Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Gazda nélkül maradt, magasan képzett tisztek, titkosszolgálati szakemberek is megbújhatnak a terroristák közt
Magasan képzett tisztek, titkosszolgálati szakemberek is megbújhatnak a terroristák közt

Gazda nélkül maradt, magasan képzett tisztek, titkosszolgálati szakemberek is megbújhatnak a terroristák közt

Hirdetés

forrás: M1/Ma délelőtt

A közel-keleti térségben az állam széthullása után gazda nélkül maradt, magasan képzett tisztek, titkosszolgálati szakemberek is keresik, hol tudnák a korábban megszokott egzisztenciájukat újra megteremteni – figyelmeztetett az M1-en a biztonságpolitikai szakértő.

Sejteni lehetett, sőt jelei is voltak a brüsszeli merényleteknek, a szolgálatok, mégis, mintha nem vették volna komolyan ezeket. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint az egyik komoly gond, hogy nagyon nehéz és életveszélyes beépülni ezekbe a szervezetekbe. A másik – tette hozzá a polgári és katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese -, hogy az útleveleket, egyéb személyi okmányokat ma már olyan magas szintet hamisítják, hogy a szolgálatok, rendvédelmi szervek nehezen tudnak mit kezdeni velük, ráadásul Szíriában nyomdakész, kitöltetlen úti okmányok is kerültek az Iszlám Állam kezére, így könnyen elláthatók eredetinek tűnő iratokkal azok az emberek, akiket célzottan akarnak Európába küldeni.

Magasan képzett tisztek, titkosszolgálati szakemberek is megbújhatnak a terroristák közt

Arra a riporteri felvetésre, hogy új utat találtak, és Olaszországba vinnék Törökországból a migránsokat az embercsempészek, a szakember úgy reagált: ez minden bizonnyal csak egy szűk szegmenst érinthet, hiszen a 3-5 ezer eurós tarifát csak nagyon kevesen tudják majd megfizetni, inkább a Líbiából Lampedusa szigetére való tömeges átmigrálás lehet majd a jellemző, ha a törökök tartósan zárva tudják tartani a határokat. Nem véletlenül kért Ankara 3+3 milliárd eurót az EU-tól, amelyik, úgy tűnik, hajlandó is lesz a további támogatásra – emlékeztetett Horváth.

A szakember az Európában megbúvó alvó sejtekről azt mondta: komoly szakember soha nem fog itt számokkal dobálózni, hiszen ezek nagyon laza hálózatok, amelyekhez folyamatosan csapódnak, illetve amelyekről válnak is le emberek, az egyetlen, aki számon tarthatja őket, talán csak az a szűk irányító csoport, amely az európai akciókat koordinálja. Ráadásul – figyelmeztetett a szakember – olyan széles az emberbázis, hogy a merítési lehetőség majdnem végtelen.

Horváth helytállónak mondta azt a nemrégiben nyilvánosságra került BBC-adatot, amely szerint, míg az al-Kaida megalakulásakor ezer harcossal kezdhette, az Iszlám Államnak legalább tízszer ennyi embere lehet. Emlékeztetett arra, hogy előbbi egy elit, komoly anyagi bázissal rendelkező terrorszervezet volt, amely egy szigorúan zárt egységet képezett, és bizonyos, kevésbé fajsúlyos akciókat egyszerűen „gebinbe adott ki”. Hozzátette azt is: a különböző terrorszervezetek közt a végrehajtói szinteken elég nagy lehet a mozgás, az átjárás, ráadásul a közel-keleti térségben az állam széthullása után gazda nélkül maradt, magasan képzett „roninok” (tisztek, titkosszolgálati szakemberek) s keresik, hol tudnák a korábban megszokott egzisztenciájukat újra megteremteni.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: