Image default
Állatvilág

Gemenc most svédasztal a madarak előtt

A fehér gólyák már hetekkel ezelőtt elindultak Afrikába, sok fekete gólya viszont még most tölti fel készleteit Gemencen.

Mórocz Attila, a Duna- Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre Gemenc szerepéről mesélt a madárvonulásban. Elmondta: az idei év kettős volt a terület vonatkozásában, a költési időszak (amely kora tavasszal-nyár elején volt) nem kedvezett a fekete gólyáknak és rétisasoknak a táplálékhiány miatt.

Ezt követte Gemencen egy dunai árhullám, amely a terület felét víz alá borította,

és bár a kiöntések megteltek a madarak számára élelemmel szolgáló hallal, a költési időszak második felében a magas víz miatt ezek még túl mélyen voltak – magyarázta Mórocz Attila. Hozzátette: ezek miatt zárult a fekete gólyáknál a költési időszak kevés fiókával.

Augusztus vége-szeptember eleje az, amikor a gázlómadarak (fehér gólyák, fekete gólyák, szürke és kanalasgémek, stb.) nagy csapatokba gyűlve felkeresik a táplálkozó területeket. Mivel Gemencen a kiöntések augusztus közepére kiszáradtak,

a terület most svédasztalként szolgál a madarak számára.

A madárvonulást a tavaszi szaporulat nem befolyásolta. A tőlünk északabbra lévő madarak már megindultak délre, de ők is megálltak a gemenci területen, hogy a halakból feltankolva erőt gyűjtsenek a hosszú útra. A fehér gólyák már augusztus 20-án elhagyták az országot, a fekete gólyák nagyrésze szeptember 2-án követte őket. A vonulás előreláthatóan a hónap közepén fog teljesen befejeződni.

Nyitókép: Wikipédia/Marek Szczepanek
infostart

Hasonló hírek

Cuki állatkák szigetei

info

Azért a japánok tudnak valamit! Sünikávéház nyílt Tokióban! (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Ismerd meg Samsont, a 13 kilós cicát

Edit