Főoldal » Globális vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO
Külföld

Globális vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO

Forrás: hirado

A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta a világszervezetnek. A járványos térségen kívül eső államokat is arra szólíthatják fel, hogy különféle intézkedéseket vezessenek be a kórokozó vagy a vírushordozó további terjedésének megakadályozására.

Globális vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO
Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója azt mondta, a WHO hétfői bejelentése nyomán újabb figyelem és források fognak a vírus elleni küzdelemre összpontosulni.

“Az amerikai járványügyi hivatal az egész amerikai kormányzattal együtt aktívan részt vesz a zikavírus elleni harcban, és a nap huszonnégy órájában azon dolgozik, hogy minél többet megtudjon a kórokozóról és megőrizze a lakosság egészségét” – jelentette ki.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kínai főigazgatója és David L. Heymann, a WHO független szakértőkből álló szükséghelyzeti bizottságának elnöke sajtótájékoztatót tart a szervezet genfi székházában 2016. február 1-jén. A WHO ezen a napon globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Legutóbb a nyugat-afrikai ebolajárvány miatt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO, azt megelőzően 2009-ben a sertésinfluenza, 2014-ben pedig a gyermekbénulás miatt.

Globális egészségügyi vészhelyzet esetén a járványos térségen kívül eső államokat is arra szólíthatják fel, hogy különféle intézkedéseket vezessenek be a kórokozó vagy a vírushordozó további terjedésének megakadályozására.

WHO: a globális egészségügyi vészhelyzet lényege az összehangolt intézkedés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hétfő este a zikavírus miatt kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére – mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Pusztai Zsófia elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus – ismertette a szakértő.

Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

Egy asszony és egy kislány befogja orrát és száját, miközben egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) elleni irtószert permetezi otthonukban a kolumbiai Caliban 2016. január 28-án. (MTI/EPA/Christian Escobar Mora)

A vírus terjedésének története

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 23 országában regisztrálták.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Az utóbbi két hétben hetente már mintegy kétszáz új esetet regisztráltak.

A betegségtől a Brazília mellett leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek a hatóságok: a 2200 méternél alacsonyabban fekvő területeken az egyes településeknek megelőző intézkedéseket kell bevezetniük.

A kolumbiai hatóságok azt tanácsolták a nőknek, hogy hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában.

Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

Kapcsolód cikkek:

Génmódosított szúnyogokat vetnek be a Zika-vírus elleni harcban

Magyarországon nem kell félni a Zika-vírustól

A Zika vírus Európát is elérte

Hasonló hírek

12 éves unokaöccsétől követel 35 milliót a nagynéni!

Mazsi

Terroristákat fogtak el Belgiumban

Edit

Tüntetők támadtak rá a miniszterre Londonban: földre vitték, állítólag meg is sérült

Mazsi