Hirmagazin.eu
Főoldal » Görögdinnyehó: Már az Alpokban pusztít a bizarr természeti jelenség
Természetvédelem, élőlények védelme

Görögdinnyehó: Már az Alpokban pusztít a bizarr természeti jelenség

Az em­be­ri­ség utóbbi száz­éves te­vé­keny­sé­gé­vel po­koli vál­to­zá­so­kat in­dí­tott el a ter­mé­szet­ben. Ennek nyo­mán tűnt fel egy új ke­letű je­len­ség, a gö­rög­dinnyehó, mely el­ké­pesztő ki­hí­vás elé ál­lítja a kör­nye­zet­vé­dő­ket.

A környezetkutatók és a természetvédők az utóbbi pár évben egy új környezetroncsoló tényezőt fedeztek fel. A világ számos pontján: az Alpok gleccsereitől kezdve, Grönland havas mezőin át, a Déli-sarkig sok helyen találkoztak vele.

Görögdinnyehó

Görögdinnyehó: Már az Alpokban pusztít a bizarr természeti jelenség
Görögdinnye hó.

Így nevezték el a legújabb bizarr klimatikus megnyilvánulást a természetvédők. Persze a jelenségnek semmi köze a közkedvelt nyári gyümölcshöz, csupán a színe ugyanaz. Létezik ugyanis egy piros algafajta, ami egészen extrém módon a hóban érzi jól magát. Akár a mínusz 20 fokos, fagyott vízben is eléldegél, és vígan szaporodik.

Görögdinnyehó Már az Alpokban pusztít a bizarr természeti jelenség 1
Görögdinnye hó.

Miért baj ez?

A hónak, mivel fehér színű, megvan az a különleges képessége, hogy alig nyeli el a fénysugarakat. Többek között emiatt marad meg tartósan a hó a magas hegyek tetején és a sarkvidékeken. Léteznek a Földön olyan területek, ahol több 10 ezer éve nem esett hó, mégis fehér takaró borítja a tájat.

A vörös algával telített hónak a fényelnyelő képessége sokkal nagyobb, mint a frissen hullott, tiszta fehér hónak. Éppen ezért a görögdinnyehó gyorsabban olvad. Bár az apró moszat jelenléte a hóban évek óta ismeretes, eddig nem jelentett problémát. Az utóbbi időben azonban valami miatt erős szaporodásnak indult a havas területeket borító vörös alga,  és egyre több havat „szennyez” be a kártevő primitív lény.Konzervatív becslések szerint akár az Alpok havas területeinek az 50%-ban máris megtalálható.

Görögdinnyehó Már az Alpokban pusztít a bizarr természeti jelenség 2
Vörös alga mikroszkopikus nagyításban.

A baj hatalmas, és megoldási javaslatok egyelőre nincsenek. A probléma elhárítása rettentő körülményes, hisz egy mikroszkopikus élőlény szaporodását kéne meggátolni. Ráadásul mára több millió négyzetkilométeren éldegél szerte a világon.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Növelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera és túzok élőhelyét Bugacon

Géza

Veszélyben az elefántok

Géza

A magashegyi növények túlélési fortélyai

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!