Hirmagazin.eu
Főoldal » Futás a mínuszokban – Mire figyeljenek a szabadban sportolók?
Életmód hírek

Futás a mínuszokban – Mire figyeljenek a szabadban sportolók?

A szabadban végzett testmozgásról télen sem kell lemondanunk néhány egyszerű szabály betartásával, melyek az egészségünk megőrzésében segítenek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

„Fontos, mielőtt kimegyünk a hidegbe, megfelelően felkészíteni izomzatunkat a futásra. Ezt legkönnyebben nyújtó gyakorlatokkal tehetjük meg, a hideg miatt a szokásosnál intenzívebb nyújtás szükséges” – mondta el a hirado.hu-nak Elek Emil Miklós ortopéd szakorvos-gerincgyógyász.

A bemelegítéskor ügyelni kell arra, hogy ne izzadjunk le, nedves ruhában ugyanis nem tanácsos elhagyni otthonunkat, mert árthatunk vele egészségünknek. A megfelelően bemelegített izomzat mellett szintén lényeges a réteges öltözködés. A téli hónapokban az amatőr futóknak célszerűbb

egyenletes, kicsit lassabb tempóban futniuk,

kellő edzettségi szint esetén azonban a gyorsabb, sprintszerű futásról sem kell lemondanunk – tette hozzá az ortopéd szakorvos.

A hideg ne legyen akadály

A hideg ellenére, és még akkor is, ha a hőmérő mínuszokat mutat, nyugodtan ki lehet menni a szabadba sportolni. Ha megfelelően felöltözik az ember, elkerülhető a megfázás vagy más megbetegedés. Fejünkre érdemes külön sportolási célra kifejlesztett sapkát húzni, ebbe ugyanis kevésbé izzadunk bele.

Ne hanyagoljuk el az aláöltözetet, a külső hőmérsékletet nem áteresztő, de belülről kifelé légáteresztő anyagú nadrágban fussunk. A felsőruházatnál a légáteresztő aláöltözet fölé hőtartó kabátot vagy pulóvert tanácsos felvenni, és ha szükséges, még egy dzsekit vagy esőkabátot is magunkra vehetünk pluszrétegként. Továbbá egy vékonyabb anyagból készült körsál és kesztyű is jó szolgálatot tehet.

Mínusz 10 fok a határ

„Edzettség kérdése, hogy mennyire ajánlatos a téli szabadtéri futás, általánosan azonban elmondható, hogy ha a hőmérséklet mínusz 10 fok alá csökken, és nem vagyunk gyakorlott futók, inkább a beltéri edzést válasszuk” – mondta a szakorvos. Ha úgy érezzük, túl hideg a belélegzett levegő, egy vékony maszkot lehet az orr és a száj elé húzni, így a torok kímélhető.

A légszennyezés hatással van az egészségünkre

A téli hónapokban egyre gyakoribb, hogy rossz a levegő minősége, főleg a nagyvárosokban. Ha a szálló por mennyisége meghaladja a határértéket,

még maszkban is meggondolandó a kültéri futás,

mivel a sportolás sokkal jobban igénybe veszi a tüdőt. Ha mindenképpen a szabadtéri sportot preferáljuk, érdemes elkerülni a délutáni forgalmas időszakot, valamint a forgalmas útszakaszokat.

A futás végeztével a nyújtó gyakorlatokat semmiképp sem szabad elhagyni, sőt, még intenzívebben kell végezni. A stretchinghez használható erre a célra kifejlesztett puha labda, vagy ha van rá mód, masszázzsal is lazíthatunk. A nyújtás után szintén jót tesz az izmoknak, ha kis idő elteltével veszünk egy nem túl forró fürdőt – javasolta a szakorvos.

hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Idén elmarad a Magyarország Szépe verseny

Géza

4 étkezési szokás, ami megakadályozza, hogy beinduljon a zsírégetés és a hízást támogatja

Mazsi

Névnapok augusztus 17-én

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------