Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyurcsány Ferenc régi embereivel kapaszkodna vissza a hatalomba
Belföldi hírek

Gyurcsány Ferenc régi embereivel kapaszkodna vissza a hatalomba

Gyurcsány Ferenc és politikai hátországa a mostani önkormányzati választáson jelentősen megerősödött az öt évvel ezelőtti helyzetéhez képest.

Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is megszerzett, javítva korábbi önkormányzati pozícióin. A bukott kormányfő tehát olyan helyzetbe került, hogy a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és befolyásolni tudja az ellenzék politikáját.

Az önkormányzati választást megelőzően a Fidesz-KDNP politikusai többek között abban határozták meg az önkormányzati választások tétjét, hogy vissza tud-e kapaszkodni a hatalomba Gyurcsány Ferenc.

Visszakerülhet-e Gyurcsány a hatalomba?

A kormánypárti politikusok több alkalommal is szóba hozták a bukott kormányfő hatalomátmentési kísérletét.

  • Szeptemberben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ellenzék a Gyurcsány-rendszert építené újra. A miniszter arról is beszélt a Bayer Showban, hogy politikai és gazdasági érdekkör próbálja majd meg a nagyvárosokat átvenni.
  • Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szintén úgy látta, hogy a Gyurcsány-korszak visszatéréséről is szavazni fognak. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Karácsony Gergelyt és politikáját erőteljesen a korábbi miniszterelnök, “az ellenzék vezére” irányítja.

A voksolás végeredményének ismeretében érdemes egy pillantást vetni a választási adatokra. Ezekből az látszik, hogy a bukott kormányfő és politikai hátországa jelentősen megerősödött öt évvel ezelőtthöz képest. Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is behúzott, javítva ezzel korábbi önkormányzati pozícióin. Gyurcsány Ferenc tehát ismét olyan helyzetbe került, hogy régi, megbízható embereivel a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és képes befolyásolni az ellenzék politikáját. 

Budapesten Erszébetvárosban, Újbudán és Rákospalotán, míg a megyei jogú városok közül Tatabányán lett DK-s, vagy a párthoz közel álló politikus a polgármester.

Három kerületi polgármestert adnak Gyurcsányék

Miután az Európai Parlamentból kibukott, a VII. kerületben próbált szerencsét Niedermüller Péter, aki az ellenzéki összefogás (leszámítva a Jobbikot) polgármesterjelöltje lett. A városvezetési tapasztalattal nem rendelkező politikus viszonylag simán, közel hét százalékkal verte meg a kilenc évig a városrészt irányító, fideszes Vattamány Zsoltot, és stabil képviselői többséggel a háta mögött irányíthatja majd a városrészt. Mindez azért is furcsa, mert márciusban a politikus még úgy vélekedett, kizárt, hogy polgármesterjelöltként elinduljon az önkormányzati választáson, mert nem alkalmas rá.

Nem indulok az önkormányzati választásokon, mert nincs ilyen típusú tapasztalatom, nem csinálok magamból bohócot

– fogalmazott Gyurcsány politikusa pár hónappal ezelőtt.

Mint ismert, a DK-s politikust nem kerülték el a botrányok: ő volt az, aki tetemes tartozást maga mögött hagyva az egyik pillanatról a másikra lelépett a berlini Humboldt Egyetemről. Ez onnan derült ki, hogy a német intézmény egy felháborodott hangvételű levelet küldött szét a világ több tudományos intézetének, köztük a Magyar Tudományos Akadémiának is. Ebben az állt, hogy Niedermüller Péter jelentős adósságot hátrahagyva, bejelentés nélkül távozott Berlinből. Mindezt azzal próbálta elsimítani, hogy az egyetem felé olyan információkat juttatott el, amelyek szerint ő súlyos beteg. Mind kiderült, állítása nem volt igaz: a levél azzal folytatódott, hogy Niedermüller az állításával szemben egyáltalán nem súlyos beteg.

A szexuális zaklatással megvádolt László Imre úgy tudott nyerni Újbudán, hogy az elmúlt ciklusban ez volt az egyik leglátványosabban fejlődő kerület. A kormánypárti Hoffmann Tamás vezetése alatt a kerület második fénykorát élte, mégis alulmaradt DK-s kihívójával szemben, az ellenzék egy körzetet leszámítva minden körzetben diadalmaskodott. 50,52% – 43,19% lett a vége.

Bár a Németh Angéla által vezetett rákospalotai képviselő-testület úgy osztogatta a több millió forintos jutalmakat az ellenzéki vezetőknek, mint Mikulás bácsi a cukrot, ez nem mutatkozott meg a választási  eredményen. A DK-közeli polgármester stabilan verte fideszes kihívóját, Pintért Gábort.

Budapest, 2019. május 26. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák NoémiForrás: MTI/Bruzák Noémi

A Fővárosi Közgyűlésbe még egy DK-s bejutott

A hatályos választási szabályok szerint a főpolgármester, a kerületi polgármesterek, valamint a kompenzációs listáról bekerült politikusok alkotják a Fővárosi Közgyűlést. Mivel Budapesten a baloldali összefogás jobban szerepelt a kormánypártoknál, így “mellékágról” a Fidesz-KDNP 6, az ellenzéki tömörülés 3 plusz mandátumhoz jutott. Egészen biztos, hogy a testület tagja lesz a XVII. kerületben súlyos vereséget szenvedő Gy. Németh Erzsébet is. Mint ismert, Karácsony Gergely egy kiszivárgott hangfelvételen esélytelennek nevezte a Gyurcsány-párti politikust a győzelemre. Jóslata bejött, azonban Gy. Németh veresége ellenére nem maradt jól fizető tisztség nélkül. Így összesen

négy képviselője is lesz Gyurcsánynak a Fővárosi Közgyűlésben, komoly erőt képviselve a budapesti ügyekben. 

Az hozzátartozik, hogy a tavalyi parlamenti választáson még Újbudán induló Gy. Németh a legutóbbi önkormányzati választáson hasonló módon szerzett fővárosi mandátumot.

Gy. Németh Erzsébet DK-s aktivisták körében. Forrás: Facebook

Tatabánya élére is Gyurcsány bábja került

Nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is sikerült pozíciót fogniuk Gyurcsányéknak. Tatabányán az a Szücsné Posztovics Ilona nyerte a polgármesteri székért zajló küzdelmet, aki a DK felkérésére indult el a választáson. A politikus korábban nyolc évig egy másik település, Vértesszőlős önkormányzati képviselője volt, most ennél nagyobb célt kitűzve indult el a Komárom-Esztergom megyei székhelyen. Számítása bejött, ha kevéssel is (49,18 százalék – 46,40 százalék), de legyőzte Schmidt Csaba eddigi polgármestert, aki a kormánypártok jelöltje volt. Ezzel

Hasonló hírek

Egyeztetne a kormánnyal a főváros a fejlesztésekről

Géza

Autósok figyelem, nagy változások a hazai sztrádákon

Géza

Kivonatta a forgalomból az összes felújított metrókocsit a közlekedési hatóság

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------