Hirmagazin.eu
Főoldal » Gond van a hét végi tömeges oltással, telefonon orvosolnák
Egészség - betegség

Gond van a hét végi tömeges oltással, telefonon orvosolnák

A hétvégén kezdetét veszi a tömeges oltókampány, ám az adatalapú oltásbehívással akadtak gondok – mondta el Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Hozzátette: a rendszert leállították, és megváltoztatják.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában – amelyben a hétfőtől érvényes korlátozások részleteiről is beszélt – közölte: technikai kérdések miatt gond van az oltási renddel kapcsolatban. A helyzet összefügg azzal, hogy eddig kisebb létszámban oltottak, de most nagyobb létszámban fognak, hiszen bejelentették a 60 év alatti krónikus betegek hétvégi kórházi oltókampányát. Ám most

leállították a folyamatot – vagy egy részét.

A kormányfő kifejtette: “eddig a háziorvos oltott, mondjuk úgy, hogy személyes ismeretség alapú volt az oltás. Most a tömeges oltáshoz át kellett állni az adatalapú behívásra, ám ha itt az adatok nem stimmelnek, akkor gond van. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távolra hívnak be valakit, úgyhogy ezt a rendszert le kellett állítani, ezt ma reggel el is döntöttük. Az adatokat felül kell vizsgálni, mert például nagyon sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint az állandó lakhelye van, más például évek óta nem volt háziorvosnál, közben megváltozott a lakhelye, és kikerült valahogy a rendszerből. A lakcímnyilvántartások sem stimmelnek sok esetben.

Az adatalapú rendszernek tehát vannak hibái, ezeket ki fogjuk javítani, erről döntöttünk, feláll egy külön kis operatív csoport.

Nagyon fontos, hogy van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát tapasztal, akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. A vonalon tanácsot is adnak a teendőkkel kapcsolatban. Kértem Müller Cecíliát, hogy ezt a számot minden nap mondja be” – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő most még nem mondhatja el ezt a számot.

Az elmondottakból nem volt egyértelmű, hogy az értesítéseket állították le, vagy az oltókampányt. Az utóbbit vetíti előre, hogy az operatív törzs napi fertőzöttségi adatokról szóló tájékoztatásában először az a szöveg jelent meg, hogy bár csütörtökön kiküldték az értesítéseket, a technikai hibák miatt mégsem rendezik meg a hétvégi tömeges oltást. Később ez a bekezdés eltűnt a szövegből.

koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Az első tömeges oltási hétvégére 74 ezer, 60 év alatti, elsősorban idősebb krónikus beteg kaptak SMS-t csütörtökön, hogy fáradjanak be a kijelölt oltópontokra az AstraZeneca-vakcina felvételére.

Az ő telefonjukon csütörtökön a következő üzenet jelent meg:

  • “Tisztelt Oltásra Regisztrált!
    Tájékoztatjuk, hogy a koronavírus elleni védőoltásának beadására (…) napon és órakor (…) számú oltóponton kerül sor. Az oltás (…) vakcinával történik. Kérjük, hogy az oltóponton pontosan szíveskedjen megjelenni, és ha teheti, hozza magával a kinyomtatott és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu honlapról le tud tölteni. Amennyiben a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége.”

A tervezett folyamatról:

Egy helyen minden, amit a hétvégén beoltandónak tudniuk kell

Már érkeznek a behívók SMS-ben a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi kórházi oltópontos oltásra. Mutatjuk, honnan tölthető le a folyamatot gyorsító dokumentum és hogy mit kell mindenképp magukkal vinniük az oltakozóknak.

Az oltási tervnek megfelelően az időseké mellett folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Közülük 74 ezer ember oltására van lehetőség a múlt héten érkezett AstraZeneca-szállítmánynak köszönhetően hétvégén a kórházi oltópontokon fogják oltani (március 6. szombat és március 7. vasárnap). Az oltandók még csütörtökön megkapják a „behívót” a mobiltelefonjukra egy SMS-ben, amely tartalmazza az oltás pontos időpontját és helyszínét is.

A 60 év alatti krónikus betegek célcsoportjából is most az idősebbek, a 47-59 év közöttiek számíthatnak SMS-re.

Az SMS feladója: Vakcinainfo – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az oltáshoz szükséges dokumentumok:

A hétvégi oltási akcióban 101 kórház vesz részt, összesen 433 oltóponttal. A kórházi oltópontok 8-18 óra között lesznek nyitva. Egy oltóponton óránként optimális esetben 12 ember oltását végzik.

Az oltás és az azzal járó helyszíni adminisztráció kb. 40-60 percet vesz igénybe.

Nagyon fontos, hogy

  • az SMS-ben kapott időpont nem módosítható. Az, aki behívót kap SMS-ben, de valamilyen oknál fogva nem tud megjelenni a megadott időpontban, az csak egy későbbi alkalommal fog sorra kerülni.
  • A tumultus és felesleges sorban állás elkerülése érdekében kérik, hogy minden behívott a megadott időpontra érkezzen – ne sokkal előbb és semmiképp se később.
  • Mivel nagy számú ember fordul meg a hétvégén az egyes helyszíneken, ezért különösen fontos, hogy az oltópontokra érkezők is figyeljenek a járványügyi óvintézkedések betartására (maszk, távolságtartás, kézhigiénia stb.).

A hétvégi oltásban 600 oltóorvos és 1200 ápoló fog részt venni. Az oltás lebonyolítását katonák is segítik.

A technikai gondokról lapok is beszámoltak: egy pusztaszabolcsi háziorvosnál több páciens is jelezte, hogy SMS-t kapott, miközben már túl van az első oltáson, ennek az lehet az oka, hogy az első oltás után még nem törölték őket a várakozók listájáról. A 444 cikkében pedig az olvasható, többeket a lakóhelyüktől igen távoli oltópontra hívtak. Olyan házaspár is jelentkezett már, ahol egy időben kellene Cegléden és Budapesten lenniük oltakozni, miközben Piliscsabán laknak. Mások kiskunmajsaiként kényszerülnek “osztódni” Szentes-Szeged viszonylatban.

Mindenki ezt olvassa most!

 

Nyitókép: MTI/EPA/Szohail Sahzad
infostart

Hasonló hírek

Emelkedik a fertőzöttek száma, de sikerül laposan tartani a járványgörbét

Géza

3 szokás, aminek könnyen vesekő lehet az eredménye és a módszerek, amelyekkel megelőzhető

Mazsi

Gyömbéres pakolással egyetlen éjszaka alatt megszabadulhatsz a köhögéstől és a nyákos lerakódástól!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!