Hirmagazin.eu
Főoldal » Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek
Külföld

Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek

forrás: CsP – hirado.hu

A Politico című brüsszeli hírportálnak név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők szerint az Európai Bizottság néhány napon belül javaslatot tesz a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére. Szakértők úgy vélik, ha megkötik a megállapodást, akkor törökök tömegei lephetik el Európát, komoly feszültségeket okozva ezzel a nagyvárosokban.

A névtelenséget kérő uniós tisztségviselők hétfőn arról tájékoztatták a Politicót, hogy a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló, szerdára várható bizottsági eredményjelentéshez egy jogalkotási javaslatot is kapcsolnak majd a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörléséről.

Ahmet Davutoglu török kormányfő korábban egyértelművé tette: ha június végéig ez nem történik meg, akkor Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz, vagyis nem tartóztatja fel az Európa felé áramló migránstömeget.

Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek
A török parti őrség által Izmir partjainál elfogott illegális bevándorlók érkeznek a nyugat-törökországi Dikili kikötőjébe 2016. április 6-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A vízummentesség ugyanakkor nem vonatkozna mindenkire, csak azokra, akik rendelkeznek biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel és félévente maximum 90 napot akarnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban tölteni.

Összecsapások várhatóak

A török felé 72 kritériumot állítottak fel a vízumkényszer eltörléséért cserébe, ezeket azonban csak részben teljesítették.

– Brüsszel ezért vélhetően úgy akarja megkötni a megállapodást, hogy később viszonylag könnyű legyen azt akár felfüggeszteni is, ha nem teljesítik a pontokat a törökök. Ezzel politikailag mégis támogatná a márciusi EU-török megállapodást – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a hirado.hu-nak.

Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor úgy vélte: ha az unió megadja a vízummentességet, akkor ismét bebizonyosodik, hogy gyenge és zsarolható.

– A törökök most rendelték meg az új biometrikus útleveleket, az első 100 ezer példány októberre készül el. Törökök tömegei jönnek majd be az EU-ba, az európai nagyvárosokban pedig szembekerülnek a kurdokkal, így napi összecsapásokra lehet számítani. Továbbá rengeteg migráns is érkezik majd hamis török útlevéllel – vetítette elő.

Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek
A török Nacionalista Mozgalom Párt támogatói a Kurd Munkáspárt (PKK) ellen tüntetnek Isztambulban 2015. szeptember 8-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Trükköznek a törökök

A törökökkel megkötött uniós megállapodás egyébként úgy látszik, működik. Drasztikus visszaesett a Törökország felől Európába érkezők száma, volt olyan hónap, amikor 66 százalékkal csökkent, az elmúlt napokban pedig 10 ezer helyett csak 60-an érkeztek. A törökök most nagyon figyelnek, mindent betartanak.

A szakértő szerint azonban óriási botrány van Nyugaton, mert a törökök erősen szelektálják az Európából visszairányított migránsok helyett az unióba küldött szíreket. Svédországba 300 szíriai migránst szeretnének áttelepíteni, akiknek a 70 százaléka mozgássérült, a Luxemburgba küldendők 98 százaléka analfabéta, diplomás szíreket pedig nem engednek ki Törökországból.

Van B terv

Az utóbbi időben egyre többen aggodalmukat fejezték ki a török sajtószabadság és az alapvető emberi jogok helyzete miatt, hisz egyre inkább növekszik a távolság Európa és Törökország között. Jelenleg körülbelül 2 ezer per folyik újságírók ellen, és több mint 30 zsurnaliszta már börtönben ül. Sokak szerint ennek ellenére nincs B terv, csak az Ankarával való megegyezéssel lehet megoldani a migránsválságot.

Nógrádi György ugyanakkor leszögezte: e helyett jobb megoldás lenne, ha az EU kőkeményen ellenőrizné a schengeni határokat, a regisztrációs pontokat pedig az unión kívül állítaná fel. Így  a bevándorlókat egyesével lehetne megvizsgálni, az unió tagállamai pedig eldönthetnék, hány migránst akarnak befogadni.

Gyenge volt az EU, aminek rémisztő következményei is lehetnek

Nincs még vége

A vízummentességről a bizottság ugyanakkor csak javasol, a végső döntést az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia.

Gálik Zoltán úgy vélte, mivel a EU-török megállapodáskor a tagállamok gyakorlatilag kötelezettséget vállaltak annak megszavazására, ezért inkább csak az Európai Parlamentben lehet komoly vita a kérdésben. A német lobbi viszont nagyon erős, mivel Berlinnek alapvető érdeke, hogy a törökökkel kötött megállapodás működjön – mutatott rá a szakértő.

Ha az EP mégsem hagyja jóvá a bizottság javaslatát, akkor tovább zajlanak a tárgyalások. Meg kell várni a Törökország helyzetével foglalkozó új bizottsági értékelést, és ha az pozitív, utána lehet csak egyeztetni újra a vízummentességről.

 

Hasonló hírek

Így köszöntötték 2017-et a világ vezetői

Edit

Audi-botrány: több mint 2 millió autó érintett

Edit

Az amerikai kormány harci repülőgépeket ad el Nigériának terrorellenes harchoz

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------