Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben: ez Kásler nagy terve a kórházakkal
Belföldi hírek

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben: ez Kásler nagy terve a kórházakkal

Budapest – Gyökeresen átalakítaná az egészségügyi ellátást Kásler Miklós (68): a köz- és a magánszolgáltatások radikális szétválasztására készül az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, aki száműzne minden fizetős lehetőséget a kórházakból – legalábbis ez olvasható ki a Népszava szerint egy, a birtokukba került jogszabály-tervezetből, amely állítólag Orbán Viktor (55) kormányfő kérésére született meg.

Ez azt jelenti, hogy megszűnik minden költségtérítéses szolgáltatás a szakintézményekben, például a VIP elhelyezése, és a jövőben nem kaphat majd a beteg külön ételt pénzért cserébe.  Az Uzsoki kórházban például jelenleg 15 ezer naponta egy privát kórterem, de ezeken túl a párszáz forintos leletmásolásnak is búcsút inthetünk. Egy átlagos intézmény a bevételei 5 -10 %-át bukhatja, de van, ahol ez 25%.  Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztő úgy véli, mindenképpen szét kell választani a magán és közellátást, de gyes várólisták tovább nőhetnek.

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben ez Kásler nagy terve a kórházakkal 1
Ábránkon mutatjuk, hogy mely országrészeken mekkorák a várólisták / Grafikák: Séra Tamás

– Egy orvos könnyen behúzhatja a magánpraxisába a közegészségügyből a pácienst, majd visszaküldheti az állami kórházba, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, noha a beteg nem ezért fizetett. Azt valószínűleg nem gondolták végig, hogy a VIP lehetőségek megszüntetése a korrupció erősödésével járhat: akik eddig legálisan, 10 ezer forintért külön szobát kaptak, ezentúl hálapénz formájában fogják elérni ugyanezt. A másik probléma, hogy a jövőben nem lehet majd kihasználni a jelenlegi szabályozás miatt szabad műtőkapacitást: ezeket bérbe adják a kórházak, így rövidül a várólista – magyarázta a szakértő.

Kunetz szerint a megoldás az lenne, ha a követnék a beteg útját az egészségügyben, így kiszűrve a visszaéléseket.

 A térítéses szolgáltatások intézményenként eltérőek, az is lehet, hogy a kormány az eltörlésüket követően kiegészítő biztosítás formájában, egységesen visszahozza.

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben ez Kásler nagy terve a kórházakkal 2
Ábránkon látható, mely szakterületeken legnagyobb az orvoshiány / Grafikák: Séra Tamás

Próbát tettünk és érdeklődtünk kórházakban, szakrendelőkben, hogy megtudjuk, melyik vizsgálatra mennyit kellene várnunk, ha az ingyenes és, ha a fizetős lehetőséget választjuk. Az egyik fővárosi kórházban szemvizsgálatra jelentkezve öt hét múlva tudtak volna fogadni, a fizetős részlegen azonban már csak másfél hét lett volna a várakozási idő. Igaz, ez 12500 forintba fájt volna. Egy másik budapesti intézményben vérvételre jelentkeztünk: ott azt mondták, az ingyenes sorban hosszú órás a várakozás, de a fizetős szolgáltatással sem járunk jobban, mert oda is rengeteg a jelentkező. Röntgenre, egy harmadik klinikán pénzért sem volt külön időpont, ám, ha 5900 forintért fél nappal korábban hozzájutottunk a leletünkhöz.

– Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke szerint nem egyeztettek még velük, csak akkor kívánják kommentálni az átalakítást, ha látták a tervezetett.

Az EMMI, a Blikknek eljuttatott álláspontja világos: a fizetős egészégügyi szolgáltatásoknak a magánkórházakban van a helye.

Mi nem több szintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen – válaszolta kérdésünkre a humántárca.

Súlyos az orvoshiány

Az egész országot sújtó munkaerőhiány a kórházakban érezteti talán leginkább a hatását: néhány hete derült ki például, hogy egy hazai intézmény intenzív osztályának összes ápolója beadta a felmondását a nyáron. Mindeközben az orvosi kamara adatai szerint minimum 600 sürgősségi szakorvosra lenne szükség a jelenlegi 140 helyett, ám ehhez rendezni kéne a fizetéseket.

Zsebünkbe nyúlnának

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben ez Kásler nagy terve a kórházakkal 3
Barbara / Fotó: Grnák László

– Számomra az egészség az első, így gondolkodás nélkül fizéltnek a jobb minőségért – mondta Barbara (29)

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben ez Kásler nagy terve a kórházakkal 4
Dajkó Imre Csaba / Fotó: Grnák László

– Szerintem anyagi lehetőségektől függetlenül mindenkinek ugyanazt kéne kapnia – fakadt ki Róbert (31)

Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben ez Kásler nagy terve a kórházakkal 5
Tolmár László / Fotó: Grnák László

– Ha olyan anyagi helyzetben lennék, biztos fizetnék a jobb ellátásért – mondta Tolmár László (59)

B.B. – P.Zs.

Ehhez pofa kell

Pár éve történt, egy hazai gyerekkórházban, mindegy, melyikben. Csecsemőkorú fiamnak ultrahangvizsgálatra volt szüksége. Pár hónap csak a várólista, mondták a rendelőben vigasztalónak szánt hangon, de nem éreztem akkor annak. Kifelé menet megsúgta a doki a megoldást: irány a magánrendelés. Állami kórházban, állami géppel. Épp csak délután, és persze nem ingyen. Lenyűgözött a rendszer gátlástalansága és pofátlanság, de mentünk, mint ahogy annyian. Két napra rá túl voltunk az egészen. Na, ha ennek vége lesz, nem fogom siratni. Csak egy dologra figyeljünk, kedves hölgyeim-uraim: megoldásként jó lenne ehhez a két naphoz, és nem a hónapos sorokhoz tartani magunkat.

Tibay Gábor, főszerkesztő-helyettes

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI – Vajda János

Hasonló hírek

Mi jöhet még? Tarlós az országos rendőrfőkapitánynál feljelentést tett az e-jegyrendszer miatt!

Mazsi

Kocsival szelte át Európát a magyar határnál tüntető migráns

Géza

Megszakították magyarországi látogatásukat az ENSZ szakértői

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------