Főoldal » Gyermekotthonokban is vadásznak áldozataikra a futtatók
Belföldi hírek

Gyermekotthonokban is vadásznak áldozataikra a futtatók

forrás: hirado.hu

A gyermekprostitúció áldozatai jellemzően gyermekotthonból, nevelőszülőktől érkeznek. Az állami gondoskodásban élő gyerekek többsége sérülékeny és rendkívül kiszolgáltatott, többségüket gyerekkorában szexuális abúzus is érte. Általában nem kérnek segítséget – aki mégis, annak nagyon nehéz és kétes kimenetelű utat kell bejárnia.

A gyerekek többsége gyermekotthonból szökik meg

Évente közel 17 ezer esetben keresnek eltűnt gyereket Magyarországon. Vannak köztük olyanok, akik többször kerülnek be a statisztikákba, miután újból és újból eltűntként regisztrálják őket.

Többnyire  48 órán belül megkerülnek, ám az ritkán derül ki, hogy hol és kivel voltak, mi történt velük – mondta Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa a hirado.hu-nak.

Nem jellemző, hogy egy gyerek családból tűnjön el, inkább gyerekotthonokból, nevelőszülőktől szöknek el. Köztük is a tizenévesek vannak a legtöbben.

Gyermekotthonokban is vadásznak áldozataikra a futtatók
fotó: MTI Máthé Zoltán

Sajnos sokan elfelejtik azt, hogy ezek a gyerekek honnan és milyen körülmények közül jönnek – mondta. A gyermekotthonba kerülő fiatalok nagy százaléka traumatizált, sérülékeny, hiányzik belőlük a kötődés, a bizalom. Nem tanulták meg az együttélés formáit, egymás kereteinek tiszteletben tartását.

„Egy ilyen halmozottan hátrányos helyzetben kellene olyan kötődésnek kialakulnia, mely visszatartja őt a szökéstől, attól, hogy higgyen a „kísértőnek”. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a rendszer túlterhelt és lassú, szakemberhiánnyal küzd – akkor jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon ezek a gyerekek megfelelő segítséget kapnak-e.”

Drog és prostitúció együtt jár

Azok a gyerekek, akik tartósan szökésben vannak, nagy eséllyel kerülnek a drogok és a prostitúció világába. Az utcán ugyanis 1-2 napig lehet életben maradni pénz, élelmiszer, hajlék és ruha nélkül. Törvényszerű, hogy kriminalizálódjanak – tette hozzá a pszichológus.

Az internet és a modern technika révén könnyebbé vált az ismerkedés manapság, a „csábítók” nagy része online talál rá áldozatára csetszobákban, közösségi portálokon. Barátnak adják ki magukat, szerelmet szimulálnak, és mindez aztán rövid időn belül átfordul szexuális kizsákmányolásba.

A megelőzőrendszer inkább előítéletes, mint hatékony. Pont ez az előítéletesség teszi többek között láthatatlanabbá a fiúkat is, akiket nem a mindenki számára ismert „útmenti” prostitúcióra kényszerítenek. A határok összemosásával pedig – azzal, hogy homoszexuálisnak minősítik az áldozatokat – pont azok az előítéletességek kerülnek felszínre, amelyek azt feltételezik, hogy egy gyermekprostituált (legyen az akár lány, akár fiú) bármilyen önkéntes döntés alapján választaná meg helyzetét.

Keveredik a drogok világa a prostitúcióval. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a drogra szükséges pénz megszerzése tesz prostituálttá egy gyerekek, sokkal hamarabb kényszerítik őket testük kiszolgáltatására.

Létezik Magyarországon gyermekprostitúció, csak nem tudjuk, milyen mértékben – mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogvédő. Nehéz számokat mondani, mert áldozatok és elkövetők nem számítanak ellenérdekelt félnek. Ritkán kerül napvilágra az ügy – tette hozzá.

Nincs választási lehetőségük

A fiatalok, mire segítséget mernek kérni, vagy megértik helyzetük súlyosságát, már 20-21 évesek. De történeteikből egyértelműen kiderül, hogy még bőven 18 éves koruk előtt váltak szexuális bűncselekmények áldozatává. Gyakran nem értik meg, hogy mi folyik körülöttük, csupán rosszul érzik magukat. Nem akarnak vissza-, hazatérni, nem akarnak a gyerekotthonba, a nevelőszülőkhöz vagy egy bántalmazó családba visszakerülni. Nem fogják fel kiszolgáltatott helyzetüket, azt, hogy megalázzák és kihasználják őket. Azt hiszik, hogy még ez a helyzet is jobb annál, ami otthon várna rájuk.

Nem önként választanak. Azt választják csupán, hogy ne kelljen otthon lenni, de a prostitúciót nem ők választják maguknak – hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára Betlen Anna civil női jogvédő.

Sokat elmond a helyzetről, hogy a magyar gyerekvédelmi rendszerbe bűnelkövetőként kerülnek be, nem mint áldozat. Bár vannak használható jogszabályok, a rendszer rosszul működik. Van, hogy évek telnek el, mire egy gyereket kiemelnek a bántalmazó környezetből. Pedig egy fiatalnál a hetek is számítanak.
A rendszer tovább traumatizál

Telefonon jönne a segítség… de ritkán kérik – mondta a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa. Az esetek többségében a gyerekek nem érzik áldozatnak magukat. Évi 1-2 eset van, amely prostitúcióról szól. Az alapítványhoz beérkező hívások többségénél inkább párkapcsolati dilemmaként merül fel a probléma, nincs szó prostitúcióról. Jellemzően a barát, aki eddig jó volt és segített, arra kéri a lányt, hogy menjen el egy haverjával, vagy így segítse őt ki anyagilag. A fiatal lányok szemében csak egy jófej srác, aki megengedte, hogy odaköltözzön hozzá és segít neki – magyarázza a pszichológus.

