu

Videó: YouTube

 

Hasonló hírek

Őszirózsás forradalom

info

Az első ismert cunami-áldozat koponyáját találhatták meg

Géza

Nők, akiktől rettegnek az ISIS dzsihádistái

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------