Hirmagazin.eu
Főoldal » Gasztroforradalom: egyre több a kiváló étterem, cukrászda, pékség és borterasz a Balatonnál
Gasztronómia, vega

Gasztroforradalom: egyre több a kiváló étterem, cukrászda, pékség és borterasz a Balatonnál

Megjelent a Balaton gasztronómiai élményeit bemutató kalauz a Magyar Konyha nyári számának mellékleteként.

Pontosan 333 fantasztikus étterem, piac, borterasz, sörfőzde, sajtkészítő, termelő, de kiváló strandbüfé is található a Balaton 2019 gasztrokalauzban. Már hetedik éve minden nyár elején kiadják ez a kiskönyvet, amiből bátran válogathatnak a Balatonnál pihenők, biztosan nem csalódnak. Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője azt mondta: 2013-ban, amikor először kiadták a balatoni gasztrokalauzt, 200 helyet szerettek volna bemutatni, de nem volt ennyi jó étterem, borterasz, piac vagy termelő a tó körül. Tavaly 400 hely került a kiadványba. Az idén szigorúbbak voltak, így a legjobb 333 vendéglőt, büfét és egyéb gasztronómiai helyet mutatják be. Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke azt mondta: a Balaton partján a gasztronómiai fejlődés óriási: a fine dining éttermek, a bisztrók, a hagyományos borteraszok, kézműves cukrászdák és pékségek mellett más különlegességeket is bemutat a kiadvány: sörfőzdék, tipikus családi kisvendéglők is helyet kaptak a könyvben, de gasztrokocsmák és termelők is.

A világon az egyik legjobb dolog az evés

Két évvel ezelőtt Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője azt mondta Lévai Anikónak, a szerkesztőbizottság elnökének, hogy ne folytassák a balatoni gasztrokalauzt, ne adják ki többször, hiszen rengeteg munkával jár, és sok benne az ismétlés is: több étterem és vendéglátóhely minden évben megjelenik a kiadványban. Persze, sok el is tűnik, és újak jönnek a helyükre. Lévai Anikó erre azt mondta: „Amikor a strandon azt látja, hogy a táskából kikandikál a kiadvány, vagy a kompon utazók előveszik, és megnézik, hol ebédelnek vagy vacsoráznak, úgy érzi, nem hiába dolgoztak, mert az emberek szeretik a kalauzt. Új ízeket, új helyeket ismernek meg, és az nagyon jó érzés. Hiányozna, ha nem lenne minden évben balatoni gasztrokalauz.” Vinkó József szerint ez volt az a mondat, ami miatt megcsinálták – és azóta is kiadják a Magyar Konyha mellékletét.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökeFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

„Valóban így volt” – mondta az Origónak Lévai Anikó. Hozzátette: az idei 333 hely közül az előző kiadványban is szerepelt jó részük, de csaknem ötven már nincs benne, és számos új kiváló étterem és vendéglátó hely került a könyvbe.
Fontos kiadvány, nemcsak a pihenni vágyó vendégek számára, de egyre inkább a vendéglők, piacok, borteraszok, termelők számára is, ugyanis nekik is lényeges, hogy ebbe a könyvecskébe bekerüljenek– tette hozzá.
A Balaton 2019 gasztrokalauz bemutatóján Lévai Anikó elmondta, hogy a balatoni életérzést sokak számára a szocializmusban szerzett emlékek határozzák meg. A rengeteg strandbüfé, lángos, sült keszeg, palacsinta illata, amely keveredik a Caola rúzsának és a kétféle naptejnek az illatával. Aztán a rendszerváltás utáni években sajnos szinte csak a hekk és a sült kolbász jelentette a balatoni gasztronómiát.Mára viszont egyre inkább az igényes helyeket keresik az emberek, és a gasztronómiában dolgozók között is megjelentek a kísérletező séfek, akik igényes, ötletes fogásokat kínáltak.

Balatoni gasztrokalauz – Magyar Konyha nyári duplaszám-bemutatóFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

„Nem túlzás, hogy ma már sikk lett a Balaton partján a kifinomult kulináris élvezetek felcsigázása, és ezeknek az ízléseknek és igényeknek a kielégítése. Olyannyira, hogy szükség van erre a kalauzra, hogy eligazodjunk az ízek kavalkádjában, a különböző helyek kínálatában” – mondta a szerkesztőbizottság elnöke.

Immár hetedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha nyári dupla számának kínálataként a kalauz.

„2013-ban, amikor először adtuk ki, kétszáz helyre terveztük, de csak 170-et találtunk. Tavaly 400 hely kapott helyet a könyvben, az idén 333. Ebben az évben is lett volna 400 kiváló hely, de szigorúbbak voltunk. Feljebb tettük a lécet. Ezt a 333 helyet nyugodt szívvel ajánljuk az olvasóinknak” – tette hozzá.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökeFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

