Hirmagazin.eu
Főoldal » Ha az ingatlan egyik bérbeadója elhalálozott, kell-e új bérleti szerződést kötni?
Életmód hírek

Ha az ingatlan egyik bérbeadója elhalálozott, kell-e új bérleti szerződést kötni?

Elhunyt a bérbeadott ingatlan egyik tulajdonosa. Mikor kell az örökösöknek új bérleti szerződést kötni? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt:

Ingatlant ad bérbe egy testvérpár. Az egyik személy sajnos elhalálozott. Az ő nevére szóltak eddig a rezsiszámlák. A havi bérleti díjat mind a ketten számlázták, mivel rendelkeztek adószámmal. Az elhunyt után 3 fő fog örökölni.

– Mikor lehet megkötni az új bérleti szerződést?

– A még az elhunyt nevére szóló rezsiszámlák továbbszámlázhatók-e?

– Mind a három főnek kell adószámot váltania?

– Ha csak az egyik fog váltani és számlázni, akkor az adózáskor hogyan bizonyítják, hogy a kifizető levonta tőlük a személyi jövedelemadót?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A bérbeadó halála nem szünteti meg a bérleti szerződést, ezért a korábban megkötött bérleti szerződés alapján kell eljárni, ha az például a határozott idő eltelte miatt még nem szűnt meg.

Ez esetben az elhunyt bérbeadónak, illetve örököseinek járó bérleti díjat a jogerős hagyatékátadó végzésig célszerű ügyvédi letétbe helyezni.

Mivel a bérbe adott ingatlan közös tulajdon, ezért főszabály szerint az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a magánszemélyeket a tulajdoni hányaduk arányában terheli adókötelezettség kivéve, ha az ingatlan hasznosításával kapcsolatban a tulajdonosok egymás között eltérően állapodtak meg.

A magánszemélynek a bérbeadási tevékenységére nem kötelező adószámot kiváltania, akkor sem, ha a tulajdonosok úgy döntenek, hogy a bérbeadás bevételéből mind a négyen részesülni szeretnének.

Az adózás szempontjából fontos, hogy a bérleti szerződést miképpen szövegezik meg. Szakértőnk arra is felhívta a figyelmet, hogy közös tulajdonban és közös használatban lévő ingatlan bérbeadása esetén a tulajdonostársak közössége az áfaalany, aminek akkor van leginkább jelentősége, ha nem adómentes bérbeadási tevékenységet kívánnak folytatni, de ez esetben már kötelező adószámot is kérni.

Az ingatlan bérbeadást végző az általa nyújtott adómentes bérbeadási szolgáltatásról köteles legalább a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelő bizonylatot kibocsátani a bérbe vevő részére.

A bevétellel szemben felmerült költség bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat alapján elszámolható.

Végezetül szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét, hogy válasza tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadást csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tud adni.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bejelentették, kié lesz Andy Vajna halála után a TV2

Géza

A három fiú letérdel apjuk barátnője elé és megkérik őt nyissa ki a csomagot

Mazsi

Új szívvel még megszülhette kisbabáját, utána meghalt

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!