Image default
Külföld

Friss: Kritikus állapotban van a megkéselt gdanski polgármester (A cikk videót tartalmaz) oszd meg!

Megműtötték hétfőre virradóan az észak-lengyelországi Gdansk megkéselt polgármesterét, de orvosai szerint még mindig életveszélyes állapotban van.

Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A polgármestert újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, és megműtötték, ami öt óra hosszáig tartott.

Tomasz Stefaniak, Adamovicz egyik orvosa a gdanski egyetemi kórházban végrehajtott műtét után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: “a következő órák döntő fontosságúak lesznek”. Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték.A vérátömlesztéshez 41 egységnyi vért használtak fel– tette hozzá a sebész.

Az elkövetőt őrizetbe vették. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.

Azonnal elfogták a merénylőtFORRÁS: AFP/EAST NEWS/PIOTR HUKALO

Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A hírtévék több videofelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. “A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia” – mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.

A támadást több vezető lengyel politikus – Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter – azonnal elítélte.

Forrás: Origo.hu

Hasonló hírek

Körvonalazódik a menekültstratégia Európában (Videó)

info

Fiatalok haltak meg házilag pancsolt alkoholtól

info

Futball-Eb: 125 kiló TNT-t találtak egy francia terroristánál

Edit