Hirmagazin.eu
Főoldal » Gulyás Gergely bejelentette, mikor döntenek az újraindítás következő lépéseiről, és itt vannak a kormányinfón elhangzottakból a lényeges kérdések..
Belföldi hírek

Gulyás Gergely bejelentette, mikor döntenek az újraindítás következő lépéseiről, és itt vannak a kormányinfón elhangzottakból a lényeges kérdések..

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámoltak a kormány intézkedéseiről. Jöjjenek a részletek a meghosszabbított védelmi intézkedésekről és a újranyitás első lépcsőjéről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat hazánkban, ezért tegnaptól életbe léphetnek bizonyos lazítások: például hosszabbodik az üzletek nyitvatartása, a kijárási tilalom időszaka rövidül, nyitnak a szolgáltatók, a boltokba négyzetmétertől függően lehet bemenni.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Az újranyitás első napjáról itt nézhet fotókat! A rendelet szerint április 19-én visszatérnek a tanárok és a diákok az iskolákba, amelyekben akkortól hagyományos oktatás olyik majd, ezért a pedagógusok oltása nagy erőkkel zajlik.

A kormány több védelmi intézkedést is meghosszabbított április 19-ig: a kötelező maszkviselés közterületen továbbra is érvényben marad, illetve egyelőre a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki.

Mindenki ezt olvassa most!

Gulyás Gergely az újranyitás további menetéről és a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről adott tájékoztatást, illetve válaszolt újságírói kérdésekre is.

(A legfrissebb hírek itt)

Itt nézheti videón a Kormányinfót:

A Kormányinfón elhangzott:

A legfontosabb bejelentések:

 • Várhatóan 5-6 nap múlva, a 3 milliós beoltottságot elérve dönt a kormány az újranyitás következő lépéseiről
 • Folytatják az oltást az AstraZenecával
 • április hónapra is jár a bértámogatás az újranyitó boltoknak, szolgáltatóknak is

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen először az oltási programot értékelték. Az újranyitás első lépcsője a 2,5 millió beoltott emberhez volt kötve. Az enyhítések tulajdonképpen nem jelentenek nagy lazítást, ugyanis szigorú szabályok maradnak, például a négyzetméter-alapú szabályozás inkább szigorítást jelent. Mivel kevesebb vásárló lehet egyszerre egy boltban, így hosszabb nyitvatartás kell – tette hozzá.

Az oltási program célja, hogy április végéig 4 millió magyart beoltsanak. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában.

Elmondta, hogy tegnapig 3 millió 950 ezren regisztráltak az oltásra. Hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi dolgozókat például regisztráció nélkül is oltották. Elmondta, hogy korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampány során eddig 66 ezren részesültek vakcinában.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az újranyitás következő lépéseiről akkor dönt majd a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat. Ez szerinte 5-6 nap múlva meglehet.

Emlékeztetett: március 8-án, a szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.

Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség álláspontját fogadják meg: „világos döntést hoztak, az AstraZeneca is megbízható és védettséget biztosít”, tehát az oltásnak sokkal nagyobb haszna van, mint veszélye. Elmondta, hogy minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Magyarországon csak megbízható és vizsgált vakcinát adnak be – emelte ki.

Gulyás beszámolt róla, hogy miután az üzletek és szolgáltatások egy része újranyithatott, attól még a bértámogatást április egész hónapjára megkapják. A hoteleknek és vendéglátóknak is jár a bértámogatás, amelyet eddig eddig 69 milliárd forint értékben kérték a cégek.

