Hirmagazin.eu
Főoldal » Friss tanulmány: Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire..
Technika, kommunikáció

Friss tanulmány: Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire..

A mobiltelefonok cellaadataiból származó, megnövekedett mozgásra utaló jelek jó indikátorai a jövőben kialakuló járványgócoknak, sugallja egy friss tanulmány.

Három héttel a megugró fertőzésszámok kialakulása előtt következtethetünk már arra, hogy hol alakulhatnak ki járványgócok – számol be róla egy, a Canadian Medical Association Journalben megjelent tanulmány. A mobiladatok megmutatta növekvő mobilitás előrejelzi, hol ugorhatnak meg a fertőzésszámok.

“Az emberi tevékenységet rögzítő mobilitási adatok az okostelefonok anonimizált követésével az otthonon kívüli mobilitás észszerű mérőszámai; időszerűbb és megbízhatóbb információforrásokat nyújthatnak az emberek közt kialakuló kapcsolatokról, mint a rengeteg időt felemésztő kérdőívek vagy kontaktkutatások” – írják a kutatók.

A kutatásban 2020. március 15. és 2021. március 6. közti adatokat elemeztek. Azt találták, hogy

a lakosság mobilitásának 10 százalékos növekedése a fertőzésszámok 25 százalékos növekedésével járt.

A mobilitási küszöböt és a mobilitási rést egyaránt vizsgálták: az előbbi a vírus kontroll alatt tartásához szükséges mobilitási arányt jelenti, míg az utóbbi a valós mobilitás ettől való eltérését.

A két érték közti különbség tanulmányozása véleményük szerint segítséget jelenthet a hatóságoknak abban, hogy hatékonyan becsüljék meg, milyen mértékű korlátozó intézkedések bevezetése tud hatásosan segíteni a járvány visszaszorításában. Valós időben kaphatnak információt arról, mikor milyen intézkedést kell bevezetniük ahhoz, hogy a gócokat sikerüljön kontroll alatt tartaniuk.

Mobilitással kapcsolatosan anonimizált adatokhoz könnyen hozzáférhet bárki a Google-nak köszönhetően: a Közösségi mobilitási jelentéseket közlő oldalukon országokra bontva mutatják meg, hogy egy alapértékhez viszonyítva a korábbi időszakban hogyan változott a lakosság mobilitási bizonyos típusú üzletek, szolgáltatók, illetve lakóövezetek és munkahelyek környékén. Az alapérték pandémia előtti, de annak változásai is utalhatnak arra, hogy mobilitás éppen növekvő vagy csökkenő. A bárki által elérhető adatok azoknak a Google-felhasználóknak a cellaadataiból táplálkoznak, akik engedélyezik a Google számára, hogy ezekhez hozzáférhessen, így teljesen nem tekinthető reprezentatívnak, de jó iránymutató arra nézvést, milyen tendenciák zajlanak egy országban vagy akár egy magyar megyében.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Személyit kér a Facebook a letiltott fiókok tulajdonosaitól

Géza

Így védekezz a zsarolóvírusok ellen

Edit

Zuckerberg 45 milliárd dolláról mond le

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!