Image default
Tudástár - minden érdekesség

Halálos is lehet a mogyoró (Olvasd el és nézd meg!)

A mogyoróallergia sokarcú; a növényre érzékenyek között különféle tünetek jelentkezhetnek. A viszkető bőrön keresztül, a tüsszögésen át egészen az asztmatikus rohamig. Az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását. Felmérések szerint ezt a jó tanácsot egyre több embernek kell megfogadnia.

Napjaink egyik leggyakoribb, allergiát kiváltó élelmiszere az amerikai mogyoró.

Az amerikai adatok szerint 1999-ben a lakosság 0,6 százaléka volt földimogyoró-allergiás, 2010-ben a gyerekek 2 százaléka – ismertette Mezei Györgyi allergológus szakorvos.  Európában nincs ilyen nagyarányú földimogyoró allergia, de a száma nagyon érzékelhető módon nő – tette hozzá.

Az immunrendszerünk a mogyoróban található fehérjét fertőzésnek, káros behatolónak hiszi, riadót fúj, hogy elhárítsa a veszélyt. A test túlzottan védekezik az ételekben található fehérjék ellen.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

Ezek a fehérjék különböznek: van olyanok közülük, amelyik életveszélyes reakciót vált ki – ezeket magas rizikójú komponenseknek hívjuk –, és vannak alacsonyabb rizikójú komponensek. A Semmelweis Egyetemen ezeket már meg tudják határozni, tehát rizikóbecslést tudnak készíteni  – mondta Mezei Györgyi.

A mogyoró pörkölése esetén a belső rész nem kap annyi hőt, hogy a fehérje, mint allergiaforrás eltűnjön.

Életveszélyes az anafilaxia

„A földimogyoró-allergiások a földimogyoró egyes komponensei, egyes alkotóelemei ellen IGE-t termelnek, és ha találkozik a szervezet a földimogyoróval, akkor ez óriási vihart kavarva nagyon súlyos reakciókban is megnyilvánulhat” – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy a legsúlyosabb eset az életveszélyes anafilaxia.

Az extrém súlyosságú allergiás reakció akár halált is okozhat. Az anafilaxiát elsősorban a fehérvérsejtekből felszabaduló anyag, a hisztamin okozza.

Ebben az esetben az adrenalin injekció életmentő lehet.

Mezei Györgyi azt mondta: az allergiás alkat öröklődik.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

Minden allergiás betegség kialakulásánál kettőn áll a vásár, az allergiás alkaton és megszámlálhatatlan környezeti tényezőn.

Van egy nagyon érdekes, az allergológiában ablaknak nevezett helyzet: ha találkozik vele a beteg, csecsemőkorban vagy már a méhen belül, lehetséges, hogy nem lesz allergiás, hiába az erre genetikailag meghatározott helyzetben nőne fel – fogalmazott a szakorvos.

Minél hamarabb, annál jobb

Egyes kutatások szerint a szervezet korai megismertetése a mogyoróval nagymértékben csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.

Ez azért is fontos, mert a földimogyoró vitaminokban gazdag egészséges táplálék.

A múlt század elején Magyarországon is belefogtak a termesztésébe, de a kezdeti sikerek ellenére mégsem vált igazán jelentős haszonnövénnyé.

A Debreceni Egyetem agrárkarán viszont bebizonyították, hogy feldolgozni is megéri.

„A gyapot- és a narancsültetvények esete volt hasonló, az elgondolás elindult egy felfutó pályán, aztán ez abbamaradt. A 2000-es évek derekától kezdték el újra a termesztésbe vonni. Szerettük volna ipari vagy üzemi körülmények között is tesztelni, illetve az egyetemben a kutatásba bevonni, hogy a tápanyag-reakcióját, vetésidőt, illetve tőszámbeállítást vizsgáljuk” – magyarázta Balla Zoltán kutató. Az eredmények és a termésátlag kecsegtetőnek nevezhető. A földimogyoró egyike a leggazdagabb növényi olajforrásoknak.

Vannak előnyei is

Az olajpálma után a legmagasabb olajtartalmú magról van szó – 40-60 százalék az olajtartalma –, azonban tartalmaz még 26 százalék fehérjét is. B-vitamin is található benne nagyobb mennyiségben, ezenkívül E-vitamin is. A mogyoró antioxidáns hatású, a koleszterinszintet csökkenti, és van, aki a fogyókúra mellé is ajánlja.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

A benne található B-vitamin segít a koncentrációban, a memóriazavarokat kezelik vele, illetve az E-vitamin jót tesz a bőrnek – húzta alá Juhászné Tóth Réka OhD-hallgató.

Forrás: hirado.hu

Képek: https://www.hirmagazin.eu

Videó: YouTube

 

Hasonló hírek

Megnyílt Európa első víz alatti étterme – képek és videó

Géza

Szeptember 15-től hatályos a jogi határzár

info

Kerti székbe ülve repült Calgary felett egy férfi

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------