Image default
Külföld

Hadgyakorlatokról és az INF-szerződésről egyeztetett a NATO-Oroszország Tanács

A kölcsönös hadgyakorlatokról, továbbá a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló szerződésről egyeztettek a NATO-Oroszország Tanács szerdai ülésén Brüsszelben – közölte az észak-atlanti szövetség.

A tanácsban, amely utoljára májusban ülésezett, a NATO közlése szerint a felek nyílt eszmecserét folytattak a kelet-ukrajnai konfliktusról, Oroszország Vosztok fedőnevű hadgyakorlatáról, illetve a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű manőveréről. Szintén szót ejtettek Afganisztánról és a hibrid biztonsági fenyegetésekről.

Norvégiában csütörtökön kezdődött meg a NATO történetének egyik legnagyobb hadgyakorlata, amelyben a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. Moszkva idén már Oroszország keleti részén maga is tartott hadgyakorlatot: a Vosztok elnevezésű műveletben orosz biztonsági források szerint 300 ezer ember vett részt, bár nyugati diplomaták ezt a számot azonban túlzónak tartják.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ismételten felszólította Oroszországot, hogy tegyen eleget az 1987-ben aláírt amerikai-szovjet INF-szerződés rendelkezéseinek. „Mindannyian egyetértünk, hogy az INF-szerződés kulcsfontosságú volt az euroatlanti biztonsághoz … a szövetségesek azonban ismételten komoly aggályukat fejezték ki 9M729, vagy SSC-8 jelzéssel ismert új orosz fegyverrendszer miatt” – jelentette ki Stoltenberg.

Mint mondta, a földi indítású, közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek „komoly kockázatot jelentenek a stratégiai stabilitásra”. „A NATO újfent sürgette Oroszországot, hogy alapos és átlátható módon oszlassa el ezeket az aggályokat, és aktívan vegyen részt az Egyesült Államokkal folytatandó, építő jellegű párbeszédben … sajnáljuk, hogy Moszkva nem hallgatott erre a felhívásra” – hangsúlyozta a NATO-főtitkár.

Stoltenberg emellett kiemelte: a NATO abban reménykedik, hogy Washington végül mégsem fog kivonulni az INF-szerződésből, dacára annak, hogy az Egyesült Államok másik két riválisát, Kínát és Iránt nem kötik ennek a megállapodásnak a rendelkezései.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Magyar Idők: Soros-pénzek a TASZ-nál

Mazsi

Meglincselték a bankrabló Mikulást! (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Ennyi csapás elől már Trump sem tud elhajolni, de ha kiütik, jön a következő gond

Géza