Image default
Kormány

Gulyás a Brexitről: Magyarország megvétózza az EU-költségvetést, ha az előterjesztés jelenlegi formája nem változik

Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után, ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a Brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el. Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a költségvetési teljesítmény számítson – idézte a minisztert a Reuters. A kancelláriaminiszter hozzátette: Magyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után, ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a Brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére – mondta a politikus. A miniszter hozzátette: Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban. A költségvetés ötszázmilliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére.

A forint árfolyamának gyengüléséről a miniszter közölte, hogy az élénkítheti az exportot, és hozzáfűzte: a kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a Brexit újabb halasztásának megvétózásáról. Semmiféle döntés nem született ebben a kérdésben, a magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb Brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben – mondta a miniszter.

Forrás: MTI. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Hasonló hírek

Minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a diákhitel

Géza

2020-tól a köznevelésben minden diák ingyen kap tankönyvet

Géza

Formálódnak a második és harmadik családvédelmi akcióterv részletei – videó

Géza