Image default
Külföld

Háború a karácsonyért: lángokban állt Párizs

Ün­nepre ké­szül­tek szer­dán a fran­ciák, de az öröm hamar pá­nikba csa­pott át, mikor közel száz tün­tető lán­gokba bo­rí­totta a Champs Ely­sée-t.

Ünnepre készültek szerdán a franciák, de az öröm hamar pánikba csapott át, mikor közel száz tüntető lángokba borította a Champs Elysée-t.

Párizsban kiemelt ünnep a karácsonyi fények meggyújtása, a sokak által vágyott feladatot idén Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya, Lily-Rose Depp nyerte, a fiatal modellt azonban felfegyverzett rendőrök menekítették ki a helyszínről.

Háború a karácsonyért: lángokban állt Párizs
Lily-Rose Deppet biztonságba menekítették (Fotó: Europress / Philippe Lopez – AFP)

A párizsiakat az háborította fel, hogy a városvezetés úgy döntött, idén nem rendezi meg a Champs Elysée sugárúton a hagyományos karácsonyi vásárt, és az óriáskereket sem állítják fel. A franciák számára ez a vásár olyan, mint nekünk, magyaroknak a Vörösmarty téri, így érthető a felháborodásuk. A városatyák érvei szerint egyrészt biztonsági okokból kell búcsút inteni az eseménynek, hiszen a terroristák bármikor lecsaphatnak a tömegben, másrészt pedig a vásár rég elvesztette régi célját, csak a bóvli kínai árukról és a turisták kizsebeléséről szól. Az óriáskerék pedig állításuk szerint ront Párizs kulturális-történelmi összképén.

Ebbe azonban a főváros lakói nem akarnak beletörődni, és száznál is többen erőszakosan próbálták ezt a világ tudtára adni. Így a fénygyújtás alatt még csak fütyültek és kiabáltak a tüntetők, majd elszabadultak az indulatok: többen petárdákat, kukákat gyújtottak, a rendőrök felé palackok és dudák repkedtek, és csak a könnygázt bevető rohamrendőrök bírták megfékezni a tüntetőket. Sérültekről nem érkeztek hírek, a rendőrség pedig nem hozta nyilvánosságra, hány tüntetőt vettek őrizetbe.

Párizs utcáin kezdenek megszokottá válni az eldurvuló demonstrációk, az utóbbi hetekben rendszeresen tüntettek Emmanuel Macron tervezett gazdasági reformjai ellen is, de ez volt az első alkalom, hogy a párizsiak a szokásos karácsonyukért harcoltak.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Elbaltázta a kibertámadást az Iszlám Állam

Edit

Ebből baj lesz, újra lövöldöztek Rióban

Mazsi

Élnek a két éve elrabolt diáklányok – Videóval jelentkeztek a terroristák

Edit