Főoldal » Haftar tábornok erői feltételesen beleegyeztek a tűzszünetbe
Külföld

Haftar tábornok erői feltételesen beleegyeztek a tűzszünetbe

A Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) belegyezett abba szombat este, hogy tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány erőivel szembeni harcaikban, amit a héten Törökország és Oroszország kezdeményezett.

Szóvivőjük, Ahmed al-Miszmári tábornok bejelentette, hogy vasárnap hajnali 1 órától (közép-európi idő szerint 0 órától) határozatlan idejű tűzszünetet tartanak, és leállítják katonai műveleteiket azzal a feltétellel, ha ellenfeleik elfogadják ezt. Ha elfogadják, de később megsértik, akkor a megtorlás súlyos lesz – tette hozzá.

Néhány órával később a nemzetközileg elismert tripoli kormány nyugtázta ezt, majd később hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadja a tűzszünetet.

A kormány feje, Fájez esz-Szarrádzs szombaton Rómában találkozott Giuseppe Conte olasz kormányfővel. Elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz–török erőfeszítésekről. Kifejtette, hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai isztambuli találkozójuk után szólította fel a líbiai feleket egy fenntartható tűzszünet január 12-i életbe léptetésére. Haftár erői először – csütörtökön – elutasították ezt. Miszmári tábornok akkor azt mondta: Folytatják háborújukat, mert a polgári állam létrehozása, a stabilitás, a biztonság és a demokrácia megteremtése nem lehetséges a terroristák felszámolása nélkül.

Az Afrigatenews líbiai hírportál korábbi jelentése szerint az LNA szerda estétől légi blokád alá vette az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást. A török parlament múlt csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

A címlapfotó illusztráció. 

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában

Géza

Így néz ki szemtől szemben egy terrortámadás – VIDEÓ

Mazsi

Horvátország megerősítette Szerbiával közös határát

info