Hirmagazin.eu
Életmód hírek

Génkezelt húst eszünk anélkül, hogy tudnánk róla

Bár Magyarországon törvény tiltja a génkezelt, úgynevezett GMO-s növények termesztését, a húsaink egyáltalán nem GMO-mentesek! – tudta mega Ripost. Külföldről ugyanis rengeteg génkezelt takarmány érkezik az országba. Emiatt indított a kormány programot a GMO-mentes állattartásért.

Az uniós szabályok szerint fel kell tüntetni, ha egy élelmiszerben több mint 0,9%-ban van jelen génkezelt alapanyag.

A zöldségeket és gyümölcsöket tehát tudjuk ellenőrizni, de ha húsról van szó, már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az állatok takarmánya ugyanis származhat olyan országból, ahol nem tilos a génkezelt növények termesztése, így közvetve génkezelt húst eszünk anélkül, hogy tudnánk róla.

Génkezelt húst eszünk anélkül, hogy tudnánk róla

Ma az állatokkal etetett fehérjeforrások nagy része külföldről származik, ezért bizonytalan, mennyi a génkezelt

– mondta el a Ripost-nak Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. Így annak ellenére, hogy nálunk nem lehet GMO-s növényt termeszteni, közvetve mégis ki vagyunk téve annak, hogy génmanipulált terméket fogyasszunk. Ez indokolja azt a programot, amit a kormány a fehérjebehozatal visszaszorítása és a magyar agráripar fellendítése érdekében indított.

A program célja az, hogy ne csak a növénytermesztés legyen Magyarországon GMO-mentes, hanem az állati termékek előállításánál, a takarmányozás során is kizárják a génkezelést.

A program részleteit most dolgozzák ki, kutatóintézetekkel és egyetemi szakemberekkel együttműködve.  Ma a szükséges takarmány harmadát tudjuk itthon előállítani – tette hozzá a szakember. A nálunk előállított GMO-mentes takarmány keresett külföldön is.

A behozott szója nagy része viszont génkezelt 

– tudtuk meg Lengl Tamástól, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. ügyvezetőjétől.

„Szójából messze nem fedezi a hazai szükségleteket a magyar termés. A világpiacon legolcsóbb az Egyesült Államokból és Brazíliából érkező szója, ami viszont génkezelt.”

De honnan tudja a vevő, hogy a hús, amit vásárol, génkezelt takarmánnyal etetett állatból való-e vagy sem?

Génkezelt húst eszünk anélkül, hogy tudnánk róla 1

Olyan módszer nincs, ami kimutathatná, hogy a kérdéses hús olyan állatból származik-e, amit nem etettek génkezelt takarmánnyal. Viszont a GMO-mentességet fel lehet tüntetni az árun, ami egyfajta garancia

– válaszolt Lengl Tamás.

„A cégünk felismerte, hogy a magyar állattenyésztők körében van kereslet a GMO-mentes takarmányokra, igyekszünk ezt az igényt kielégíteni. Saját sertéseinket is GMO-mentesen etetjük, és ezt a húsukból készült árun feltüntetjük.”

Sok múlik a vevők tudatosságán is, mert, ha igénylik a GMO-mentes húst, akkor a tenyésztők rákényszerülnek, hogy ezt a minőséget állítsák elő és szavatolják.

Baj-e, hogy génkezelt?

A tudomány ma már képes arra, hogy genetikailag módosítsa a természetes növényeket azzal a céllal, hogy ellenállóbbá tegye azokat a kártevőkkel szemben. Így kevesebb permetezésre, kemikália alkalmazására van szükség. Ezt viszont nem lehet lemosni, mint a permetet, megesszük az élelemmel a bejuttatott örökítőanyagot is. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy ez hosszú távon milyen hatással van az emberi szervezetre. Az Egyesült Államok mezőgazdasága jórészt a génkezelt növényeken alapul, Európában sokkal szigorúbb a szabályozás.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ta­lál­tál már ci­pős­do­boz­ban kis fehér zacs­kót? Ne dobd el, ara­nyat ér!

Edit

Jó-e, ha a gyerekeink veszekedéseibe beleszólunk?

info

Megmutatta magát a lány, akinek a fotóiról nem hitték el, hogy 85 kilót fogyott – FOTÓK!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian