Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyermekeik beoltásának megtagadása miatt több száz szülőt vettek őrizetbe Pakisztánban
Külföld

Gyermekeik beoltásának megtagadása miatt több száz szülőt vettek őrizetbe Pakisztánban

2015 03 03 061835
Forrás: MTI | 2015. 03. 02. 19:45:00

Közel ötszáz szülőt vettek őrizetbe Pakisztán északnyugati részén azért, mert nem engedték, hogy gyermekeik megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást – közölték hétfőn helyi illetékesek.
A hatóságok az afganisztáni határ közelében, az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban és három szomszédos körzetben léptek fel az oltást elutasítók ellen – közölte hétfőn Riaz Mehszud, a város egyik vezető tisztségviselője. Muhamad Mumtaz, egy másik pesavari tisztségviselő azt mondta: a szülőket csak akkor engedik szabadon, ha garanciákat kapnak tőlük arra, hogy lehetővé teszik gyermekeik beoltását.

Az ázsiai országban tavaly több mint 300 beteget diagnosztizáltak gyermekbénulással, ami 93 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest, és 85 százalékát tette ki a világon feljegyzett összes ilyen megbetegedésnek. A betegek több mint 90 százalékát az afganisztáni határ menti térségben regisztrálták, ahol szélsőséges iszlamista csoportok, köztük a tálibok rendszeresen megtámadják az oltást végző szakembereket.

A radikálisok egyebek mellett azzal gyanúsítják a vakcinát beadókat, hogy az Egyesült Államok számára kémkednek és az oltással megpróbálják meddővé tenni a muszlimokat. Február elején az ország északnyugati részén fegyveresek támadtak egy rendőrre, aki egy, gyermekbénulás elleni védőoltást végző egészségügyi csoportot kísért. Pakisztánban 2012 óta legalább 74 olyan embert öltek meg, akik a gyermekbénulás elleni oltási kampányban vettek részt.

Szeira Afzál Tarar egészségügyi miniszter vasárnap este bejelentette, hogy a védőoltás megtagadását többé nem tolerálják. Az iszlámábádi kormány nyomás alatt áll azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly kötelezővé tette a gyermekbénulás elleni vakcina beadását azoknak a pakisztániaknak, akik külföldre utaznak. Pakisztánból mára már Kínába és a Közel-Keletre is átterjedt a fertőzés.

Hasonló hírek

Drámai rendőri intézkedés közben: több egyenruhás megsérült Vereknyén

Mazsi

Lövések dördültek Washingtonban

info

Újabb házakat pusztított el a láva Hawaii szigetén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------