Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyilkosok is fennakadnak a rendszámfelismerő kapukon
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Gyilkosok is fennakadnak a rendszámfelismerő kapukon

forrás: Helyi hiradók

Egyre kevesebb a bűncselekmény, a betörés az autólopás ott, ahol térfigyelő kamerarendszer üzemel. A rendszámfelismerős kamerák a leghatékonyabbak. Mivel a bűnözők ritkán távoznak a tett helyszínéről autóbusszal vagy villamossal, utólag is ellenőrizni lehet minden járműmozgást az adott helyszínen.

 Gyilkosok is fennakadnak a rendszámfelismerő kapukon

A rendszámfelismerő szoftverrel ellátott kamerákat országszerte egyre több önkormányzat állítja rendszerbe. A legjobb önvédelmi módszer a települések be-, illetve kivezető útjaira telepíteni őket, és így „zárni” a várost vagy községet.
Kaposváron már működik ez a rendszer, és többek közt Érden, Esztergomban, Marcaliban, Pécsett, Mohácson, Százhalombattán, Miskolcon és Mosonmagyaróváron is tárgyaltak a helyi képviselők ilyen beruházásról. Egyes önkormányzatok saját erőből, mások pályázattal vagy állami segítséggel hálózzák be az éjjel-nappal figyelő szemekkel az utcáikat. Ezekhez jó lendületet ad a kormányzat Modern Városok programja is, melynek egyik célja éppen a térfigyelő kamerahálózat fejlesztése.

Szerelik a Véda közúti intelligens kamerahálózat fix telepítésű kameráinak egyikét a főváros XIX. kerületében, a Nagykőrösi út bevezető szakaszán 2015. november 2-án. A kamerák a sebességmérés mellett alkalmasak például forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre, a forgalomtorlódás felismerésére és a biztonsági öv használatára vonatkozó előírások ellenőrzésére, továbbá többféle más szabályszegés felismerésére és dokumentálására is. (MTI-fotó: Mihádák Zoltán)Szerelik a Véda közúti intelligens kamerahálózat fix telepítésű kameráinak egyikét a főváros XIX. kerületében, a Nagykőrösi út bevezető szakaszán. (MTI-fotó: Mihádák Zoltán)

Érden ennek köszönhetően a következő években bő duplájára emelik a térfigyelő kamerák száma, a városvezetés a jelenlegi 51-ről 130-ra bővítené a kamerahelyeket. A közlekedési csomópontokban és a város be-, illetve kijárati pontjainál rendszámfelismerő is működhet.

Esztergom önkormányzata a Belügyminisztérium pályázatának forrásait saját pénzzel megtoldva fejleszti térfigyelő rendszerét. A városháza kabinetirodája közölte: a telepítendő kamerákkal ellenőrizhetővé válnak a városból kivezető legforgalmasabb utak. A bevezető szakaszokra rendszámfelismerő kamerákat szánnak. Ezek felismerik és rögzítik majd az ott elhaladó autók és motorkerékpárok rendszámait. A kamerák teljesítménye rendkívüli, maximum 120 kilométeres óránkénti sebességig sötétben is azonosítani tudják az összes európai és mellette az arab, kínai, koreai és cirill betűs jelzéseket is. Sőt az eszköz egy képen belül látható több rendszámot is képes lesz rögzíteni.

A Helyi Híradók által megkérdezett szakértő szerint ezeknek a rendszereknek a hatékonyságát tanúsítja, hogy a fővárosban Csepelen a sziget hat ilyen kamerájának köszönhetően a 2013-as közel 150 autólopáshoz képest az utóbbi években már csak 60 ilyen eset történt. Emellett a lakásbetörések is az egyharmadára estek vissza.

Csepelhez hasonlóan a vidéki városok is „szigetszerűen” minden útjukra telepítenék ezt a védelmi és közbiztonsági rendszert. Kaposvár is így építette ki a közelmúltban, a 155 kamera teljesen behálózza a várost.
Idén a kormányzat a Belügyminisztérium programja keretében 461 település összesen 3,6 milliárd forintot biztosított térfigyelők telepítésére. Ennek köszönhetően több mint 3900 eszközt állíthattak üzembe vagy integrálhattak a már működő rendszerükbe az önkormányzatok.

Kaposváron tavasszal ennek a rendszernek köszönhetően sikerült egy nap alatt elfogni a trafikos gyilkost.

„A térfigyelő kamerák fontos szerepet játszanak a bűnmegelőzésben. Puszta jelenlétük is visszatartó erejű” – fejtette ki a Helyi Híradóknak Kincs István biztonsági szakértő. Szerinte az egyre bővülő hálózat mellett a következő években egy minőségi forradalomnak lehetünk tanúi.

„A pusztán képrögzítésre alkalmas kamerákat felváltják az intelligens, képelemző szoftverrel ellátott rendszerek. A legjobb szemű operátor sem képes több tucat kamera képét folyamatosan figyelni, ezért a fejlesztők olyan rendszereken dolgoznak, amelyek automatikusan elemzik a látottakat, és a kirívó eseményekről értesítik a kezelőt” – részletezte a biztonsági szakértő.

A fejlett szoftverek alkalmasak lesznek arra, hogy felismerjék, ha valaki például átlép egy adott vonalat, átmászik egy kerítésen, és kiszűri a látszólag céltalanul bóklászókat is, akik egy gyárban, irodaházban akár tolvajok is lehetnek. Mindemellett pedig arcfelismerő funkcióval is rendelkezhetnek majd.

 

Hasonló hírek

Tömegkarambol az M0-áson

Edit

Több tucat illegális migráns érkezett hazánkba a hétvégén, de hiába, mert rendőreink igaz hazaszeretettel biztosítják nyugalmunkat! Oszd meg!

Géza

Elhagyta az utasokkal teli két kocsiját a vonat, aztán nyugodtan beérkezett az állomásra – kocsik nélkül..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!