Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Gigadugó az M1-en, minden teherautót ellenőrizhetnek

Gigadugó az M1-en, minden teherautót ellenőrizhetnek

Hirdetés

hirmagazin_2015-08-31_145517
Ausztria szigorított a közúti ellenőrzésen az embercsempészek miatt. Reggel már 30 kilométeres sor állt Hegyeshalomnál.

Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés – mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban.

Ausztria keleti határátkelőinél 2015. augusztus 30-tól minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek,

amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé. Feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

A fokozott ellenőrzést azért rendelték el az osztrák hatóságok, hogy 71 ember, köztük 8 nő és 4 gyermek holttestét találták meg az osztrák A4-es autópályán egy ellenőrzés során. Mint arról mi is beszámoltunk, szlovák feliratú, magyar rendszámú teherautó a leállósávban vesztegelt, munkások hívták fel rá a figyelmet. A teherautóban talált emberekről kiderült, hogy menekültek, Magyarország felől érkeztek, embercsempészek áldozativá váltak. Megtalálásuk előtt másfél-két nappal fulladtak meg az emberek szállítására alkalmatlan hűtőkocsiban.

Az osztrák belügyminiszter a német televízióban arra a kérdésre, hogy megkönnyíti-e az osztrák hatóságok munkáját a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítés, azt mondta: “illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket. A menekültek új utakat találnak majd” – tette hozzá.

Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy “gyorsan közös európai megoldásra” van szükség – hangoztatta Joahanna Mikl-Leitner, kiemelve, hogy “mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát” kell bevezetni. A közös megoldás kidolgozásához szerinte “egyszerűen nyomást kell gyakorolni”, és ehhez “minden eszközt használni kell”. Például “meg kell kérdőjelezni” az uniós támogatásokat és “csökkenteni kell a támogatásokat” mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a “szolidáris felelősségvállalásra”.

hirmagazin_2015-08-31_145712

A magyar-szerb határon kiépített ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban német politikusok is hangot adtak kétkedésüknek hétfőn. A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta: “rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések” húzódnak. Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. “A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak” – mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti.

Forrás: szeretlekmagyaroroszag;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: