Image default
Egészség - betegség

Ha így alszol, megnő az agyvérzés kockázata

A kutatók szerint a túl sok vagy a túl kevés alvás is duplájára növelheti az agyvérzés kockázatát a magas vérnyomásos betegekben.

A magas vérnyomásban szenvedő betegekre már így is a stroke magasabb kockázata leselkedik, mint a normális vérnyomással rendelkezőkre, de a legújabb kutatás szerint esetükben a tartós alvászavar is rizikófaktornak számít.

Ha így alszol, megnő az agyvérzés kockázata

A New York-i Mount Sinai Kórház kutatói Dr. Oluwaseun Akinseye vezetésével közel 204 ezer magas vérnyomásos felnőttet vizsgáltak az amerikai országos egészségügyi felmérés keretében. Kimutatták, hogy a magas vérnyomásos betegek közül azokra leselkedett az agyvérzés legalacsonyabb kockázata, akik rendszeresen hét-nyolc órát aludtak naponta.

A kockázat az ilyen „egészséges alvók” körében öt százalék volt.

Az American Society of Hypertension New York-i kongresszusán bemutatott kutatás azt mutatta, hogy a nyolc óránál többet alvók esetében az agyvérzés kockázata már közel 14 százalék, az öt óránál kevesebb alvók esetében pedig 11 százalék volt. Az öt-hat órát alvók körében 6 százalék volt a stroke kockázata.

A szakértők ezután összevetették a túl sokat és a túl keveset alvókra leselkedő stroke kockázatot az egészséges alvókkal, akik hét-nyolc órát alszanak naponta. Az eredmények szerint a keveset alvókra az agyvérzés 83, a túl sokat alvókra pedig 74 százalékkal magasabb kockázata leselkedett.

 

forrás: noinetcafe

Hasonló hírek

Pánikbetegség, pánikroham (ujmedicina, biologika)

Edit

Zsírgyilkos tea: végleg felszámol a lerakódott hasi zsírral, de a combot sem kíméli

Géza

Szemen is kialakulhat fekély: a viszketés csak az első tünet

Mazsi