Hirmagazin.eu
Főoldal » Ha Grönland jege eltűnik, hét méterrel emelkedhet a tengerszint
Klímaváltozás

Ha Grönland jege eltűnik, hét méterrel emelkedhet a tengerszint

Több milliárd tonna jég olvad el naponta mind az Antarktiszon, mind pedig Grönlandon. A tudósok szerint, ha Grönland eltűnne, akkor akár néhány méterrel is emelkedne a tengerek vízszintje.

Múlt pénteken számolt be lapunk arról, hogy az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán.

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) közlése szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd tonnát és vasárnap óta összesen 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből. Közzétették azt a meghökkentő adatot is, miszerint Grönland északi részén a DMI mérései szerint a hőmérséklet jelenleg meghaladja

A 20 CELSIUS-FOKOT IS, AMI KÉTSZER AKKORÁNAK MONDHATÓ, MINT A NYÁRON MÉRT ÁTLAG.

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019-es év hasonló időszaka, viszont ezúttal az olvadásban érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb.

A grönlandi jégtakaró olvadása – amely a második legnagyobb olvadási terület az Antarktisz után – a tudósok becslése szerint

Grönlandon a jeges terület felmelegedése és olvadása háromszor gyorsabb, mint a világ más részein. A jégtakaró fogyása 1990-ben kezdődött, 2000 óta pedig egyre gyorsabb az olvadás.  Kutatók úgy vélik – számol be róla a Die Presse osztrák lap –, hogy az elmúlt évek vesztesége körülbelül négyszer akkora, mint a 2000-es évek előtti időszaké.

Mindenki ezt olvassa most!

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a kilencvenes évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az Északi-sarkvidéken, beleértve Grönlandot is.

Borús feltételezések szerint a tengerszint a század végére, a korábbiakkal ellentétben nem 2-10 centiméterrel, hanem

AKÁR 10-18 CENTIMÉTERREL IS EMELKEDHET, HA AZ OLVADÁS ILYEN MÉRTÉKŰ MARAD, MINT 2021 NYARÁN. HA PEDIG A GRÖNLANDI JÉG TELJESEN ELOLVADNA, AKKOR A TENGERSZINT HAT, SŐT AKÁR HÉT MÉTERREL IS MEGEMELKEDHETNE.

Szerencsére – ha ez nevezhető szerencsének – az idei nyár Grönlandon viszonylag hűvösen kezdődött, sok csapadékkal, így a grönlandi jég olvadása jelenleg még a történelmi átlagon belül van – írja a Polar Portal. Az olvadási időszak egyébként június és szeptember között zajlik.

Mindenki ezt olvassa most!

(Borítókép: Jég olvadása Grönlandon 2019. augusztus 1-jén. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

index

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A Kárpátok hegyi tavai segítenek a klímaváltozás megértésében

Géza

Megmentenéd a Földet? Egyél babot!

Géza

821 millió éhező ember van a világon – Megállítható-e a világméretű probléma?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!