Hirmagazin.eu
Külföld

Gyógyszerlottó Svájcban – száz szerencsés SMA-beteg csecsemő ingyen juthat gyógyszerhez!

Száz SMA-s beteg ingyen juthat hozzá a Novartis életmentő gyógyszeréhez.

A svájci gyógyszergyártó hétfőtől néhány hetente kisorsol egy beteg csecsemőt vagy kisgyermeket, aki ingyen megkapja az egyébként nagyon drága génterápiás gyógyszert. Az a cég nem tette közzé, hogy hányan jelentkeztek a sorsolásban való részvételre. Az Egyesült Államokban törzskönyvezett Zolgensma 2,1 millió dollárba, azaz 641 millió forintba kerül.

Magyarországon a betegség tavaly került reflektorfénybe, amikor közösségi gyűjtést indítottak Zentének, az SMA-beteg kisfiúnak, aki így megkaphatta az életmentő gyógykezelést.

A Novartis szerint a sorsolással világszerte tudnak segíteni olyan családokon, akiknek nincs pénzük a kezelésre. A pácienseket képviselő csoportok viszont úgy látják, hogy ez a kezdeményezés még nem oldja meg a magas költségek és a hiányzó hatósági engedélyek problémáját.

Világszerte körülbelül 8-10 ezer emberből egyet érint az SMA (spinalis muscularis atrophia – gerincvelő eredetű izomsorvadás). A ritka genetikai betegség lényege a gerincvelő vázizmokat mozgató idegsejtjeinek funkciókiesése, ami az izommozgások elvesztéséhez, majd kezelés nélkül, a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezet.

A Novartis nemrég közzétett üzleti jelentése szerint a Zolgensma sikeres bevezetése az Egyesült Államokban jelentősen javított a cég eredményén A negyedik negyedévben csaknem száz csecsemőt kezeltek, így 186 millió dolláros bevételt hozott a gyógyszer. Tavaly összesen kétszáz SMA-s beteg gyerek kapta meg a gyógyszert.

FORRÁS: MTI, BIOPHARMADIVE

Hasonló hírek

Konganak a vészharangok: kivonul Európából a facebook?

Mazsi

Ursula von der Leyen a jogállamiság ellenőrzéséért és a klímasemlegességért is tenni fog

Géza

.. Ha ezt meghallod, elájulsz! Németországban, a migránsellenes posztolók súlyosabb következményekkel számolhatnak, mint a bűnözők! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------