Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Gomba gyilkolja a brit kőriseket

koris

Az elmúlt két évben megháromszorozódott egy gombabetegségtől szenvedő magas kőrisek száma Nagy-Britanniában. A Defra, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium legfrissebb adatait ismertetve elismerve, hogy egyelőre nincs hatékony megoldása a problémára.

Először 2012-ben észlelték a Chalara fraxinea kórokozót, a betegség mára Nagy-Britannia majdnem ezer különböző helyszínén felütötte a fejét. A gombaféle a fák levelét, ágait és gyökereit támadja meg, a fiatal egyedeket rövid idő alatt elpusztítja. A szakértők úgy vélik, hogy a kőriselhalás megállíthatatlanul terjed és idővel az ország egész területét érinteni fogja. A betegség több száz állat, köztük az erdei egér, az ökörszem, a denevér, a süvöltő és különböző bogarak természetes élőhelyét fenyegeti.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (Defra) friss adatai szerint a nagy-britanniai fertőzött területek száma a 2012 végén nyilvántartásba vett 323-ról 2014 végére 949-re nőtt. Elizabeth Truss környezetügyi miniszter szerint egyelőre nincsen megoldásunk a problémára. A brit kormány jelenleg a betegség terjedésének lassítására összpontosít és az érintett területek alternatív fajokkal való újrafásítását szorgalmazza. Ezen kívül 2012-ben korlátozást vezetett be a magaskőris-importra, hogy megakadályozza a betegség terjedését.

Blackened dead ash leaves still hanging on the tree: tell-tale symptom of ash dieback in woodland in Norfolk
Photo: Alamy

“A Chalara elleni harc támogatása jegyében a kormány több mint 16,5 millió fontot fektetett faegészségügyi kutatásokba, amelyek keretében olyan kőrisfafajokat próbálnak azonosítani, amelyek természetes módon ellenállóak a gombával szemben” – idézte a Defra szóvivőjét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A University of London falai közt dolgozó Richard Buggs “rendkívül súlyosnak” nevezte a helyzetet. Mint fogalmazott: a betegség a szigetország “kőrispopulációjának akár egészét is érintheti. Néhány egyed gyorsan el fog pusztulni, néhány akár évtizedeken keresztül harcolni fog a gomba ellen és remélhetőleg lesz néhány példány, amely ellenállónak vagy legalább részben ellenállónak bizonyul”.(MTI)

Ez nemcsak Nagy-Britanniában, hanem nálunk is elég nagy probléma.

Ha jól emlékszem 2008-ban találták meg Kapuváron. A Szigetközben és a Hanságban gyakorlatilag minden fiatal kőris felújításban megtalálható, de égerlápokban a kőris alsó szintben is gyakori. A hansági erdőtervezés során komolyan felmerült kérdésként, hogy mit ültessenek a véghasznált nemes nyarasok helyére, ha a kőrissel probléma lesz – jegyezte meg a hírrel kapcsolatban Takács Gábor főtanácsos, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakreferense, aki mellékelte az általa ismert hazai szakirodalmakat is:
Szabó, I. 2008: A magas kőris Chalara fraxinea okozta hajtás és vessző pusztulásának megjelenése Magyarországon. Növényvédelem 44 (9).

• Szabó, I. 2009: First report of Chalara fraxinea affecting common ash in Hungary. Plant Pathology 58, 797.

• Szabó, I., Németh. L., Nagy, L. 2009: A magas kőris hajtáspusztulása. Erdészeti Lapok CXLIV. évf. 2. szám.
Forrás: greenfo; Képek: greenfo;

Hasonló hírek

Antarktiszi rekordmeleg

info

Megkezdődött a katasztrófák kora: súlyos változások történtek a bolygónkon, amelyek emberéleteket követelnek majd

Mazsi

Itt a ház, ami újrahasznosítható teljes egészében

Géza