Image default
Külföld

Gyakorlatilag betiltották az abortuszt egy amerikai államban

Nem tesz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt bekövetkező terhesség esetében sem az a törvény, amelyet aláírt az alabamai kormányzó.

A törvény, amelyet kedden fogadott el a déli tagállam szenátusa – más, az abortuszt erőteljesen korlátozó tagállamok törvényeitől eltérően nem a magzat első szívdobbanásától – nagyjából a terhesség 6. hetétől -, hanem már a fogantatástól tiltja az abortuszt, és csak akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van vagy egészsége nagyon súlyosan károsodhat.

A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Kay Ivey kormányzó a törvény aláírása után közleményt adott ki. Ebben leszögezte: “sok támogatója számára ez a törvény ékes bizonyíték arra, hogy az alabamaiak mélyen hisznek abban, minden élet értékes és minden élet megszentelt ajándék Istentől”.

Governor Kay Ivey

@GovernorKayIvey

Today, I signed into law the Alabama Human Life Protection Act. To the bill’s many supporters, this legislation stands as a powerful testament to Alabamians’ deeply held belief that every life is precious & that every life is a sacred gift from God. https://governor.alabama.gov/statements/governor-ivey-issues-statement-after-signing-the-alabama-human-life-protection-act/ 

48,8 E ember beszél erről

Leana Wen, a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, abortuszpárti civil szervezet elnöke közölte: csütörtökön bírósági keresetet nyújt be, mert a törvény megsérti a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-as, úgynevezett Roe/Wade-döntését, amely biztosítja a nők jogát az abortuszhoz. Staci Fox, a szervezet másik igazgatója szerda este a CBS televízió híradójában azt hangsúlyozta: az általa irányított szervezet Alabamában még egyetlen pert sem veszített el, és ez így lesz most is.

Internetes oldalán csütörtökre virradóra

a New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban azt írta, “Amerika a szélsőséges abortuszellenes törvények korát éli”.

Elemzők szerint a republikánus tábor egy része éppen arra vár, hogy az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerüljön. Abban reménykednek ugyanis, hogy az immár konzervatív többségű legfelsőbb bíróság – amely korábban elutasította, hogy az abortusz ügyével foglalkozzék -, ezúttal semmisnek mondja ki a Roe/Wade-döntést.

Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az ilyen megszorító abortusztörvények sok szavazót eltávolíthatnak a Republikánus Párttól a 2020-as választásokon.

Alabama nem az egyetlen amerikai állam, ahol az utóbbi hónapokban abortuszellenes törvényt fogadtak el. Brian Kemp georgiai kormányzó például kedden írta alá a január elsejétől életbe lépő abortusztörvényt, de Kentuckyban és Mississippiben is hasonló jogszabályt szavaztak meg. Kentuckyban egyelőre per miatt felfüggesztették a törvény életbe léptetését, Mississippiben azonban a márciusban elfogadott jogszabályt várhatóan július elsejétől alkalmazni is fogják.

Nyitókép: Pixabay

Hasonló hírek

Meg akarták ölni Merkelt! A franciák mentették meg!

Mazsi

Megsértették Mohammed Abdul önérzetét, 8 embert gázolt el részegen!

Géza

Három euróba kerül egy nulla eurós bankjegy

Géza