Hirmagazin.eu
Főoldal » Ha fáj a hátunk…
Egészség - betegség

Ha fáj a hátunk…

Hasogat, szúr, lüktet – sokféleképp leírhatjuk, miként kínoz a fájdalom, függetlenül attól hogy a testünk melyik részét érinti. Az, hogy mennyire vagyunk képesek elviselni, egyéni adottságainktól és tűrőképességünktől függ. Egy azonban biztos: mindannyian szabadulni akarunk tőle. Ezúttal a hátfájás lehetséges okait térképezzük fel.

Ha fáj a hátunk…
kép: napidoktor.hu

Szinte nincs is olyan felnőtt, aki ne tapasztalta volna meg a hátfájás­sal járó kellemetlenségeket, amelyeknek sok oka lettet. A fáj­dalom kiindulhat a porckoron­gokból, a csigolyákból, a gerinc mellett futó szalagokból, az izmokból, illetve idegekből, a csigolyákat Összekötő kisízületekből. Nem ritka az sem, hogy valamelyik belső szerv a ludas, például a vese vagy a gyomor fájdal­ma sugárzik át a hátba.

Mi fán terem?

A hátfájást okozhatja gerincbetegség, példá­ul porc korongsérv, csigolyakopás, gerincferdülés vagy csontritkulás, de kialakulhat túlerőltetés, illetve valamilyen sérülés következ­tében is. Sajnos, ha valakinél egyszer már előfordult, a későbbiekben könnyebben visszatértet egy-egy rossz mozdulatot követő­en. Fontos tudni azt is. hogy az ízületek és a csigolyák nemcsak a Téli hidegben fázhat­nak meg, hanem nyáron is, például a túl magas fokozaton működő klímaberendezé­seknek „köszön hétben,

A hosszan tartó, egyoldalú terhelés nem tesz jót a gerincnek, ezért panaszkodnak gyak­ran hátfájásra az ülőmunkát végzők, illetve azok, akik napközben kény­telének sokai állni (például a fodrászok és a felszolgálók). Az ilyenkor jelentkező fájda­lom pihenésre enyhül, ezért az egyik legjobb gyógyír az  ágynyugalom. Gyorsíthatjáka javulást az izomlazító és a fájdalomcsillapító készítmények, valamint a szakemberrel végett masszázs. A megelőzés szempontjából lényeges, hogy akik érintette lehet­nek, kíméljék a gerincüket (például háztar­tási munkavégzés, nehéz tárgyak emelése és cipelése közben), rendszeresen mozogjanak, és szabaduljanak meg a súlyfölösleg üktől. A megfelelő diéta, illetve testedzés segít az optimális testsúly elérésében, ami teher­mentesíti a gerincet és az ízületeket. A torna erősíti a has és a hát izmait, gátolja a hátfáj­dalom rendszeres visszatérését. Ha pedig a kín fekvőhelyzetben, pihenésre sem enyhül, sőt ha a kora reggeli órákban felerősödik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Segít a talpreflexológia

„Ha csak egy mondatot mondhatnék a hátfájással kapcsolatban, az az lenne, hogy sajnos népbetegségről beszélhettünk. Ennek ellenére csak kevesen veszik komo­lyan, és nem tekintik igazi betegségnek, mivel úgy tartják, hogy meg kell tanulni együtt élni vele” – mondja Gottschall Kata, a Balanced Lifestyle talpreflexológus szakértője, aki azt tapasztalja, hogy az érintettek többsége csak akkor kezd gyógymódot keresni, amikor már elviselhetetlen a fájdalom.

„A leggyakoribb házi »praktika« a fájdalom­érzet enyhítésére, hogy az első panaszokat követően az ember olyan testtartást vesz fel,amellyel átmenetileg valamennyire tehermente­síti a hátát, és ettől tényleg kevésbé érzi a “fáj­dalmat. Ez viszont egyáltalán nem oldja meg a gondot. A rossz testtartás ugyanis állandósul­hat, és a kezdeti enyhébb hátfájás helyeit már derék-, csípő- és forgófájdalom is jelentkezhet, esetleg mindez egyszerre” – int óvatosságra a szakember. Arra is felhívja a figyelmet, hegy minden egyéb ok nélkül, magától a helytelen tartástól is kialakulhat a hátfájás. Ha körülné­zünk a környezetünkben, láthatjuk, hogy már a gyerekek, fiatalok körében is szép számmal akadnak olyanok, akik görnyedten, előreesett vállal járnak.

 

Forrás: Webbeteg

Hasonló hírek

20 hihetetlen ok, hogy miért vízzel és citrommal startoljon a napunk

Edit

9 élelmiszer, ami az összes felesleges zsírt felfalja a testedről!

Mazsi

Védenek a maszkok, itt a bizonyíték

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!