Főoldal » Gigaberuházás a Balatonnál: új ipari kikötő épülhet
Gazdaság

Gigaberuházás a Balatonnál: új ipari kikötő épülhet

A munkálatok előkészületei már el is kezdődtek. A Szent Mihály-kápolna 400 méterre fekszik a helyszíntől.

Egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek el Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, írja a Balatontipp.hu. A gigaberuházást a Szent Mihály-kápolnától 400 méterre valósítanák meg.

A portál emlékeztetett, hogy a tervről korábban Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője beszélt a Balaton Fejlesztési Tanács nyár eleji környezetvédelmi konferenciáján Csopakon.

Akkor elmondta, hogy az ipari kikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani.

„Az iszap partra transzportálása mellett lehetőség nyílik nagy tömegű kő berakásra, és egy komoly téli kikötő kialakítására, ahol a Bahart flottáját és az egyéb ipari jellegű flottát is be lehetne fogadni. Egy olyan központi fekvésű ipari létesítmény alakulna ki, amire égetően nagy szükség van a Balatonon” – fogalmazott Pécseli Péter. Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) térségi vezetője már az előadás után megdöbbenését fejezte ki, hogy előzetes egyeztetés nélkül ilyen tervet akarnak megvalósítani. Pécseli Péter azt válaszolta, hogy az ipari kikötő területe az egyetlen olyan hely a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében a Balatonon, ahol ezt meg lehet valósítani.

Elmondása szerint hatalmas az igény, hogy valahol létrehozzanak egy kőberakó helyet, és az egyre jobban gyarapodó “fekete flottát”, az ipari flottát is el kell helyezni valahol. A vezető szerint jelen pillanatban ez egy beerdősült terület, ahol nem terveznek teljes tarvágást, az ipari tevékenység most is zajlik a területen a zagytér működése miatt, a kikötőt próbálják a tájba, természetbe illesztve, a legkisebb károkozással elhelyezni.

Pécseli szerint az ágazat nyitott arra, hogy a terveiket, elképzeléseiket ismertessék, de ezt „nem kívánság műsorként kellene elképzelni.”

Nyitóképünk a Balatontipp ábrája.

hvg

Hasonló hírek

Nyolcmilliárdos értékű busztender eredményét hirdette ki a BKV

Edit

Csökkent az üzemanyagok ára

info

Ha kéri, postázza a NAV az adóbevallás-tervezetet

Géza