A gyermekprostitúció áldozatai jellemzően gyermekotthonból, nevelőszülőktől érkeznek. Általában nem kérnek segítséget, aki mégis annak egy nagyon nehéz, rögös és kétséges kimenetelű utat kell bejárnia. Hiszen ki tudja, hogy ebben a rendszerben sikerül-e bebizonyítania igazát. Felnőtt férfiak előtt kell majd a saját testéről mesélnie, miközben újra és újra átélnie történetét.

Ha az áldozat büntethető, a kliens miért nem?

A kampányok többsége az áldozatot szólítja meg, hogy ne váljon áldozattá. De sokszor elfeledkezünk arról, hogy a történet többszereplős. A háttérben a futtatóval, a klienssel és a megfigyelő szerepében a gyermekvédelemben, vagy magában a rendszerben dolgozó szakemberek tömkelegével.

Az ellátórendszer tagjai nem tekintik áldozatnak a gyerekeket. Míg az esetleírásokban a nevelőotthonban történteknél gyerek, vagy kiskorú a megfogalmazás, a rendőrségi eseteknél már felnőttként kezelik őket.

Egy pécsi történet jut eszembe – mesélte dr. Gyurkó Szilvia –, amikor a nevelőszülőktől elszökött 14 éves fiatal lányt a buszmegállóban szedte össze a helyi rendőr. A kapitányságon felvett jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy tetten érték prostitúcióval. De a járőrnek sem a futtatót, sem a szolgáltatást igénybe vevőt nem jutott eszébe letartóztatni. Miután tetten érte őket, csupán a fiatal lányt vitte be a kapitányságra.

Az ellátórendszerben dolgozók sem ismerik a jogszabályokat és törvényeket – mondta a történetre Betlen Anna női jogvédő. Azt sem tudják, hogy meddig terjed a gyermekprostitúció, hány éves kortól számít felnőttnek. Egy gyereket ugyanis a Btk. jogszabályai alapján nem lehet büntetni prostitúció miatt. A gyermekprostitúció kihasználása azonban 3 évig terjedő szabadságvesztéssel, míg egy futtató ennél hosszabban büntethető 2013 júliusa óta.

A dolgozók sincsenek felkészítve

Egy nemrég kiadott ombudsmani jelentésből kiderült, hogy a kalocsai gyermekotthonban a gondozók kulcscsomóval verik, rugdossák a gyerekeket. A vizsgálat egy korábbi nevelő bejelentésére indult, Székely László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját kérte fel annak lefolytatására
A vizsgálat során a megkérdezett gyerekek elmondták, hogy öt-hat pofont kaptak, amikor szökés után visszavitték őket, ám azt nem bántalmazásként, hanem “figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek” fogták fel.

„A fenntartó vizsgálata megállapította, hogy a gyermekotthonban élők körében a bántalmazás – akár elkövetői, akár áldozati oldalon – enyhébb megítélés alá esik, mint az átlagos gondozási szükségletű gyermekeknél, amely mindenképpen aggályos jelenség.”

Az intézmény állandó létszámhiánnyal küzd, az üres helyek feltöltése azonban nehézségeket jelent, a szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére.

Az ellenőrzés során arra is fény derült, hogy a gyermekotthonban jutalmazási eszközként cigarettát osztottak a fiatalkorúak számára a nevelők, szökés esetén pedig annak megvonása volt a büntetés.

„A gyermekfelügyelők között nagy a fluktuáció. Előfordul, hogy nem rendelkeznek kellő pedagógiai tapasztalattal, ezért nem tudják kezelni az agressziót, illetve nem rendelkeznek megfelelő pedagógiai eszközökkel a gyermekek magatartási, viselkedési, beilleszkedési zavarainak hatékony kezelésére.”

Több gyermek beszámolt róla, hogy ritkán találkozik a gyámjával, sokakat rendszertelenül látogatnak, kapcsolattartásuk a gyámokkal kiszámíthatatlan.

Az alapvető jogok biztosa a vizsgálat eredményének fényében tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, miként teljesültek a hasonló ügyekben már korábban megfogalmazott ajánlásai, valamint arra kérte a minisztert, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás létező probléma. Az SOS Gyermekfalvak nap mint nap találkozik a jelenséggel a gyermekvédelmi gondoskodásban élők előéletében is.

A szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti. Az SOS Gyermekfalvak ezért ingyenes képzést indított Orosházán a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára a Norvég Civil Alap támogatásával, hogy a gyermekekkel napi szinten foglalkozó szakemberek segítséget kapjanak munkájukhoz.

„Most induló programunkkal szeretnénk elérni, hogy egy év múlva Békés megyében létrejöjjön egy felkészült szakemberekből álló csapat, akik mozgósíthatóak egy-egy bántalmazott gyerek támogatására” – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatója.

Hasonló hírek

A holokauszton nevetgéltek jobbikos politikusok

Géza

Méltánytalan ellenzéki viselkedés ismét, Miniszterelnökünkkel szemben! Oszd meg!

Géza

Toroczkai László: A Jóisten megmentett minket egy Jobbik-LMP-Momentum kormánytól

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------