Image default
Állatvilág

Gemenc most svédasztal a madarak előtt

A fehér gólyák már hetekkel ezelőtt elindultak Afrikába, sok fekete gólya viszont még most tölti fel készleteit Gemencen.

Mórocz Attila, a Duna- Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre Gemenc szerepéről mesélt a madárvonulásban. Elmondta: az idei év kettős volt a terület vonatkozásában, a költési időszak (amely kora tavasszal-nyár elején volt) nem kedvezett a fekete gólyáknak és rétisasoknak a táplálékhiány miatt.

Ezt követte Gemencen egy dunai árhullám, amely a terület felét víz alá borította,

és bár a kiöntések megteltek a madarak számára élelemmel szolgáló hallal, a költési időszak második felében a magas víz miatt ezek még túl mélyen voltak – magyarázta Mórocz Attila. Hozzátette: ezek miatt zárult a fekete gólyáknál a költési időszak kevés fiókával.

Augusztus vége-szeptember eleje az, amikor a gázlómadarak (fehér gólyák, fekete gólyák, szürke és kanalasgémek, stb.) nagy csapatokba gyűlve felkeresik a táplálkozó területeket. Mivel Gemencen a kiöntések augusztus közepére kiszáradtak,

a terület most svédasztalként szolgál a madarak számára.

A madárvonulást a tavaszi szaporulat nem befolyásolta. A tőlünk északabbra lévő madarak már megindultak délre, de ők is megálltak a gemenci területen, hogy a halakból feltankolva erőt gyűjtsenek a hosszú útra. A fehér gólyák már augusztus 20-án elhagyták az országot, a fekete gólyák nagyrésze szeptember 2-án követte őket. A vonulás előreláthatóan a hónap közepén fog teljesen befejeződni.

Nyitókép: Wikipédia/Marek Szczepanek
infostart

Hasonló hírek

A szeretet nem ismer határokat! :) <3 (y) - VIDEÓ

Edit

A te szívedet is elrabolja a szívecskeszemű dalmata

Géza

Hogyan idomítsuk a kutyát

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------