Kérdésre adott válaszok

 • A pedagógusok közül hányan regisztráltak és kapták meg az oltást? Válasz: Összességében április 3-ig több mint 100 ezer pedagógust sikerült beoltani.
 • Kérdésre elmondta 3-4 milliós átoltottságnál döntenek majd a védettséget igazoló igazolvány hatásköreiről.
 • Túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán? A járványügyi adatok szerint valószínűleg túl vagyunk a csúcson, így a korábbi ígéretét tartja, miszerint április végén már kiülhetünk a teraszokra.
 • Milyen sportrendezvényeket lehet majd nézők előtt megtartani? A focimeccsek megnézésének feltétele lesz a védettségi igazolvány? Milyen választ adott a kormány az UEFA-nak arra, hogy meg tudjuk-e rendezni nézők előtt az Eb-meccseket? Válasz: A sportrendezvényeken való részvétel – amikor erre már lehetőség lesz – védettségi igazolványhoz lesz kötve. Bár nagyon messze van még, de ez igaz lesz a júniusi Eb-meccsekre is. A tervek szerint addig mindenki be lesz oltva, aki regisztrált, s azt reméljük, hogy addigra a járvány a hátunk mögött lesz – mondta Gulyás.
 • A pedagógus szakszervezetek aggályait figyelembe veszi-e a kormány az április 19-i újranyitás kapcsán? Módosít-e esetleg ezen a kormány? Válasz: A kormány mindig meghallgatta a szakszervezeteket, az iskolák bezárásáról és a pedagógusok soron kívüli oltásáról is ezek után döntöttek. A pedagógusok már jelentős számban megkapták legalább az első oltást, így április 19-ig védettség alakul ki náluk. A kormány nem lát okot arra, hogy módosítson az iskolák tervezett nyitásán – mondta.
 • Nem elhamarkodott az újranyitás? A kritikák szerint nem az első oltáshoz kellene kötni a lazításokat…? Válasz: „Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az egészségügyi tudományos kérdésekben nem a kormánynak kell véleményeket megfogalmaznia.” Aki az első oltást megkapja, annál a fertőződés kockázata is csökken, és még nagyobb mértékben csökken az esélye a súlyos, tragikus végkimenetelű megbetegedésnek. Összességében ezek az intézkedések a vírus terjedésére nincsenek hatással, a tömeg még csökken is a boltokban. Az április 19-i iskolanyitásban nem látnak komoly kockázatot. Májusban valószínűleg írásbeli érettségik lesznek, júniusig várhatóan mindenkit be lehet oltani, még a fiatalokat is. A hatóság hamarosan dönt majd arról, lehet-e 18 év alatt oltani. A 16 és 18 évesek oltásának tekintetében az NNK még nem hozott döntést. 8 millió oltás május végéig rendelkezésre áll majd, aki akarja, a szóbeli érettségéig várhatóan felveheti az oltást.
 • Mit gondol Petry Zsoltnak a Herthától való menesztéséről? Válasz: Felháborítónak tartja. Jogállamban a szólásszabadság által engedett véleménynyilvánítás miatt nem szabadna megbüntetni senkit, ha ilyen előfordul, a hatóságoknak kellene fellépniük – mondta Gulyás. A szólásszabadság közös európai érték, szélsőségesnek nem tekinthető véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni, ez súlyos ügy. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez egy olyan dolog lenne, ami felvetné, hogy az alapvető értékek veszélybe kerültek Németországban – tette hozzá.
 • Mikorra oltják be az összes regisztráltat, mi lesz utána a vakcinákkal? Válasz: A regisztráltak nagysága egy mozgó szám. E hónap végéig akár 4,4 millió első oltást is be tudnánk adni. Nem a regisztráció időpontja a lényeges, ha olyanok jelentkeznek, akik veszélyeztetettek. Mindenkit be tudunk oltani, aki magyar állampolgár és taj-száma van.
 • Fenntartják-e az AstraZeneca-oltások 12 hetes követési idejét, illetve változtat-e bármit az oltással kapcsolatban a kormány? Válasz: Továbbra is betartjuk az előiratot. Nem állítjuk le és nem módosítunk a beadáson, mivel nem változtak az alkalmazási szabályok. Senkinek sem kell félnie – emelte ki, hozzátéve: a vakcinával kapcsolatos hírek a gyógyszergyárak közti vitákból adódnak. Jó példaként említette a több tízmillió brit beoltottat.
 • Hány egészségügyi dolgozó fertőzött? Válasz: Jelenleg 267 személy.
 • Hány fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon? Válasz: 1827 fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon, amely szám nem tévesztendő össze a lélegeztetőgépen lévő betegek számával.
 • Mikor érünk el a normális élethez? Válasz: 2021-ben magunk mögött hagyhatjuk a járványt. Az oltás miatt május végére, június elejére visszatérhetünk a „normális élethez”, egy olyan világba, amelyben a vírus felbukkanása előtt éltünk, de bizonyos szabályok maradhatnak, így például maszkviselés.
 • Hogyan változott az öngyilkosságok száma a járvány alatt? Válasz: Az elmúlt években csökkent ez a szám Magyarországon, viszont 2020-ban 5 százalékkal nőtt, vélhetően a járvány miatti bezártság miatt – mondta Gulyás.
 • Gulyás Gergely melyik Eb-meccset szeretné megnézni a legszívesebben a Puskás Arénában? Válasz: Ha eljutunk oda, bármelyik meccset – mondta, hozzátéve: a magyarok három mérkőzését mindenképpen.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Októberben kezdi meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Géza

A Coca-Cola lecseréli a botrányt kavaró plakátokat, ez lesz helyettük

Mazsi

Akár tv-előfizetést is kérhetünk kártérítésként, ha egy baleset miatt nem tudunk kimozdulni otthonról

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!