Image default

hirmagazin_2015-08-30_064349

A szívós, kellemes megjelenésű buzogányvirág felélénkíti az üres sarkokat, más növények között pedig üde zöld színfoltot jelenthet. A másik érv, ami miatt érdemes otthonunkat buzogányvirággal díszíteni az, hogy ez az egyik legkönnyebben gondozható szobanövény.

A buzogányvirág hosszú életű, a száráról jól szaporítható. Azt is jól tűri, ha kevés fényt kap. Túlságosan nagyra sem nő, nem okoz nehézséget a visszavágása sem, így bármilyen szobasarkot remekül „öltöztet”. A buzogányvirág Brazília és Kolumbia trópusi esőerdeiből származik. Mivel igénytelen, nagyon népszerű szobanövény. Azt azonban fontos tudni, hogy nedve mérgező, így nem ajánlott olyan lakásban buzogányvirágot tartani, ahol macskák is élnek, mivel a macskák hajlamosak megrágcsálni a növények szárait, leveleit. A csípős ízű, mérgező növényi nedv a szájba kerülve égő érzést okoz, az emberekre is kihat. Az égető érzés mellett beszédképtelenséget is okoz. Ha a nedv a kezünkre kerül, alaposan mossunk kezet, a növényt pedig valóban tartsuk távol kisállatoktól és gyerekektől.

Nagy levelek

A buzogányvirágnak számos fajtája létezik. Mindnek nagy, hosszúkás levelei vannak, melyeket erős levélnyelek tartanak. A levelek azonban könnyen sérülnek, ezért lehetőleg félreeső helyen tartsuk a növényt, ahol senki nem megy neki. Cserépben a buzogányvirág 1,2-1,5 m magasra is megnőhet. Ha kinőtte a rendelkezésre álló teret, egyszerűen vissza kell vágni, a levágott darabokból pedig újabb növények sarjazhatók. Egyes változatok nagyon gyorsan nőnek, mások sűrű, kompakt felépítésűek, és inkább bokrosodnak.

hirmagazin_2015-08-30_064414

Elhelyezési ötletek

A buzogányvirág magában is jól mutat, de más növények társaságában is jól fejlődik. Állandó zöld háttérként mutatós lehet az év folyamán változó virágos növények mellett. A buzogányvirág elviseli a kevés fényt, de nyáron szűrt fényre, télen pedig teljes megvilágításra van szüksége. Ez alapján keressünk majd neki ideális helyet otthonunkban. A huzatot nem szereti, erre mindenképp figyeljünk oda. Nyáron amúgy a buzogányvirág számára az ideális hőmérséklet a 24 °C, télen viszont tartsuk 18-21 °C között. A márciustól októberig tartó növekedési idény alatt tápoldatos vízzel locsoljuk, téli időszakban viszont nincs rá szüksége. Ilyenkor egyszerűen csak öntözzük meg.

Felbukkanó betegségek

Annak ellenére, hogy hosszú életű és igénytelen növényről beszélünk, azért a buzogányvirág esetében is érdemes odafigyelni a különféle betegségek tüneteire. Fehéres levelű változatokon télen barna foltokat okozhat a túl sok tápoldat, a kiszáradás vagy a túl száraz levegő. Locsoljuk és permetezzük a növényt és ilyenkor a tápoldat mennyiségét is csökkenteni kell. Az alsó levelek sárgulása akkor lehet jelenség, ha télen túlöntöztük a növényt. Heti 1-2 öntözés általában elegendő, hagyjuk a földet kiszáradni. A takácsatka jelenlétéről pedig a levelek lehullása árulkodik. Rovarirtóval védekezzünk és rendszeresen permetezzük a buzogányvirág leveleit.

Kertészetből bármikor beszerezhető

Igen, kertészetben a buzogányvirág mindig megtalálható. Ugyanakkor megtalálhatók a szupermarketek kertészeti részlegein is. Arra viszont ügyeljünk vásárláskor, hogy tömör, bokros, egészséges példányt válasszunk, amin még sok a ki nem bomlott levél. A buzogányvirág amúgy elérhető árú.

Forrás: delina; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eszelős, mit művel novemberben a karácsonyi kaktusz

Mazsi

Ezért kenj borotvahabot a ruhádra! Nem bánod meg!

Mazsi

Ezért szórj hintőport vasalás előtt az ingekre

Mazsi