Hirmagazin.eu
Főoldal » Háború a karácsonyért: lángokban állt Párizs
Külföld

Háború a karácsonyért: lángokban állt Párizs

Ün­nepre ké­szül­tek szer­dán a fran­ciák, de az öröm hamar pá­nikba csa­pott át, mikor közel száz tün­tető lán­gokba bo­rí­totta a Champs Ely­sée-t.

Ünnepre készültek szerdán a franciák, de az öröm hamar pánikba csapott át, mikor közel száz tüntető lángokba borította a Champs Elysée-t.

Párizsban kiemelt ünnep a karácsonyi fények meggyújtása, a sokak által vágyott feladatot idén Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya, Lily-Rose Depp nyerte, a fiatal modellt azonban felfegyverzett rendőrök menekítették ki a helyszínről.

Háború a karácsonyért: lángokban állt Párizs
Lily-Rose Deppet biztonságba menekítették (Fotó: Europress / Philippe Lopez – AFP)

A párizsiakat az háborította fel, hogy a városvezetés úgy döntött, idén nem rendezi meg a Champs Elysée sugárúton a hagyományos karácsonyi vásárt, és az óriáskereket sem állítják fel. A franciák számára ez a vásár olyan, mint nekünk, magyaroknak a Vörösmarty téri, így érthető a felháborodásuk. A városatyák érvei szerint egyrészt biztonsági okokból kell búcsút inteni az eseménynek, hiszen a terroristák bármikor lecsaphatnak a tömegben, másrészt pedig a vásár rég elvesztette régi célját, csak a bóvli kínai árukról és a turisták kizsebeléséről szól. Az óriáskerék pedig állításuk szerint ront Párizs kulturális-történelmi összképén.

Ebbe azonban a főváros lakói nem akarnak beletörődni, és száznál is többen erőszakosan próbálták ezt a világ tudtára adni. Így a fénygyújtás alatt még csak fütyültek és kiabáltak a tüntetők, majd elszabadultak az indulatok: többen petárdákat, kukákat gyújtottak, a rendőrök felé palackok és dudák repkedtek, és csak a könnygázt bevető rohamrendőrök bírták megfékezni a tüntetőket. Sérültekről nem érkeztek hírek, a rendőrség pedig nem hozta nyilvánosságra, hány tüntetőt vettek őrizetbe.

Párizs utcáin kezdenek megszokottá válni az eldurvuló demonstrációk, az utóbbi hetekben rendszeresen tüntettek Emmanuel Macron tervezett gazdasági reformjai ellen is, de ez volt az első alkalom, hogy a párizsiak a szokásos karácsonyukért harcoltak.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Bűnözők százai haladnak a migránskaravánnal az amerikaiak szerint

Géza

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

Edit

Megrendítő: mentőautóban halt meg egy magyar pár Kubában

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------