Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne!
Egészség - betegség

Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne!

Fo­tó­mű­vész, is­ko­lai ta­nuló, gim­na­zista lány is van azok kö­zött, aki­ket vá­rat­la­nul, min­den előz­mény nél­kül ra­ga­dott el a halál. Leg­utóbb egy kép­ző­mű­vész, lát­vány­ter­vező el­vesz­tése rázta meg köz­vé­le­ményt.

Színházi honlapok, szakmai lapok közlik nekrológját annak a sugárzóan tehetséges lánynak, akinek búcsúztatóját június 16-án tartja az egyeteme. Gyors lefolyású, súlyos betegség – ez szerepel a halál okaként.

Tavaly augusztusban a kortárs fotóművészek emblematikus alakja hunyt el szintén tragikus hirtelenséggel.

2015 áprilisában egy hetedikes szombathelyi kisdiáktól búcsúztak hasonló ok miatt szülei, osztálytársai.

A 6 éves szentgotthárdi óvodás kislány pedig a halála előtti napon még táncolt egy rendezvényen, majd szombat reggelre belázasodott… Életét az orvosok nem tudták megmenteni.

Négy éve a Balaton Soundon lett rosszul az a lány, akit a kór villámgyors lefolyású változata támadott meg, vérmérgezéses, toxikus állapot alakult ki nála.

Ezek az utóbbi idők nagyobb nyilvánosságot kapott, végzetes lefolyású agyhártya gyulladásos (meningitis) megbetegedései, és az első döbbenet után óhatatlanul jön a kérdés:

elkerülhető lett volna? Van a betegség ellen védőoltás?

Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne!
Érdemes kérni a védőoltást (Fotó: pinterest)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) éppen az egyik, már említett tragikus eset után adott ezekről a kérdésekről tájékoztatást. Szakvéleményük szerint a gennyes agyhártya gyulladások jelentős részét egy meningococcus nevű baktérium okozza. A kórokozót a lakosság egy része tünetmentesen hordozza és terjeszti. A betegség kezelése antibiotikummal történik.

A korai felismerés pedig a beteg életét mentheti meg.

A Ripost a megelőzés, védőoltás lehetőségéről Dr. Mészner Zsófia professzor asszonyt kérdezte, aki elmondta, a meningococcusok úgynevezett tokos baktériumok, a térszerkezetük alapján különböztetjük meg őket, és az ABC különböző betűivel jelölik ezeket.

A meningococcus fertőzéseknek öt fajtája ellen lehet ma már vakcinával védekezni. Magyarországon a B és a C törzs előfordulása a leggyakoribb.

A professzor asszony elmondta: évente 50-70 meningococcusok okozta megbetegedés fordul elő Magyarországon, s ezek 10-12 százaléka halálos.

Nagyon fontos lenne a gyors orvoshoz jutás, de a kezdeti tünetek, különösen egy laikusnak, nem egyértelműek.

Az infektológus szakember szerint a szóban forgó betegség esetében veszélyeztetettség szempontjából két életkori csúcs különböztethető meg, az egyik a tágabb értelemben vett csecsemőkor, a másik pedig a fiatal kamasz-, fiatal felnőttkor.

Fokozott kockázatnak vannak kitéve mindazok, akiknek valamilyen oknál fogva sérült, gyengébb az immunrendszere, a lép károsodottak, a rossz körülmények, zsúfolt lakásokban élők, a dohányosok, de azok is, akik már korábban átestek ezen a betegségen. Az egészségügyben dolgozók, a laboratóriumi alkalmazottak és a kollégiumban lakók is ebbe a körbe tartoznak.

Csecsemőkorban a meningococcus C típus elleni vakcinával, majd később annak “emlékeztető” oltásával érhető el a betegség elleni védettség, erre van ártámogatás is.

Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne! 1
Veszélyeztetett kör a kamaszoké, fiatal felnőtteké (Fotó: Thinkstock)

Serdülőkorban a C és B típus ellen lehet oltani ötéves emlékeztetéssel. Ezek az oltások drágábbak, illetve léteznek már (A,C,W,Y) kiterjedő oltóanyagok is ennek a korosztálynak.

Az Egyesült Királyságban a B típusú fertőzés elleni vakcina bekerült az oltási programba, tehát az ott élőknek térítésmentes… A vakcina elvileg bárhol elérhető, 100 eruró körüli árért.

A professzor asszony végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a már kialakult betegségben az esélye a tragikus kimenetelnek magas, ami a megelőzés jelentőségét húzza alá.

Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Félelmetes hogy bánnak az idősek otthonában a kiszolgáltatott emberekkel! Nézd meg a rejtett kamerás felvételt!

Edit

Ébreszd fel a tested, kezdd a napot vízkúrával!

Mazsi

6 természetes gyógymód, amellyel gyorsan csökkenthető a magas vérnyomás

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------