„A fejlődés óriási a Balatonnál. A fine dining éttermek, a bisztrók, a hagyományos borteraszok, a kézműves cukrászdák és a pékségek mellett megszaporodtak az újdonságok. A sörfőzdék például, vagy a tipikus balatoni családi kisvendéglők, de továbbra is divat a strandbüfé. Találtunk olyan helyeket is, amelyeket nem tudtunk semmilyen kategóriába besorolni: megtalálhatók a kiadványban gasztrokocsmák, csilitermesztők és máktermesztők is.”
Lévai Anikó elmondta, hogy míg régebben egyértelműen a Káli-medence és Balatonfüred volt a balatoni gasztronómia központja, és a legtöbb hely erről a területről került a kiadványba, ez mára megváltozott. Régiók zárkóztak fel, csatlakoztak a gasztroforradalomhoz.„Ehhez kellett a nagyszerű borászok, a kiváló termelők, az ínyenc boltok és piacok támogatása, valamint a Balatoni Kör és más civil szervezetek összefogása, amelyek a minőség iránti megszállottságukat következetesen érvényesítették. Különleges kiadvány az idei is. Hiszen a világon az egyik legjobb dolog az evés. De talán még annál is jobb, ha főz az ember, ételt készít, másokat vendégül lát. Azt kívánom, hogy a nyáron sok ilyen élményben legyen része az embereknek, üljék körbe az asztalokat a családdal, barátokkal, vagy főzzenek együtt, egyenek jókat” – mondta Lévai Anikó.
Beszélt a Magyar Konyha magazinról is, amely 43 éve működik. A lap alcíme: kulturális gasztromagazin.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha nyári duplaszám-bemutatójánFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

„Büszkék vagyunk arra, hogy neves írók publikálnak a magazinba, akik az írásaikkal a gasztronómiai élmény mellé irodalmi élményt is nyújtanak. Továbbra is törekszünk arra, hogy a lapban kínált recepteket a kevésbé gyakorlott, kísérletező háziasszonyok is kipróbálhassák. Kedvencem Friss irodalmi húsok című rovat, amelyben novellákat lehet olvasni, de szeretem a séfportrékat, és kiemelkedő a borokról szóló rovatunk is.”

A gasztronómia egy életérzés

A Magyar Konyha 43 évvel ezelőtt indult. 2009 ősze óta Vinkó József a lap főszerkesztője.
Tíz éve készíti a lapot ez a csapat, és akaratlanul is végiggondoltuk, mi történt az elmúlt 10 évben, mit építettünk fel– mondta Vinkó József.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője a nyári duplaszám-bemutatónFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

„Amikor elindult a gasztroforradalom, divatnak, trendnek tűnt. Az elmúlt tíz évben azonban kiderült, hogy nem erről van szó. Ez egy közérzet, egy életérzés. Vágy a jó étel, a minőség és a hitelesség iránt. A jó étel pedig jó életet is jelent. A különböző gasztronómiai mozgalmak, a regionalitás, a szezonalitás kezdenek mozaikszerűen összeállni eggyé, és kiderült, hogy az elmúlt években mi a Magyar Konyhánál éppen ezt követtük. Nem volt ez tudatos még 2010-ben, csak éreztük, hogy kiket és hogyan kell megszólítani a magyar gasztronómiában, hová fejlődik majd a gasztronómiai forradalom. Büszke vagyok arra, hogy nincs ma Magyarországon olyan, a gasztronómiával komolyan foglalkozó ember, aki nemet mondana a felkérésünkre – hogy nyilatkozzon, vagy publikáljon a magazinban. Ebben a sikerben benne van az elmúlt 10 év” – mondta a főszerkesztő.

Magyar Konyha nyári duplaszámFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Már hagyomány, hogy minden évben a nyári dupla szám megjelenésekor – amikor mellékletként megjelenik a balatoni gasztrokalauz – tájékoztatót tartanak, és összefoglalják az elmúlt évet, ahol a változásokat is megismertetik.

„Az elmúlt évben változott a lapunk – gasztrokulturális magazinnak nevezzük. A világ abba az irányba halad, hogy kulturális lapot nagyon nehéz eladni. De mi – az árral szemben úszva – mégis kulturális tartalmat is megjelenítünk. A Friss irodalmi húsok című rovatunkban gyomornovellákat lehet olvasni. A legkiválóbb írók publikálják írásaikat. Gasztrotörténetek is megjelennek a lapban, és a gasztroturizmus is rendkívül fontos. Ugyanúgy, mint az élelmiszeralapanyag-ismeret. Emellett a borászati rovatunk színvonala is emelkedett. Nem engedünk abból sem, hogy termelőkkel, tenyésztőkkel készítünk interjúkat. De külföldi gasztronómiai sztárokról is lehet olvasni. Nehezen tudnék olyan nevet mondani a magyar gasztronómia egyéniségei közül, aki nem jelent meg, vagy nem publikál nálunk” – emelte ki a főszerkesztő.

Magyar Konyha nyári duplaszám-bemutató – Lévai Anikó és Vinkó JózsefFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Vinkó József is beszélt a balatoni gasztrokalauzról. Azt mondta: ez nem a legjobb éttermeket sorakoztatja fel – az csak a teljes tartalom 30%-a -, hanem pékségeket, cukrászdákat, termelőket, büféket, bisztrókat, borozókat, sörfőzdéket is bevonnak. Hét évvel ezelőtt 170 helyet mutattak be, ebből lett tavaly 400, az idén pedig 333 – bár, ebben az évben sokkal szigorúbban értékelték a helyeket.
„Azt mondtuk: magasabbra tesszük a mércét. A tavalyi kiadványhoz képest hetven hely kikerült a kalauzból, de ötven új hely került bele. Tehát nagyon sok új vendéglátó hely jelent meg az idei könyvben. Több mint 1000 helyet járt végig a csapatunk, közülük választottuk ki a legjobb 333-at” – mondta Vinkó József.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Krumpli saláta receptek

info

Krémes kókuszos tejszínszelet, jó sok csokoládéval! Ez a sütemény telitalálat!

Mazsi

Vasárnapi menü ötlet: Halleves,bakonyi sertésszelet,sütőtöktorta

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!