Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Ha kifizeti, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet az ukrán hajóskapitány – ügyvédje nyilatkozott! – videók

Letartóztatását indítványozták annak az ukrán kapitánynak, akit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése gondatlan alakzatával gyanúsítanak. 

A férfi ügyvédje, Élő Gábor a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozott. Közben kiderült, a bíró úgy döntött, elrendeli az ukrán férfi letartóztatását, azonban a kapitány óvadék ellenében szabadlábon védekezhet majd – nyomkövetővel a lábán -, ha a döntés jogerőre emelkedik. Az ügyészség fellebbezett az óvadék megállapításának lehetősége ellen, a férfi ügyvédje viszont komoly védői sikernek és korrekt bírói döntésnek tartja az ítéletet. 

Nem érzi magát bűnösnek és álláspontja szerint nem hibázott – ezt mondta el a kihallgatásán a nyomozóknak a csütörtökön meggyanúsított szállodahajó kapitánya. Minderről C. Yuriy ügyvédje, Élő Gábor beszélt a PestiSrácok.hu-nak, hozzátéve, hogy a kapitányt megviselte a tragédia. Portálunknak azt is elmondta, hogy ügyfelét a baleset után azonnal megszondáztatták, de tudomása szerint nem volt alkoholos befolyásoltság alatt, és nem is aludt el.

A védő közölte, hogy a hajókapitányt a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése gondatlan alakzatával gyanúsítják. Élő Gábor utalt rá, hogy még több szakértői véleménynek is el kell készülnie, ráadásul a kisebb hajó roncsát még meg sem tudták vizsgálni a szakemberek. Megjegyezzük, a hajókhoz tartozik a repülőgépek fekete dobozaihoz hasonlító eszköz, amely a rádióforgalmat és a hajók útvonalát rögzíti.

Ezt a rendőrség információink szerint lefoglalhatta, annak tartalmát ellenőrizte, így feltételezhető, hogy ez az ügyben perdöntő lehet. Élő Gábor a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, hogy nehéz a bizonyítási eljárás, hiszen sok szakértő véleményére – elsősorban nautikai és áramlástechnikai  – szükség lesz. Álláspontja szerint az eddig rendelkezésre álló adatokból kizárólag szakember tudja levonni a konzekvenciát. Úgy gondolja, hogy arra utaló bizonyítékok is vannak, mely szerint a Hableány felelőssége sem kizárható. Megtudtuk azt is, hogy a balliberális sajtó híreivel ellentétben a szállodahajó kapitánya jelezte elsőként  – 21 óra 8 perckor – a Navinfo rendszerén, hogy baleset történt. Az iratokban az is szerepel, hogy a jelzést követően, 21.10-kor megindultak a mentők, az ügyvéd szerint tehát a hatóság nem késlekedett, ügyfele pedig nem hibázott.

A férfi ügyvédeivel még az ítélet meghozatala előtt sikerült interjút készítenie portálunknak, melyben olyan részleteket is elárultak, ami a rögtönzött sajtótájékoztatón nem hangzott el. Íme:

A BÍRÓSÁG A BUDAPESTI VI. ÉS VII. KERÜLETI ÜGYÉSZSÉG INDÍTVÁNYA ALAPJÁN ELRENDELTE A HAJÓSKAPITÁNY LETARTÓZTATÁSÁT

A Fővárosi Főügyészség közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy a Duna budapesti szakaszán 2019. május 29-én, az esti órákban történt vízibaleset ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására. A nyomozási bíró a mai napon egy hónapra elrendelte a hajóskapitány letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a gyanúsított – a végzés véglegessé válását követően – 15 millió forint óvadék letétele eseténBudapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

Az óvadék lehetőségének megállapítása ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

pestisracok

Hasonló hírek

Bűnöző migráns mellé állt a magyar állammal szemben az Európai Bíróság

Mazsi

Országos összesítő + statisztika, az elfogott migránsokról

Géza

Részeg ukrán diplomata karambolozott Budapesten

Géza